Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019 - Psts.gr

«Το σωστό διάβασμα δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο». Αυτό επισημαίνουν επί σειρά ετών έρευνες και ειδικοί, αυτό οφείλουμε να επισημάνουμε κι εμείς με τη σειρά μας στα παιδιά μας, αν θέλουμε να γίνει το διάβασμα «παιχνίδι» και η μάθηση «χαρά»

Κατηγορία ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρεκόρ προσέλευσης με πάνω από 80.000 κοινού στην Ημέρα Θετικής Ενέργειας 2019 από το Playmotion by Amita Motion που παρουσίασε το μεγαλύτερο line up καλλιτεχνών στην ιστορία της!

Κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θετική είναι η αποτίμηση των πολιτών για τις πρώτα 60 ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρεμιέρα έκανε σήμερα η μεσημεριανή εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα στον ΣΚΑΙ, και ένα από τα θέματα που παρουσιάστηκαν ήταν ο λογαριασμός που έκανε η Μόνικα Μπελούτσι σε εστιατόριο της Πάρου.

Κατηγορία ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρώτη μέρα που βγήκε ο Γιώργος Λιάγκας στον αέρα του ΣΚΑΪ και ξεκίνησαν οι παρεξηγήσεις.

Κατηγορία ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προς Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με αφορμή τις πρόσφατες δυσάρεστες εκπλήξεις που είχαμε στην ακτοπλοΐα των Κυκλάδων με τη μεταφορά πλοίων που εξυπηρετούν τις γραμμές δημοσίου συμφέροντος (τις λεγόμενες «άγονες») σε άλλες περιοχές της χώρας, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας τα παρακάτω επαναφέροντας παλαιότερο αίτημα του Επιμελητηρίου μας σχετικά με τη δρομολόγηση τρίτου πλοίου:

Είναι γεγονός, αλλά όχι αποδεκτό, ότι διαχρονικά η νησιωτική χώρα δεν αντιμετωπίζεται ισότιμα με την ηπειρωτική, σε επίπεδο υποδομών, μεταφορών και γενικά σε ό,τι σχετίζεται με υπηρεσίες και παροχές προς τον πολίτη, ενώ αν λάβουμε υπόψη μας το υψηλότερο κόστος διαβίωσης που υπολογίζεται στο +20% σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα, μειώνεται περαιτέρω η αγοραστική ικανότητα και το βιοτικό επίπεδο των νησιωτών. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να τονίσουμε για ακόμη μια φορά ότι η πλειοψηφία των νησιών δεν είναι προορισμοί α’ κατηγορίας όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, αλλά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς το χαρακτηριστικό της εποχικής οικονομικής δραστηριότητας κρατά σε χαμηλά επίπεδα το παραγόμενο τοπικό προϊόν. Δεδομένων αυτών των σημαντικών θεμάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας σε συνδυασμό με την περιορισμένη δυνατότητα πρόσβασης στο διοικητικό κέντρο του νομού, θα έπρεπε να γίνονται προσπάθειες άμβλυνσης και όχι όξυνσής τους.

Οι πραγματικές ανάγκες των Κυκλάδων, του νησιωτικού συμπλέγματος των 24 κατοικημένων νησιών, απαιτούν τρία πλοία προκειμένου με ένα ορθότερο σχεδιασμό να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα τόσο για τους Κυκλαδίτες όσο και για τους επισκέπτες.

Εκ του αποτελέσματος είναι προφανές ότι κατά το σχεδιασμό των γραμμών δημοσίου συμφέροντος δεν λαμβάνονται υπόψη τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα δρομολόγιο, όπως είναι η διάρκεια και η ποιότητα του ταξιδιού. Με αυτό θέλουμε να πούμε ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση από το σχεδιασμό στην πράξη, καθώς είναι δυνατό να βλέπουμε στο πρόγραμμα δρομολογίων σύνδεση -φαινομενικά απευθείας- μεταξύ δύο νησιών δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να μεσολαβούν προσεγγίσεις έξι ή οκτώ νησιών κάνοντας το ταξίδι να διαρκεί δέκα ώρες, πολλές φορές με αντίξοες καιρικές συνθήκες, στις οποίες η συμπεριφορά των πλοίων είναι οριακή προκαλώντας την εξουθένωση του ταξιδιώτη-επισκέπτη.

Πέραν αυτού, είναι επίσης προφανές ότι στο σχεδιασμό των δρομολογίων δεν λαμβάνονται υπόψη οι αναγκαίες ανταποκρίσεις που αποτελούν βασική προϋπόθεση για την καλή λειτουργία ενός ακτοπλοϊκού συστήματος. Είναι σύνηθες το φαινόμενο, τα πλοία που θα έπρεπε να κάνουν τη λεγόμενη «ανταπόκριση» μιας γραμμής να έχουν αναχωρήσει ένα τέταρτο της ώρας πριν τον κατάπλου πλοίου άλλης γραμμής ή να αναχωρούν ταυτόχρονα.

Ζητούμε

α) την άμεση έναρξη ενεργειών για τη δρομολόγηση και τρίτου πλοίου, με λειτουργία έως τη λήξη των συμβάσεων των δύο ήδη δρομολογημένων πλοίων, ώστε να αμβλυνθούν το συντομότερο δυνατόν οι δυσκολίες σε μετακινήσεις και μεταφορές που προκύπτουν από την υφιστάμενη κατάσταση.
Προς αυτή την κατεύθυνση ξεκινάμε άμεσα μια πρωτοβουλία διαβούλευσης με τους δημάρχους των Κυκλάδων, στους οποίους έχουμε αποστείλει ενδεικτικό πλάνο δρομολογίων (επισυνάπτεται στην παρούσα) προκειμένου να καταγράψουμε τις απόψεις και προτάσεις τους,

β) να ξεκινήσουν άμεσα διαδικασίες επανασχεδιασμού των γραμμών δημοσίου συμφέροντος ώστε με τη λήξη των τρεχουσών συμβάσεων να έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της επόμενης περιόδου με βασικούς στόχους τη βελτίωση του ακτοπλοϊκού δικτύου και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του δημόσιου χρήματος.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία και διευκρίνιση

Ο Πρόεδρος
Γιάννης Ρούσσος

Επιμελητήριο Κυκλάδων

 

Κατηγορία ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για μια χρονιά ακόμα τα σχολικά κουδούνια πιάνουν δουλειά!

Κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα (11 Σεπτεμβρίου 2019) το πρωί, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, αστυνομικοί μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια με συμβουλές οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής, τόσο σε μαθητές, όσο και σε γονείς κατά την προσέλευση τους στα σχολικά συγκροτήματα των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

Κατηγορία ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε σχολεία της Ρόδου ο Γιώργος Χατζημάρκος για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χτύπησε το πρωί της Τετάρτης 11 Σεπτεμβρίου το πρώτο κουδούνι στα σχολεία ολόκληρης της χώρας μετά από τρείς σχεδόν μήνες ανάπαυλας για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Κατηγορία ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σελίδα 1 από 3

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos