«Ναι» του Ισραήλ στην πρόταση για εκεχειρία

15 Ιουλίου 2014 11:09

Θετικά απάντησε το Ισραήλ στην πρόταση της Αιγύπτου για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας, όπου, ωστόσο, συνεχίζονται οι βομβαρδιμοί και οι ρίψεις ρουκετών.

«Ναι» του Ισραήλ στην πρόταση για εκεχειρία

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στο αρχηγείο του ισραηλινού στρατού στο Τελ Αβίβ.

Από την πλευρά της η Χαμάς εμφανίζεται πιο απορριπτική. Ο εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης στη Γάζα, Σαμί Αμπού Ζούχρι, τόνισε ότι δεν έχουν λάβει επίσημη πρόταση για ανακωχή και επανέλαβε τη θέση τους ότι τα αιτήματα που έχει υποβάλει πρέπει να ικανοποιηθούν, προτού καταθέσουν τα όπλα.

«Μία τέτοια πρόταση δεν παρουσιάστηκε ποτέ σε μας για να την εξετάσουμε και, συνεπώς, δεν μας δεσμεύει να πράξουμε το οτιδήποτε», πρόσθεσε.

Υπό την πρόταση που ανακοίνωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών οι διεργασίες αποκλιμάκωσης ξεκινούν το πρωί της Τρίτης, με αίτημα να έχει συμφωνηθεί η κατάπαυση του πυρός εντός 12 ωρών.

Υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από το Ισραήλ και την Παλαιστίνοι θα έχουν ξεχωριστές συνομιλίες στο Κάιρο μέσα σε 48 ώρες για να εδραιώσουν την εκεχειρία και να συμφωνήσουν «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Ο Αραβικός Σύνδεσμος σε ανακοίνωσή του καλωσόρισε την αιγυπτιακή προτοβουλία «να προστατεύσει τις ζωές αθώων».

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος τον Απρίλιο συμφώνησε με τη Χαμάς ότι θα ηγηθεί μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας τον περασμένο μήνα, χαιρέτισε και αυτός με τη σειρά του τη μεσολαβητική προσπάθεια του Καΐρου και ζήτησε την αποδοχή της πρότασης, σύμφωνα με το παλαστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Οι όροι της Χαμάς για την εκεχειρία

Η Χαμάς, ωστόσο, διαμηνύει ότι δεν θα δεχθεί μια εκεχειρία παρά μόνο αν το Ισραήλ σταματήσει τους βομβαρδισμούς, απελευθερώσει τους παλαιστίνιους κρατούμενους και άρει τον αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα.

«Κάθε εκεχειρία θα πρέπει να βασίζεται στους όρους που θέσαμε. Τίποτα λιγότερο δεν θα γίνει δεκτό», δήλωσε ο Μούσιρ αλ Μάσρι, βουλευτής και εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα.

Όμως «είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για εκεχειρία μπροστά στα εγκλήματα και τις σφαγές που διαπράττουν οι Ισραηλινοί εναντίον του λαού μας», πρόσθεσε ο Μάσρι και ανέφερε τους όρους που είναι απαραίτητοι για μια εκεχειρία:

«Ο τερματισμός της επίθεσης εναντίον του παλαιστινιακού λαού»,

«Η άρση του αποκλεισμού» της Γάζας, που επιβάλλεται από το 2006,

«Το άνοιγμα του μεθοριακού περάσματος της Ράφα» στην Αίγυπτο,

«Η απελευθέρωση των κρατούμενων που συνελήφθησαν ξανά» μετά την απελευθέρωσή τους στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ανταλλαγή του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ το 2011.

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και οι ρουκέτες

Στο μέτωπο των εχθροπραξιών, ώρες πριν ανακοινωθεί η πρόταση, οι μαχητές στη Γάζα προχώρησαν σε νέες εκτοξεύσεις ρουκετών στο Τελ Αβίβ μετά από μία αποχή 24 ωρών, ενώ το Ισραήλ συνέχισε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, έχοντας παράλληλα, αναπτύξει στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων.

Σήμερα το πρωί μία γυναίκα και ένας ηλικιωμένος Παλαιστίνιος σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια δύο ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των παλαιστινιακών υπηρεσιών πρώτων βοηθειών Ασραφ αλ-Κούντα.

Η γυναίκα σκοτώθηκε στη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, και μία ακόμη Παλαιστίνια τραυματίσθηκε. Ο ηλικιωμένος σκοτώθηκε στον Χαν Γιούνες.

Σε διάστημα μίας εβδομάδας από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, 188 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και περί τους 1.300 έχουν τραυματισθεί, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Αργά τη Δευτέρα, το Ισραήλ βομβάρδισε το σπίτι του Μαρουάν Ίσα, ανώτατου στρατιωτικού της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, στο στρατόπεδο μεταναστών στο Μπουρέιζ. Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα.

Σύμφωνα με υγειονομικές πηγές της Γάζας, τουλάχιστον 188 Παλαιστίνιοι, πολλοί εκ των οποίων άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στη χειρότερη έκρηξη βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων τα τελευταία δύο χρόνια.

Από την πλευρά του Ισραήλ δεν έχουν υπάρξει ανθρώπινες απώλειες, κυρίως λόγω του εξαιρετικά αποτελεσματικού αντιπυραυλικού συστήματός του «Σιδηρούς Θόλος» που έχει αποκρούσει δεκάδες ρουκέτες, ωστόσο η συχνότητα της ρίψης ρουκετών έχει παραλύσει την περιοχή στα νότια της χώρας, με εκατοντάδες κατοίκους να μετακινούνται σε καταφύγια.

Κατά την προηγούμενη ισαρηλινή επίθεση κατά της Λωρίδα της Γάζας, τον Νοέμβριο 2012, είχαν σκοτωθεί 177 Παλαιστίνιοι.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos