Ανήσυχες οι ΗΠΑ για τη ρωσική υποθαλάσσια δράση

26 Οκτωβρίου 2015 11:41

Ανησυχία σε Αμερικανούς αξιωματούχους έχει δημιουργήσει η παρουσία ρωσικών υποβρυχίων και κατασκοπευτικών κοντά σε καλώδια στο βυθό της θάλασσας μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η παγκόσμια διαδικτυακή σύνδεση.

Όπως γράφουν οι New York Times, η ανησυχία έγκειται στην πιθανότητα η Ρωσία να σχεδιάζει το κόψιμο καλωδίων σε καιρό σύγκρουσης, κάτι για το οποίο ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει απόδειξη.

 

Αποτυπώνει όμως αυτή η αίσθηση την αυξανόμενη καχυποψία των ΗΠΑ αναφορικά με την στρατιωτική δράση της Ρωσίας σε παγκόσμια κλίμακα.

Αξιωματούχοι που μίλησαν στην εφημερίδα τόνισε ότι η ρωσική δράση κατά μήκος των γνωστών διαδρομών των καλωδίων από τη Βόρεια Θάλασσα μέχρι τη βορειοανατολική Ασία ακόμα και σε ύδατα κοντά στις ΗΠΑ είναι ιδιαιτέρως αυξημένη.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το δημοσίευμα, τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ παρακολούθησαν στενά το ρωσικό κατασκοπευτικό πλοίο Γιάνταρ - εξοπλισμένου με δύο αυτοκινούμενα καταδυόμενα σκάφη βαθέων υδάτων - το οποίο έπλεε στα ανοιχτά των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ προς την Κούβα, όπου ένα από τα καλώδια καταλήγει υπέργεια κοντά στην αμερικανική ναυτική βάση στον όρμο του Γκουαντάναμο.

Γράφουν οι Times ότι ενώ τα καλώδια κόβονται συχνά από άγκυρες πλοίων ή φυσικές καταστροφές και διορθώνονται γρήγορα, αξιωματούχοι του Πενταγώνουν ανησυχούν γιατί οι Ρώσοι φαίνεται να αναζητούν για τρωτά σημεία σε πολύ μεγαλύτερα βάθη, εκεί όπου οι ζημιές στα καλώδια είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν και επισκευαστούν.

Ενδεικτικά οι πηγές αυτές συμπλήρωναν ότι τα καλώδια μεταφέρουν πάνω από 10 τρισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιες επιχειρήσεις κάθε μέρα και πάνω από 95% των καθημερινών επικοινωνιών.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos