Γαλλία: Διαδηλώσεις κατά των αλλαγών στα εργασιακά

10 Μαρτίου 2016 12:28

Πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες συνδικάτα, μαθητικές και φοιτητικές ενώσεις σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας, για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στη μεταρρύθμιση της εργασιακής νομοθεσίας, κεντρικό στοίχημα του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, στην προσπάθειά του να μειώσει το ποσοστό ανεργίας.

Η βροχόπτωση στη γαλλική πρωτεύουσα και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, όμως, είχε ως αποτέλεσμα τη μικρή συμμετοχή διαδηλωτών, σημάδι επίσης ότι τα συνδικάτα δεν έχουν πετύχει να πυροδοτήσουν τη λαϊκή οργή, και αυτό παρά την ιδιαίτερα χαμηλή δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου και των περισσότερων μελών της σοσιαλιστικής κυβέρνησής του.

Σε χθεσινή τους κοινή ανακοίνωση, όμως, τα συνδικάτα χαρακτήρισαν την πρωινή κινητοποίηση ως «ζέσταμα», για να προειδοποιήσουν ότι οι προγραμματισμένες για το τέλος του μήνα διαδηλώσεις θα είναι μαζικές. Περισσότεροι από 1.500 φοιτητές συμμετείχαν στην πρωινή πορεία στο κέντρο του Παρισιού, ενώ πολλές χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους της Μασσαλίας. «Σταματήστε να ποδοπατάτε το μέλλον μας» ήταν ένα από τα κεντρικά συνθήματα της φοιτητικής και μαθητικής διαδήλωσης κατά του νομοθετήματος της νεοδιορισθείσας υπουργού Εργασίας Μιριάμ ελ Κομρί.

Οι σχεδιαζόμενες κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις απελευθερώνουν άρδην τη μέχρι στιγμής αυστηρά κωδικοποιημένη αγορά εργασίας στη Γαλλία. Κάθε έκφανση της αγοράς εργασίας, όπως ο ανώτατος χρόνος εβδομαδιαίας απασχόλησης, ο χρόνος διακοπών και η αποζημίωση των ωρών διαλείμματος, θα υπόκειται σε διαπραγμάτευση. Τα συνδικάτα, όμως, αντιδρούν κυρίως στα σχέδια δραστικής μείωσης του κόστους απολύσεων, μέσω της συρρίκνωσης των νόμιμων αποζημιώσεων.

Η κυβέρνηση και ο επιχειρηματικός τομέας ισχυρίζονται ότι οι μεταρρυθμίσεις θα ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να επεκτείνουν τις προσλήψεις εργαζόμενων με συμβόλαια αορίστου χρόνου, αντί για συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου. Η μεταρρύθμιση, υποστηρίζουν οι εισηγητές του νομοσχεδίου, θα ευνοήσει τις προσλήψεις νέων, παρά τις διαμαρτυρίες των συνδικάτων, αλλά και ορισμένων βουλευτών της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που κάνουν λόγο για σοβαρή απειλή στην εργασιακή ασφάλεια.

Παρότι ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας θα παραμείνει στις 35 ώρες, συνδικάτα και εργοδότες θα δικαιούνται να διαπραγματεύονται επιχειρησιακές συμβάσεις, με στόχο την επέκταση του εργασιακού φόρτου σε χρονική περίοδο τριών ετών και την αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας έως και 46 ώρες για 16 διαδοχικές εβδομάδες.

Η χθεσινή εργατική και φοιτητική κινητοποίηση συνέπεσε με την 24ωρη απεργία των εργαζόμενων στους σιδηροδρόμους, με την κρατική σιδηροδρομική εταιρεία SNCF να ανακοινώνει ότι ένας στους τρεις υπαλλήλους της απείχε από τα καθήκοντά του. Η ανακοίνωση στις αρχές της εβδομάδας από τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου για ψήφιση στην Εθνοσυνέλευση αναβάλλεται για διάστημα δύο εβδομάδων ίσως σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συμβιβαστικές προτάσεις και τροποποιήσεις.

Η κυβέρνηση βρίσκεται ακόμη σε συζητήσεις με τα συνδικάτα, ελπίζοντας ότι τα μετριοπαθέστερα από αυτά, όπως το προσκείμενο στους Σοσιαλιστές και δεύτερο μεγαλύτερο στη Γαλλία, η CFDT, θα εγκρίνει μία ελαφρώς τροποποιημένη εκδοχή του «νομοσχεδίου Ελ Κομρί», όπως ονομάσθηκε ο νέος εργατικός νόμος. Ενδεχόμενη θετική στάση της CFDT θα προλάβαινε τη δημιουργία ενιαίου συνδικαλιστικού μετώπου κατά της κυβέρνησης, προοπτική την οποία φοβάται ο πρόεδρος Ολάντ.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos