Eιρηνικές διαδηλώσεις μετά το αιματοκύλισμα

24 Απριλίου 2017 12:14

Νέο «ραντεβού» για σήμερα δίνουν οι διαδηλωτές στη Βενεζουέλα, μετά την έκρηξη βίας που οδήγησε τις προηγούμενες ημέρες στον θάνατο 22 ανθρώπων.

Ειρηνικό χαρακτήρα είχαν οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στη Βενεζουέλα

Οι μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, που διοργανώθηκαν το Σάββατο, είχαν αυτή τη φορά ειρηνικό χαρακτήρα, με τους διαδηλωτές να φορούν λευκά ρούχα και να έχουν φιμώσει τα πρόσωπά τους για να ασκήσουν κριτική με αυτόν τον τρόπο στην κυβέρνηση Μαδούρο, την οποία θεωρούν υπεύθυνη για το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα.
Η αντιπολίτευση έχει συγκεκριμένα αιτήματα, με οποία δεν σημαίνει ότι συντάσσονται απαραίτητα όλοι οι διαδηλωτές. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν να βγάζουν τον κόσμο στους δρόμους μέχρι να προκηρυχθούν οι νομαρχιακές εκλογές που έπρεπε να έχουν διεξαχθεί πέρυσι και να αποφυλακιστούν σχεδόν 100 ακτιβιστές. Η κυβέρνηση από την πλευρά της καταλογίζει στην αντιπολίτευση την πρόκληση έντασης με στόχο την αποπομπή του προέδρου Μαδούρο. Το φλέγον, ζήτημα, όμως για πολλούς ανθρώπους, που υποστήριζαν τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Ούγο Τσάβες και πλέον αποφασίζουν να βγουν στον δρόμο για να διαμαρτυρηθούν, είναι η φτώχεια, η πείνα και η έξαρση της εγκληματικότητας.
Ανάμεσα στους χιλιάδες διαδηλωτές του Σαββάτου ήταν και πολίτες οι οποίοι έχουν κουραστεί και τρομοκρατηθεί από την κατάσταση στη χώρα και θέλουν να αποκατασταθεί η ηρεμία και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, την αντιπολίτευση και την κυβέρνηση.
Η συνεχιζόμενη ένταση έχει φέρει τη Βενεζουέλα στα πρόθυρα του εμφυλίου και για αυτό τον λόγο 11 χώρες από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών έχουν ζητήσει από κυβέρνηση και αντιπολίτευση να λύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους, ενώ αναμένουν την προκήρυξη εκλογών. Η Ουάσιγκτον απαιτεί και εκείνη τη διεξαγωγή εκλογών και κατηγορεί την κυβέρνηση του Νίκολας Μαδούρο ότι παρακωλύει τις δημοκρατικές διαδικασίες. Η απάντηση του προέδρου της Βενεζουέλας ήταν ότι «οι ΗΠΑ άναψαν το πράσινο φως για να γίνει πραξικόπημα στη Βενεζουέλα» και κινητοποίησε την εθνοφρουρά για να τηρηθεί η τάξη.
Aβυσσος
Πέρα, όμως, από την κοινωνική αναταραχή, η Βενεζουέλα βρίσκεται ένα βήμα πριν την άβυσσο και στο οικονομικό πεδίο, με την ανεργία να αγγίζει το 25% και τον πληθωρισμό το 720%. Σύμφωνα με αναλυτές, η χώρα διαθέτει μόλις 10 δισ. δολάρια σε αποθεματικό, εκ των οποίων τα 7 δισ. σε χρυσό, κάτι που καθιστά σχεδόν αδύνατη τη διασφάλιση ρευστότητας για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών.
Επιπλέον, μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να αποπληρώσει δάνεια ύψους 6 δισ. δολαρίων, ένα ποσό που δεν αναμένεται να καλυφθεί από τις εξαγωγές πετρελαίου, το μοναδικό επί της ουσίας εισόδημα της χώρας, καθώς η τιμή του μαύρου χρυσού κυμαίνεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα.
Η πτώση της τιμής του πετρελαίου, εξάλλου, ήταν αυτή που έδωσε το έναυσμα για την οικονομική κρίση που διέρχεται η Βενεζουέλα, μια χώρα που είχε ένα γενναιόδωρο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και σήμερα οι πολίτες δεν έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα και φάρμακα.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos