Είμαι το αουτσάιντερ που αγωνίζεται εναντίον του κατεστημένου

22 Μαϊος 2017 13:15

Με το βλέμμα στραμμένο στις Βρυξέλλες και τις σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για το Brexit, οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου διεξάγονται σ' ένα κλίμα ηρεμίας για τους Συντηρητικούς της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις τη θέλουν να κερδίζει άνετα και να αποκτά την πολυπόθητη κυριαρχία στο Κοινοβούλιο.

Το ενδιαφέρον παρ’ όλα αυτά στρέφεται και στον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, και ποια θα είναι η επόμενη μέρα για το κόμμα του, αν επιβεβαιωθούν όλες οι δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες αναμένεται να σημειώσει το χειρότερο εκλογικό του αποτέλεσμα των τελευταίων ετών. «Θα είναι πολύ δύσκολο να παραμείνει στην ηγεσία ο Τζέρεμι Κόρμπιν αν το Εργατικό Κόμμα χάσει 100 έδρες και συρρικνωθεί επικίνδυνα η δύναμή του στο νέο Κοινοβούλιο» σχολιάζει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Τιμ Μπέιλ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Κολέγιο Κουίν Μαίρη του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Μεγάλη απήχηση
Ωστόσο, εντελώς διαφορετική άποψη φέρεται να έχει ο ίδιος ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος μιλώντας στο «Εθνος», τόνισε πως η ήττα δεν είναι μέσα στις σκέψεις του και πως τώρα μαζί με τους βουλευτές του κόμματος είναι επικεντρωμένος στο να ενημερωθούν οι πολίτες για τις πολιτικές που αφορούν άμεσα την καθημερινότητά τους. «Διαπιστώνω ότι τα μηνύματά μας βρίσκουν μεγάλη απήχηση στον κόσμο, οι ψηφοφόροι αντιλαμβάνονται ότι είμαστε το κόμμα που ενδιαφέρεται για τους πολλούς και όχι για τους λίγους και αυτό με κάνει να είμαι αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα» επισημαίνει. Εξάλλου, και σε άλλες συνεντεύξεις του τονίζει πως είναι ο εκλεγμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος και ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.
Υπενθυμίζει ότι όταν διεκδικούσε την αρχηγία του Εργατικού Κόμματος, τα γραφεία στοιχημάτων και οι δημοσκοπήσεις τον είχαν ως το μεγάλο αουτσάιντερ με απόδοση 200 προς 1. «Το αποτέλεσμα διέψευσε πανηγυρικά αυτές τις προβλέψεις» τονίζει ο ίδιος στο «Εθνος της Κυριακής».

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν ελπίζει πολύ στο κύμα των νέων ψηφοφόρων, στους νέους που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. «Οι νέοι που έχουν το δικαίωμα να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους και να ψηφίσουν για πρώτη φορά φτάνουν τα δύο εκατομμύρια. Και αν γίνει αυτό, τότε θα ανατρέψει τα ευρήματα των μέχρι τώρα δημοσκοπήσεων.

«Δεν πιστεύουμε σε ελεύθερες αγορές χωρίς εμπόδια», αναφέρει στο εκλογικό μανιφέστο της η Τερέζα Μέι, τονίζοντας ότι οι κυβερνήσεις έχουν να διαδραματίσουν ρόλο στην εποπτεία του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων.
«Δεν πιστεύουμε σε ελεύθερες αγορές χωρίς εμπόδια», αναφέρει στο εκλογικό μανιφέστο της η Τερέζα Μέι, τονίζοντας ότι οι κυβερνήσεις έχουν να διαδραματίσουν ρόλο στην εποπτεία του τρόπου λειτουργίας τω
Μεγάλη πλειοψηφία των νέων ακολουθεί με ενθουσιασμό τις αρχές και τις πολιτικές του Εργατικού Κόμματος, ενώ καθημερινά δεκάδες νέοι γίνονται μέλη του.

Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει να τους προσφέρει τίποτα παρά μόνο λιτότητα και περικοπές στις ζωτικές δημόσιες υπηρεσίες, το εθνικό σύστημα υγείας και την εκπαίδευση. Και φυσικά, η Τερέζα Μέι για να αποφύγει τη συζήτηση σχετικά με τα καθημερινά προβλήματα του κόσμου βρίσκει διέξοδο στο Brexit, παίζει ‘’σκληρά’’ απέναντι στους Ευρωπαίους ηγέτες και δημιουργεί μια εικόνα σύγκρουσης και έντασης με τη βοήθεια των ακροδεξιών μέσων ενημέρωσης.

Είναι μια τακτική που μπορεί να δημιουργεί την πλαστή εικόνα της σιδηράς κυρίας για την Τερέζα Μέι, αλλά οδηγεί στα βράχια τις διαπραγματεύσεις της με τις Βρυξέλλες για το Brexit και αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες για τη χώρα μας».
Αναφερόμενος στο Brexit και το μέλλον των 3,5 εκατ. Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία, ο Τζέρεμι Κόρμπιν ξεκαθαρίζει ότι είναι «πολιτικά ηθικό να δοθεί ένα τέλος στην ομηρεία και στην αβεβαιότητα αυτών των ανθρώπων. Αν ο λαός με εκλέξει πρωθυπουργό, την πρώτη ημέρα μου στην Ντάουνινγκ Στριτ θα υπογράψω μονομερώς το δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία να παραμείνουν στη χώρα μας και μετά το Brexit». «Η κυβέρνηση αποφεύγει να προσφέρει οποιαδήποτε δέσμευση ή εγγύηση στο θέμα αυτό και προφανώς χρησιμοποιεί τους Ευρωπαίους πολίτες που διαμένουν και εργάζονται στη Βρετανία ως διαπραγματευτικό χαρτί για να κατοχυρώσει τα δικαιώματα των χιλιάδων Βρετανών που ζουν στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης» ισχυρίζεται ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος.
Οι προτεραιότητες
Ο Κόρμπιν δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην προεκλογική του πλατφόρμα, στην οποία προτεραιότητα έχουν η Υγεία και η Εκπαίδευση. Η δέσμευσή του την οποία επανάλαβε και στο «Εθνος της Κυριακής» είναι ότι, αν μετακομίσει στην πρωθυπουργική κατοικία, θα ενισχύσει αμέσως με 3 δισ. λίρες τις εκπαιδευτικές δομές και θα αυξήσει τις δαπάνες για την Υγεία.
Επίσης θα δώσει προτεραιότητα στο θέμα της εσωτερικής ασφάλειας και της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας προχωρώντας στην πρόσληψη 10.000 αστυνομικών για να ενισχύσουν την αστυνομική παρουσία στους δρόμους των μεγάλων πόλεων. Αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις στόχος τους είναι να καταργηθεί το σημερινό καθεστώς των «μηδενικών συμβολαίων», δηλαδή της εργασίας χωρίς σύμβαση και συμβόλαιο.
«Είμαι το αουτσάιντερ που αγωνίζεται εναντίον του κατεστημένου και των οικονομικών καρτέλ. Η επιλογή σ' αυτές τις εκλογές είναι μεταξύ του Εργατικού Κόμματος που αντιπροσωπεύει τον κόσμο και του Συντηρητικού Κόμματος που αντιπροσωπεύει το κατεστημένο», καταλήγει.
Λονδίνο: Λάμπης Τσιριγωτάκης

Προβάδισμα για τη Μέι

Ανοιγμα στο Κέντρο από τους Τόρις για να εξασφαλίσουν ευρεία πλειοψηφία
Κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία στη Βρετανία, καθώς δύο εβδομάδες πριν τις πρόωρες εκλογές της 8ης Ιουνίου, τα δύο μεγάλα κόμματα παρουσίασαν τα εκλογικά τους προγράμματα, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις φέρουν το Συντηρητικό Κόμμα να πετυχαίνει νίκη, συγκρίσιμη με εκείνη της Μάργκαρετ Θάτσερ, που το 1983 απέσπασε πλειοψηφία 339 εδρών και διαφορά 144 εδρών από το δεύτερο κόμμα στο Κοινοβούλιο.
Την Πέμπτη, η πρωθυπουργός κι αρχηγός των Συντηρητικών, Τερέζα Μέι παρουσίασε το εκλογικό μανιφέστο των Τόρις το οποίο κινείται στον άξονα της επιλεκτικής παρέμβασης στην αγορά κι αυστηρότερων κανόνων κι ενός «σκληρού» Brexit. «Δεν πιστεύουμε σε ελεύθερες αγορές χωρίς εμπόδια», αναφέρει η Μέι στο εκλογικό μανιφέστο της με τίτλο «Forward Together» (Μαζί μπροστά). «Απορρίπτουμε τη λατρεία του εγωιστικού ατομισμού».
Στην ουσία, πρόκειται για μια απόκλιση από τη λογική της ελεύθερης αγοράς που ακολουθούν οι Συντηρητικοί για δεκαετίες, καθώς η Μέι δηλώνει στο μανιφέστο ότι οι κυβερνήσεις έχουν να διαδραματίσουν ρόλο στην εποπτεία του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Επίσης αποτυπώνει και τις προθέσεις της Μέι να προσελκύσει ανθρώπους από τον κεντρώο χώρο, δεδομένης της αριστερής στροφής που επιχειρούν οι Εργατικοί υπό τον Κόρμπιν. Το μανιφέστο υπόσχεται επίσης αύξηση δαπανών για το κρατικό Εθνικό Σύστημα Υγείας κατά τουλάχιστον 8 δισ. στερλίνες τα επόμενα πέντε χρόνια και αύξηση του πρόσθετου τέλους για την υγεία που πληρώνουν οι μετανάστες.
Στο μανιφέστο αναφέρεται επίσης ότι σκοπός της είναι η δημιουργία ισοσκελισμένων προϋπολογισμών έως τα μέσα της ερχόμενης δεκαετίας.
Σκληρές διαπραγματεύσεις. Φυσικά, από το πρόγραμμα δεν λείπει και η αναφορά στο Brexit καθώς επισημαίνεται ότι οι «διαπραγματεύσεις θα είναι χωρίς αμφιβολία σκληρές, και θα υπάρξει πάρε-δώσε και από τις δύο πλευρές».
Οπως όμως τονίζεται, «η μη επίτευξη συμφωνίας είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο». Επαναλαμβάνεται επίσης η δέσμευση για μείωση του ετήσιου καθαρού αριθμού των μεταναστών σε δεκάδες χιλιάδες. Αντιθέτως, το εκλογικό μανιφέστο των Εργατικών, που χαρακτηρίστηκε ως «επιστροφή στις σοσιαλιστικές ρίζες του κόμματος» και που έτυχε θερμής ανταπόκρισης από μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων κινείται στη λογική των δαπανών υπέρ των πολλών και φορολόγησης των ισχυρών.
Οι Εργατικοί απευθύνονται στους πολίτες υποσχόμενοι αύξηση του βασικού μισθού, αύξηση των δαπανών για την υγεία, την εκπαίδευση και τις υποδομές, εθνικοποίηση βιομηχανιών-κλειδί για τη χώρα (π.χ. ενέργεια και σιδηρό-δρομοι) και αύξηση της φορολογίας για τους ισχυρούς οικονομικά.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos /MORI, το Συντηρητικό κόμμα διατηρεί προβάδισμα 15 ποσοστιαίων μονάδων επί του Εργατικού Κόμματος, αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με πριν από τρεις εβδομάδες, αλλά σε επίπεδο που θα της εξασφάλιζε ευρεία πλειοψηφία.
Διατηρούν σταθερά το ποσοστό τους στο 49%, αλλά οι Εργατικοί αύξησαν τις δυνάμεις τους κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες στο 34% σε σχέση με πριν από τρεις εβδομάδες.
Το ποσοστό αποδοχής των κεντρώων Φιλελεύθερων Δημοκρατών μειώθηκε κατά το ήμισυ στο 7%, ενώ εκείνο του δεξιού, αντιευρωπαϊκού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) έπεσε μόλις στο 2%.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos