Αυστραλία, φρίκη δίχως τέλος: Πάνω από ένα δισεκατομμύριο νεκρά ζώα στις φωτιές!

07 Ιανουαρίου 2020 20:00

Οι εκτιμήσεις των οικολόγων για 480 εκατ. νεκρά ζώα φαίνεται πως ήταν «συντηρητικές» - Πλέον, λένε ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει το 1.000.000.000 - Πιστεύεται ότι υπάρχουν είδη της χλωρίδας και της πανίδας που έχουν χαθεί για πάντα, ενώ δεκάδες άλλα είναι ακόμα πιο κοντά στην εξαφάνιση


«Συντηρητικές» φαίνεται πως ήταν οι εκτιμήσεις των επιστημόνων ότι τα ζώα που έχουν χάσει έως τώρα τη ζωή τους από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία -οι οποίες μαίνονται ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο- ανέρχονται στον συγκλονιστικό αριθμό του μισού δισεκατομμυρίου.

Πιο συγκεκριμένα, οι οικολόγοι εκτιμούσαν αρχικά ότι 480 εκατ. ζώα έχουν χαθεί στις φωτιές που μαίνονται στην Αυστραλία από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Ωστόσο, τα τεράστια μέτωπα που ξέσπασαν στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας τις τελευταίες ημέρες αναθεώρησαν επί τα χείρω τις εκτιμήσεις, «εκτοξεύοντας» τον αριθμό των κοάλα, των καγκουρό, των προβάτων και άλλων ζώων που χάθηκαν στις φλόγες, στο ένα δισεκατομμύριο!

Κι όσο κι αν μοιάζει απίθανο, ο Κρις Ντίκμαν του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, που έδωσε την αρχική εκτίμηση των 480 εκατομμυρίων νεκρών ζώων, λέει τώρα ότι ακόμα και ο αριθμός του ενός δισεκατομμυρίου μπορεί να είναι... εξίσου συντηρητικός!

Πρόκειται για θηλαστικά (όπως, μεταξύ άλλων, καγκουρό και κοάλα), πουλιά και ερπετά. Δίπλα σε αυτά, πρέπει να προστεθούν ζώα σε φάρμες, νυχτερίδες, βάτραχοι και έντομα, όλα απαραίτητα για την ισορροπία του οικοσυστήματος. Μόνο στη Νέα Νότια Ουαλία, τα ζώα που χάθηκαν είναι 800 εκατ., αναφέρει το Sydney News.

Το 30% των κοάλα στην πολιτεία έχουν χαθεί, κυρίως γιατί δεν μπορούν να απομακρυνθούν γρήγορα από τις φλόγες. Στα Γαλάζια Όρη, δυτικά από το Σίδνεϊ, χάθηκε το 50% των προστατευόμενων εκτάσεων σε δύο μήνες. Πιστεύεται ότι υπάρχουν είδη της χλωρίδας και της πανίδας που έχουν χαθεί για πάντα, ενώ δεκάδες άλλα είδη είναι ακόμη πιο κοντά στην εξαφάνιση.

Οι καμένες εκτάσεις σε όλη την Αυστραλία ξεπερνούν τα 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σχεδόν όσο η ηπειρωτική Ελλάδα.

protothema.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos