Συναγερμός για τα «αντίποινα» Πούτιν

07 Αυγούστου 2014 11:11

Ο ψυχροπολεμικός πυρετός ανεβαίνει επικίνδυνα γύρω από την Ανατολική Ουκρανία, ειδικά μετά την απόφαση της Μόσχας να απαντήσει στις δυτικές κυρώσεις με... το ίδιο νόμισμα.

Τα αντίμετρα του Πούτιν θέτουν σε συναγερμό Ευρώπη και ΗΠΑ. Αυτό που μένει να καθοριστεί από πλευράς Μόσχας είναι η λίστα με τα συγκεκριμένα αγαθά, η εισαγωγή των οποίων θα απαγορευθεί ή θα περιοριστε

Κάνοντας πράξη την «απειλή» του για οικονομικά και εμπορικά «αντίποινα», ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε χθες διάταγμα με το οποίο «απαγορεύει ή περιορίζει για έναν χρόνο» τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από χώρες που έχουν επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

«Με σκοπό την προστασία των εθνικών συμφερόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας διατάσσω να απαγορευτούν ή να περιοριστούν για έναν χρόνο οι εισαγωγές ορισμένων ειδών γεωργικών προϊόντων, πρώτων υλών και διατροφικών προϊόντων» από τις χώρες που «αποφάσισαν να θέσουν σε ισχύ οικονομικές κυρώσεις» εναντίον της Ρωσίας, διακήρυξε ο Πούτιν προκαλώντας αυτομάτως... συναγερμό σε πλήθος χωρών, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα όπου πραγματοποιήθηκε χθες έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ για σήμερα έχει προγραμματιστεί ανάλογη σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η λίστα

Αυτό που μένει να καθοριστεί από πλευράς Μόσχας είναι η λίστα με τα συγκεκριμένα αγαθά, η εισαγωγή των οποίων θα απαγορευθεί-περιοριστεί άμεσα. Σύμφωνα πάντως με τις πρώτες πληροφορίες, στον κατάλογο θα περιλαμβάνονται πουλερικά από τις ΗΠΑ και φρούτα-λαχανικά, από την ΕΕ.

Η ανησυχία είναι πλέον έκδηλη σε όλες εκείνες τις ευρωπαϊκές χώρες που εξάγουν προϊόντα στη Ρωσία.

Τα «αντίποινα» του Πούτιν δεν αποκλείεται μάλιστα να προκαλέσουν και νέους τριγμούς-διχογνωμίες στις τάξεις της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως το ευρωπαϊκό μέτωπο στο θέμα των ρωσικών κυρώσεων μόνο αρραγές δεν ήταν τους περασμένους μήνες.

Ενδεικτική είναι και η χθεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος παρουσιάστηκε αποφασισμένος να διεκδικήσει «κάποια μορφή αποζημίωσης» από την ΕΕ.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εάν οι κυρώσεις πλήξουν δυσανάλογα τη Φινλανδία, θα επιδιώξουμε τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας», σημείωσε με νόημα ο Στουμπ και συνέχισε: «Πρέπει να προσαρμοστούμε στην αρχή της οικονομικής αλληλεγγύης. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι χώρες-μέλη που πλήττονται περισσότερο από τις κυρώσεις θα λάβουν και κάποια μορφή αποζημίωσης».

Αύξηση κόστους

Παράλληλα ωστόσο, πέρα από το μέτωπο των εισαγωγών, η Μόσχα εξετάζει «αντίμετρα» και στον... αέρα. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζει το ενδεχόμενο μερικής ή ολικής απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Σιβηρία για τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες που ταξιδεύουν σε προορισμούς στην Ασία. Ενα τέτοιο μέτρο θα σήμαινε αύξηση του κόστους καθώς και των ωρών πτήσης για τους ευρωπαϊκούς αερομεταφορείς (Lufthansa, British Airways, Air France κ.ά.) καθώς αυτοί θα αναγκάζονταν να ακολουθήσουν εναλλακτικές, πιο κοστοβόρες και χρονοβόρες διαδρομές μέσω Περσικού Κόλπου, Αρκτικής και Αλάσκας.

Κάποιοι μάλιστα υπολογίζουν πως το πρόσθετο συνολικό κόστος για τις ευρωπαϊκές εταιρείες θα μπορούσε να αγγίξει ακόμη και το 1 δισ. ευρώ για μια περίοδο τριών μηνών.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς για παράδειγμα πως κάθε εβδομάδα περίπου 180 πτήσεις της Lufthansa περνούν πάνω από τη Σιβηρία. Να σημειωθεί δε πως η τελευταία φορά που είχε επιβληθεί ένας τέτοιου τύπου αεροπορικός αποκλεισμός ήταν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Κατά τα λοιπά, πίσω στο έδαφος της Ανατολικής Ουκρανίας η κόντρα οδηγείται στα άκρα και οι συγκρούσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Το ΝΑΤΟ μάλιστα φοβάται επικείμενη εισβολή της Ρωσίας, η οποία ενισχύει εκ νέου τις στρατιωτικές δυνάμεις της κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ

Επί ποδός οι ελληνικές Αρχές

Εκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης μετά την είδηση του εμπάργκο στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων που διέταξε για τη Ρωσία ο Βλ. Πούτιν.

Η απόφαση αυτή εκτιμάται ότι θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στην ελληνική οικονομία, καθώς θα σταματήσει η εξαγωγή προς τη Ρωσία γεωργικών προϊόντων που παράγονται στη χώρα μας. Για σήμερα είναι προγραμματισμένη επείγουσα σύσκεψη στο υπ. Εξωτερικών υπό τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Παναγιώτη Μίχαλο με τους αρμόδιους φορείς, για να συζητηθούν οι επιπτώσεις από τα ρωσικά αντίποινα στην ελληνική οικονομία. Θυμίζουμε ότι την περασμένη Παρασκευή είχε προηγηθεί για το ίδιο θέμα συνάντηση του κ. Μίχαλου με τον Ρώσο πρέσβη Αντρέι Μασλόφ. Οι Σύνδεσμοι Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS έχουν ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση «να εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτική δυνατότητα, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε μέτρο απαγόρευσης εισαγωγής ελληνικών, ιδίως δε νωπών, προϊόντων στη Ρωσία». Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη Eurostat, οι εξαγωγές τροφίμων-ποτών στη Ρωσία το 2013 ανήλθαν σε 162 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το 3,7% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών του κλάδου στον κόσμο και το 40% των ελληνικών εξαγωγών στη συγκεκριμένη αγορά.

ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos