Αυξάνονται οι ευρωσκεπτικιστές στη Γερμανία

07 Οκτωβρίου 2014 10:36

Με ταχείς ρυθμούς αυξάνονται τα μέλη της ευρωσκεπτικιστικής Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), την ίδια

στιγμή που όλα τα υπόλοιπα γερμανικά κόμματα χάνουν υποστηρικτές ή παραμένουν στάσιμα. Παρ' όλα αυτά, το κλίμα στο κόμμα που επισήμως χαρακτηρίζεται από τους οίκους αξιολόγησης ως «κίνδυνος για την πολιτική των ευρωπαϊκών διασώσεων», είναι κάθε άλλο παρά ρόδινο.

Το AfD, που ιδρύθηκε το 2013 και πρεσβεύει τη συντεταγμένη διάλυση της Ευρωζώνης, βρίσκεται πολύ κοντά στο ορόσημο των 20.000 μελών, έχει δηλαδή τετραπλασιάσει τα μέλη του σε σχέση με τον Μάρτιο του 2013. Σημεία καμπής για την προσέλκυση στελεχών ήταν οι ευρωεκλογές, στις οποίες κατέκτησε ποσοστό 7% των ψήφων, καθώς και οι επιτυχίες του στα κρατίδια Θουριγγίας, Σαξονίας και Βρανδεμβούργου, όπου συγκέντρωσε 10 έως 12% των ψήφων.

Επόμενος στόχος για το κόμμα είναι η είσοδος στη Βουλή της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Ομως, στο συνέδριο του Σαββατοκύριακου στο κρατίδιο αυτό, «βγήκαν μαχαίρια» ανάμεσα στην ηγεσία και την εσωκομματική αντιπολίτευση. Υπό την σκέπη του ίδιου κόμματος συνυπάρχουν μέλη της γερμανικής οικονομικής ελίτ με νεοφιλελεύθερες ιδέες, τις οποίες έως τώρα εξέφραζαν οι φιλελεύθεροι του FDP, μαζί με ένα σκληρό πυρήνα βαθύτατα συντηρητικών ψηφοφόρων, με ιδέες ανοικτά ξενοφοβικές, στα όρια της άκρας δεξιάς. Το Σαββατοκύριακο, ο επικεφαλής του κόμματος Μπερντ Λούκε έγινε για μία ακόμη φορά αποδέκτης κατηγοριών περί αυταρχικής διαχείρισης, ενώ ο ίδιος κατηγόρησε την εσωκομματική αντιπολίτευση για «διαδικασίες παρασκηνίου». Οπως και άλλα κόμματα στον χώρο πέραν της Χριστιανοδημοκρατίας, το AfD μερικές φορές πασχίζει να προσαρμόσει την εικόνα του στα συνταγματικώς επιτρεπτά. Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη εβδομάδα απέπεμψε μέλος που ανάρτησε αντισημιτικό σκίτσο στο Διαδίκτυο.

Εως τώρα η στρατηγική της γερμανικής κυβέρνησης ήταν να αγνοεί το κόμμα αυτό. Την προηγούμενη εβδομάδα, όμως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πέρασε ανοικτά στην αντεπίθεση, μιλώντας για «κόμμα αχαλίνωτης δημαγωγίας», «Εναλλακτικό προς τους ναζί» και κατηγορώντας το ότι εκμεταλλεύεται τα αδικήματα που διαπράττουν ξένοι για τους δικούς του σκοπούς.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos