Ολοένα και πιο θερμές οι σχέσεις Μόσχας - Πεκίνου

13 Οκτωβρίου 2014 10:34

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ προσγειώθηκε χθες στη Ρωσία, προερχόμενος από το Βερολίνο, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα, με στόχο

την υπογραφή περισσοτέρων από 50 «αμοιβαία ωφέλιμων» συμφωνιών διμερούς συνεργασίας που θα αφορούν κυρίως σε ενέργεια, μεταφορές και οικονομία.

Κι αν για τον Κεκιάνγκ αυτή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και γενικότερα για την κινεζική ηγεσία, η οποία είχε μόνο τους τελευταίους 18 μήνες τουλάχιστον εννέα συναντήσεις κορυφής με τη ρωσική πλευρά (σε επίπεδο προέδρων).

Τα κινεζικά κρατικά ΜΜΕ σημειώνουν με νόημα πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο «γειτονικών γιγάντων» είναι πιο στενές τώρα από κάθε άλλη στιγμή τα τελευταία 65 χρόνια. Υπογραμμίζουν μάλιστα την «απουσία πολιτικών διαφορών» στους μεταξύ τους δεσμούς.

Το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Xinhua» σπεύδει να παρουσιάσει τους σινορωσικούς δεσμούς του παρόντος ως «πρότυπο σταθερότητας, υγιούς συνεργασίας και ωριμότητας», ενώ παράλληλα δεν είναι λίγοι και οι αναλυτές διεθνώς που (προ)βλέπουν την ανάδυση ενός νέου σινορωσικού άξονα μέσα σε συνθήκες παγκόσμιας αστάθειας. Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του Κινέζου υφυπουργού Εξωτερικών Τσενγκ Γκουοπίνγκ πως «η Κίνα είναι έτοιμη να ενδυναμώσει τον συντονισμό και τη συνεργασία της με τη Ρωσία σε διεθνή θέματα».

Πούτιν - Μεντβέντεφ

Κατά την τριήμερη παραμονή του στη Μόσχα, ο πρωθυπουργός Κεκιάνγκ θα έχει επαφές τόσο με τον ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ (σήμερα) όσο και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν (αύριο), ενώ προβλέπεται να μιλήσει και σε φόρουμ με θέμα την καινοτομία.

Η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στη Μόσχα έρχεται να συσφίξει ακόμη περισσότερο τους δεσμούς μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, σε μια περίοδο μάλιστα έντονων παγκόσμιων «ζυμώσεων» (σε Μέση Ανατολή, Ουκρανία, Θάλασσα Νότιας Κίνας). Οσο για τον βαθμό «ενότητας» των σινορωσικών σχέσεων, αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως η Κίνα είναι πια ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας καθώς και η τέταρτη μεγαλύτερη πηγή επενδύσεων εντός των ρωσικών συνόρων. Ενδεικτικά, το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών άγγιξε τα 89,2 δισ. δολ. το 2013, και ο στόχος είναι να έχει αυξηθεί στα 100 δισ. δολ. ως το 2015, και στα 200 δισ. δολ. ως το 2020.

Ενδεικτική είναι άλλωστε και η συχνότητα των σινορωσικών επαφών, καθώς από τον Μάρτιο του 2013 οπότε ανέλαβε τα ηνία και μετά ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, έχει συναντηθεί με τον Πούτιν συνολικά εννέα φορές (τέσσερις μόνο μέσα στο 2014).

Μάλιστα, την τελευταία φορά που οι δύο ηγέτες βρέθηκαν μαζί (στη Σανγκάη τον περασμένο Μάιο) είχαν χαρακτηριστικά κάνει λόγο για την έναρξη μιας «νέας εποχής» στρατηγικής συνεργασίας στις μεταξύ τους σχέσεις.

Αυτή η «νέα εποχή» προβληματίζει βέβαια τις χώρες που γειτονεύουν με τους δύο «γίγαντες» (χώρες όπως η Ουκρανία, τα κράτη της Βαλτικής, η Ιαπωνία κ.ά.) αλλά και τις ΗΠΑ, οι οποίες άλλωστε υπενθυμίζεται πως μόλις πριν από τρία χρόνια ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν στρατηγική στροφή προς την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos