Επίσημη έναρξη λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Ιατρικού Σώματος

20 Φεβρουαρίου 2016 13:12

Με την παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Frank-Walter Steinmeier του Υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Jean-Marc Ayrault και της Γενικής Διευθύντριας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) Dr Margaret Chan, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε σε επιχειρησιακή λειτουργία σε επίσημη τελετή στις 15 Φεβρουαρίου 2016 στις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό Ιατρικό Σώμα (European Medical Corps).

Την επίσημη έναρξη έκανε o Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας κος Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος με απόφαση του Προέδρου Jean Claude Giounker είναι και ο Ευρωπαίος Συντονιστής για την κρίση του Έμπολα.

Το Ευρωπαϊκό Ιατρικό Σώμα αποτελείται από Ιατρικές Μονάδες(Medical Modules) και εμπειρογνώμονες των Κ-Μ και από την έναρξή λειτουργίας του εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ικανότητα Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (European Emergency Response Capacity), γνωστή ως "εθελοντική δεξαμενή" (voluntary pool) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Αρχικά αποτέλεσε μια κοινή πρωτοβουλία της Γαλλίας και της Γερμανίας γνωστή ως τα "λευκά κράνη" (white helmets initiative) την οποία στα πλαίσια της αντιμετώπισης της κρίσης του Έμπολα στη Δυτική Αφρική υποστήριξαν όλα τα Κ-Μ με ιδιαίτερη έμφαση την ένταξη των Ιατρικών Ευρωπαϊκών Μονάδων Π.Π. στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Το Ευρωπαϊκό Ιατρικό Σώμα σήμερα αποτελούν Μονάδες και Ομάδες από (9) Κ-Μ (BE, LU, ES, DE, CZ, FR, NL, FI, SE) ενώ σε διαδικασία ένταξης βρίσκονται Μονάδες και Ομάδες όλων σχεδόν των Κ-Μ. Η ιδιαιτερότητα της πρωτοβουλίας αυτής βρίσκεται στην συνεργασία της Ε.Ε. με τον WHO και στην μεταφορά τεχνογνωσίας έτσι ώστε οι Ευρωπαϊκές Μονάδες να είναι επιχειρησιακά αξιοποιήσιμες παγκοσμίως.

Στην επίσημη έναρξη συμμετείχαν ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα υγείας κος Vytenis Andriukaitis, εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ε.Ε., των Κ-Μ, των Ηνωμένων Εθνών (UN OCHA) καθώς και της Ολλανδίας η οποία ασκεί αυτό το εξάμηνο την Προεδρία της Ε.Ε.

Την Ελλάδα εκπροσώπησαν στην επίσημη έναρξη οι Γενικοί Γραμματείς Πολιτικής Προστασίας κος Ιωάννης Καπάκης και Δημόσιας Υγείας κος Ιωάννης Μπασκόζος.

Ο Γ.Γ.Π.Π. στο περιθώριο της εκδήλωσης είχε διμερείς επαφές με την Γενική Διευθύντριας της DG ΕCHO κα Monique Pariat με την οποία και συζήτησε τις τρέχουσες εξελίξεις και τα αποτελέσματα της ενεργοποίησης του Ε..Μ.Π.Π. από την Ελλάδα για την προσφυγική κρίση στις 3/12/2015. Η κα Pariat τόνισε την εξαιρετική συνεργασία και συντονισμό μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών για την επιτυχή ολοκλήρωσης αυτής της επιχείρησης ενώ ο Γ.Γ.Π.Π. την ευχαρίστησε για την υποστήριξη της DG ECHO.

Επίσης είχε επαφές με τους Επικεφαλής των Ομόλογων Εθνικών Αρχών της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου τους οποίους και ευχαρίστησε για τις προσφορές τους στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερη διμερή συνεργασία είχε ο Γ.Γ.Π.Π. με το Γενικό Δ/ντη της Γαλλικής Πολιτικής Προστασίας κο Laurent Prevost, με τον οποίο και συζήτησαν διμερή θέματα συνεργασίας μεταξύ των οποίων και την επικείμενη αποστολή στη Γαλλία Επιτροπής της Γ.Γ.Π.Π. για θέματα εκπαίδευσης στελεχών Πολιτικής Προστασίας. Οι δύο πλευρές τόνισαν το υψηλό παραδοσιακά επίπεδο των διμερών σχέσεων Αθήνας-Παρισιού σε θέματα Πολιτικής Προστασίας ενώ ο κος Καπάκης ευχαρίστησε την Γαλλία για την σημαντική προσφορά τους για την προσφυγική κρίση.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos