Σε "κόκκινο" συναγερμό η Αγκυρα - H Γερμανία έκλεισε την πρεσβεία της

18 Μαρτίου 2016 11:25

Τρομοκρατία, απολυταρχία, διχασμός. Στο εν λόγω τρίπτυχο αποτυπώνεται η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα στην Τουρκία, με το καθεστώς Ερντογάν να σφίγγει τον κλοιό της λογοκρισίας σε μια λογική «μαζί μου ή εναντίον μου», την ίδια ώρα που διπλωματικές αποστολές και σχολεία κατεβάζουν ρολά υπό τον φόβο νέων τρομοκρατικών χτυπημάτων στις μεγάλες πόλεις της χώρας.


Η γερμανική κυβέρνηση έσπευσε χθες να κλείσει την πρεσβεία της στην Αγκυρα, το προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη καθώς και γερμανικά σχολεία στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, έπειτα από «συγκεκριμένες και πολύ σοβαρές πληροφορίες ότι προετοιμάζονται τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των γερμανικών αντιπροσωπειών» στη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Ειδικές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας «στρατοπέδευσαν» μάλιστα χθες έξω από το γερμανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, αφού προηγουμένως ρυμούλκησαν ένα «ύποπτο» όχημα που φέρεται να ανήκει σε Σύρο υπήκοο και ήταν παρκαρισμένο εκεί κοντά. Οι Γερμανοί βέβαια έχουν έναν παραπάνω λόγο να «φυλάνε τα ρούχα τους», καθώς έχουν ήδη θρηνήσει θύματα στην Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι Γερμανοί ήταν οι 12 τουρίστες που σκοτώθηκαν σε τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο τρομοκρατικός συναγερμός τείνει πλέον να γίνει... μόνιμος στην Τουρκία, ειδικά μετά το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα της Κυριακής στην Αγκυρα, για το οποίο ανέλαβε την ευθύνη χθες η οργάνωση «Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν» (TAK), η ίδια που είχε αναλάβει την ευθύνη και για την τρομοκρατική επίθεση του Φεβρουαρίου στην τουρκική πρωτεύουσα.

Μόνιμες είναι ωστόσο πλέον και οι... εμμονές του σουλτάνου Ερντογάν, ο οποίος επιμένει να απαντάει στις προκλήσεις με κατασταλτική μανία και ολοένα μεγαλύτερη λογοκρισία, βάζοντας στο στόχαστρο όλους εκείνους που «τολμούν» να του ασκούν κριτική, είτε πρόκειται για Τούρκους είτε για ξένους. Μόλις χθες, και ενώ η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προσπαθούσε να εξασφαλίσει μια βιώσιμη συμφωνία με την Τουρκία στις Βρυξέλλες για το Προσφυγικό, το έγκυρο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» κατήγγειλε ότι ο ανταποκριτής του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία, επειδή οι Αρχές (εν προκειμένω, το γραφείο του πρωθυπουργού Νταβούτογλου) αποφάσισαν να μην ανανεώσουν τη διαπίστευσή του.

«Η συμπεριφορά των τουρκικών αρχών παραβιάζει την ελευθεροτυπία... και μπορεί να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα, ότι ο ανταποκριτής μας είναι ανεπιθύμητος λόγω της δουλειάς του..., επειδή έριξε φως με τα άρθρα του στις καταχρήσεις και στα σφάλματα της τουρκικής κυβέρνησης», καταγγέλλει το περιοδικό.

Αντιπροσωπεία της ΕΕ στο σημείο της τελευταίας βομβιστικής επίθεσης στην Αγκυρα.

Αντιπροσωπεία της ΕΕ στο σημείο της τελευταίας βομβιστικής επίθεσης στην Αγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ωστόσο δεν δείχνει να συγκινείται.

Αντιθέτως, όσο περνάει ο καιρός, αυτός κλιμακώνει το ντελίριο απολυταρχίας. Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, πήρε με τη βία τον έλεγχο του ομίλου της «Zaman», της μέχρι πρότινος μεγαλύτερης σε κυκλοφορία τουρκικής εφημερίδας, η οποία από αντιπολιτευόμενη που ήταν... ξαφνικά έγινε φιλοκυβερνητική.

Ο ορισμός του τρομοκράτη
Στο ίδιο πνεύμα, μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο σουλτάνος ζήτησε να «διευρυνθεί» ο ορισμός του «τρομοκράτη», προκειμένου να μπορούν να ενταχθούν σε αυτόν (και να διωχθούν) όχι μόνο οι ίδιοι οι δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων αλλά και όλοι όσοι τους υπερασπίζονται με τα λόγια ή τα γραπτά τους, είτε πρόκειται «για ακαδημαϊκούς, για δημοσιογράφους, για πολιτικούς ή συγγραφείς».

Το καθεστώς έκανε μάλιστα την αρχή, προχωρώντας στην απέλαση του Βρετανού πανεπιστημιακού Κρις Στέφενσον με την κατηγορία ότι έκανε προπαγάνδα υπέρ του PKK.

Το ισλαμοσυντηρητικό καθεστώς εντάσσει για παράδειγμα στους τρομοκράτες και όσους υποστηρίζουν τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ μετριοπαθή ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλά και τους Κούρδους του καθ' όλα νόμιμου Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας της Συρίας (PYD).

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos