Βαριά ήττα για τον Τραμπ στην Υγεία - Έχασε και τη στήριξη των Ρεπουμπλικάνων

27 Μαρτίου 2017 15:01

Η αποτυχία να γκρεμίσει τη μεγαλύτερη κληρονομιά του προκατόχου του, το «Obamacare», σηματοδοτεί τη συμπλήρωση δύο πρώτων μηνών πλήρους σύγχυσης και χάους της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.


Μετά την υπόθεση της Ρωσίας, των υποτιθέμενων παρακολουθήσεων από τον Μπαράκ Ομπάμα, την αμφιλεγόμενη ταξιδιωτική απαγόρευση και την παραίτηση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας, ο Αμερικανός πρόεδρος υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα του και πήρε το σημαντικότερο μάθημα για το πώς λειτουργούν η πολιτική και οι ισορροπίες στο Κογκρέσο.

Αυτοπροβαλλόμενος ως αντισυστημικός ο Τραμπ είχε υποσχεθεί ρήξη με το «κατεστημένο» στο Καπιτώλιο και αποφάσισε στις πρώτες 100 μέρες της προεδρίας του να ξεκινήσει με τη μεταρρύθμιση στην Υγεία, την οποία επί χρόνια πολεμούν οι Ρεπουμπλικάνοι. Ομως όταν έφτασε η ώρα να συγκεντρώσει την απαραίτητη στήριξη του Κογκρέσου, απέτυχε να πείσει ακόμα και τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές. Παρόλο που το κόμμα διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων (237 έναντι 193 των Δημοκρατικών) πάνω από 30 Ρεπουμπλικάνοι ήταν απρόθυμοι να ψηφίσουν την πρόταση του Λευκού Οίκου (American Health Care Act) που θα καταργούσε το «Obamacare».
Συναντήσεις

Συνολικά ο Τραμπ έκανε 120 κατ' ιδίαν συναντήσεις με Ρεπουμπλικάνους βουλευτές, στις οποίες μοίρασε τελεσίγραφα, υποσχέσεις και απειλές, ενώ ακόμα περισσότερο εργάστηκε γι' αυτό ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στο Κογκρέσο, Πολ Ράιαν, ο οποίος βίωσε τη μεγαλύτερη ήττα της καριέρας του. Ομως, σύμφωνα με στελέχη των Ρεπουμπλικάνων, ο Τραμπ και οι σύμβουλοί του απομάκρυναν και τους συντηρητικούς και τους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνους στη μάχη για τη συγκέντρωση των ψήφων. Από τη μία οι μετριοπαθείς δεν ήθελαν την κατάργηση της υποχρεωτικής ασφάλισης για εκατομμύρια Αμερικανούς, ενώ οι συντηρητικοί δεν πείστηκαν ότι το νομοσχέδιο του Τραμπ πράγματι αποδομεί τη μεταρρύθμιση του προκατόχου του. Το AHCA, το οποίο θα καταργούσε κάποια προγράμματα για χαμηλοεισοδηματίες, τα πρόστιμα σε όσους δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη και θα μπλόκαρε τη χρηματοδότηση σε οργανισμό υγειονομικών υπηρεσιών για γυναίκες, κρίθηκε ότι συντάχθηκε πολύ βιαστικά και με πολλές ελλείψεις. «Δεν τον ενδιέφερε η Υγεία και δεν ήξερε πολλά. Για να είσαι καλός διαπραγματευτής πρέπει να γνωρίζεις για το υπό συζήτηση αντικείμενο», ανέφερε στο CNN βοηθός Ρεπουμπλικάνου βουλευτή, σχολιάζοντας καυστικά ότι η μεταρρύθμιση στην Υγεία είναι πολύ διαφορετική από το να... κατασκευάζεις ένα γήπεδο γκολφ. Από την πλευρά του ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, Τζορτζ Εντουαρντς, σχολίασε πως «αυτό που έπαθε ο Τραμπ είναι η αλαζονεία της άγνοιας». Αγνοια όχι μόνο για το αντικείμενο αλλά και για τον τρόπο που λειτουργεί το Κογκρέσο και οι διαπραγματεύσεις για τα νομοσχέδια, πολύ διαφορετικές από τον κόσμο των επιχειρήσεων. Παράλληλα τις τελευταίες ημέρες πριν από την ψηφοφορία τη δική του δυναμική καμπάνια υπέρ του «Obamacare» έκανε ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα.

Το φιάσκο στην Υγεία ήταν μεγάλο πλήγμα για το «εγώ» του Τραμπ, ο οποίος στο βιβλίο του «Η Τέχνη της Συμφωνίας» καυχιέται ότι είναι καλλιτέχνης στο να κλείνει συμφωνίες και, μάλιστα. Ωστόσο ξεκίνησε την εκστρατεία του κατά του «κατεστημένου» με την Υγεία, τον τομέα που έχει δυσκολέψει περισσότερο από κάθε άλλον Αμερικανό πρόεδρο, και μάλιστα χωρίς τα απαραίτητα εφόδια και χωρίς να έχει μελετήσει προσεκτικά τις λεπτομέρειες.
Σαμποτάρουν τα προγράμματα μετά την αποτυχία κατάργησης

Μπορεί προς το παρόν η κυβέρνηση Τραμπ να απέτυχε να καταργήσει το «Obamacare», ωστόσο υπάρχουν τρόποι να το «σαμποτάρει». Στις αρχές της εβδομάδας ο υπουργός Υγείας, Τομ Πράις, ανέβαλε τη χρηματοδότηση κάποιων προγραμμάτων για την αντιμετώπιση καρδιοπαθειών, επεμβάσεων μπάι-πας και μεταμοσχεύσεων που οριστικοποίησε η κυβέρνηση Ομπάμα τον περασμένο Δεκέμβριο, δείχνοντας ότι υπάρχουν τρόποι να υπονομευθεί η μεταρρύθμιση της Υγείας. Παρ' όλο που το «Affordable Care Act» παραμένει ομοσπονδιακός νόμος, ο Πράις έχει την εξουσία να τον ερμηνεύσει με τον δικό του τρόπο και να επιλέξει ποια προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν.
Πάντως μετά την αποτυχία στην Υγεία η κυβέρνηση δήλωσε χθες έτοιμη να προχωρήσει στην επόμενη προτεραιότητα, που είναι η απλοποίηση του φορολογικού κώδικα και η μείωση των φορολογικών συντελεστών. «Σε συνεργασία με το Κογκρέσο ο πρόεδρος Τραμπ πρόκειται να επιτύχει την ψήφιση της μεγαλύτερης μείωσης της φορολογίας μετά την περίοδο προεδρίας του Ρόναλντ Ρίγκαν και θα δώσουμε ξανά ώθηση στην αμερικανική οικονομία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos