Εγκαταλείπει τον Φιγιόν για τον Μακρόν ο Σαρκοζί

04 Απριλίου 2017 14:13

Την παρασκηνιακή επιστροφή του στην εξουσία μέσω του... ανεξάρτητου κεντρώου υποψηφίου Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται ότι ετοιμάζει ο Νικολά Σαρκοζί.
ΕΘΝΟΣ


Οι φήμες οργιάζουν για το μέλλον του κεντροδεξιού πρώην προέδρου της Γαλλίας που έχασε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων από τον Φρανσουά Φιγιόν, σε μια Γαλλία όπου λόγω της άνευ προηγουμένου πολιτικής αβεβαιότητας όλα τα σενάρια είναι πιθανά.
Ο 62χρονος Σαρκοζί φαίνεται ότι δεν έχει εγκαταλείψει την προοπτική να βρεθεί ξανά σε θέση ισχύος, αλλά αντί να στηρίζει αμέριστα τον υποψήφιο του κόμματός του, Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος λόγω του σκανδάλου αργομισθίας της συζύγου του «Penelope gate» έχει πέσει στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις, στρέφει το βλέμμα του στο φαβορί για το Μέγαρο των Ηλυσίων. Το περασμένο Σάββατο το στρατόπεδο του Φιγιόν εξοργίστηκε με το άνοιγμα που έκανε στον κεντρώο Μακρόν ο Κριστιάν Εστρόζι, ο κεντροδεξιός πρόεδρος της περιφέρειας Προβηγκίας - Αλπεων - Κυανής Ακτής και στενός σύμμαχος του Σαρκοζί. Η συνάντηση του Εστρόζι με τον Μακρόν θεωρήθηκε ως ένα σημάδι από τον Σαρκοζί ότι είναι ανοιχτός σε μια συμμαχία με τον κεντρώο υποψήφιο που φαίνεται ότι θα νικήσει την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν στις επικείμενες προεδρικές εκλογές (ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί στις 23 Απριλίου και ο δεύτερος στις 7 Μαΐου).
Αντιδράσεις

«Δεν ήταν καθόλου καλή ιδέα τρεις εβδομάδες πριν από τις ήδη περίπλοκες εκλογές, όπου πολλοί ψηφοφόροι είναι αποπροσανατολισμένοι» σχολίασε ο ρεπουμπλικάνος Ερικ Βερτ που κάνει καμπάνια υπέρ του Φιγιόν. Ο Μακρόν, πρώην υπουργός Οικονομίας στη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος δεν έχει αναλάβει ποτέ μέχρι σήμερα αιρετό αξίωμα, δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει χωρίς να διαθέτει πλειοψηφία στην 577μελή βουλή. Παρότι ο κεντρώος υποψήφιος θα σχεδιάζει να έχει υποψηφίους με το νεοσύστατο κίνημά του «Εμπρός!» σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες (όπως υποστηρίζει, το 50% δεν θα έχουν κοινοβουλευτική εμπειρία και το 50% θα είναι γυναίκες), είναι απίθανο να κερδίσει πάνω από μερικές δεκάδες θέσεις στο Κοινοβούλιο και, άρα, θα πρέπει να στηριχτεί σε συνεργασίες με άλλα κόμματα για να κυβερνήσει.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε αντίστοιχη θέση θα βρεθεί και η αρχηγός του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές, ωστόσο ελλείψει συμμάχων θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερη δυσκολία από τον Μακρόν να λάβει τη στήριξη του Κοινοβουλίου για να κυβερνήσει.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos