×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Η μάχη των «8» στα τάμπλετ

17 Νοεμβρίου 2013 19:18

Η καινούργια «γενιά» η οποία είναι εφοδιασμένη με Windows 8.1, θα βρίσκεται στη χώρα μας το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2014.

Του Κωστα Δεληγιαννη

Μία πολύ ελκυστική νέα επιλογή θα αποκτήσουν σύντομα και στην Ελλάδα όσοι θέλουν ένα tablet μικρών διαστάσεων. Ο λόγος για την καινούργια «γενιά» από ταμπλέτες 8 ιντσών με Windows 8.1, που έχουν ήδη ανακοινώσει η Acer, η Lenovo και η Toshiba, οι οποίες το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2014 θα βρίσκονται όλες στη χώρα μας. Τα τρία μοντέλα έρχονται να ανταγωνισθούν σε φορητότητα τα iPad mini και τις συσκευές 7 ή 8 ιντσών με Android, χάρις στο μικρό τους μέγεθος και βάρος. Την ίδια στιγμή, «τρέχοντας» το πλήρες λειτουργικό της Microsoft, δίνουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει κανείς σε αυτά όλα τα προγράμματα που έχει και στον υπολογιστή του.

Προπομπός αυτών των tablet ήταν το Iconia W3 της Acer με Windows 8, το οποίο ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Ωστόσο, πέρα από ορισμένες αστοχίες στο hardware της συγκεκριμένης συσκευής, οι τότε διαθέσιμοι επεξεργαστές ήταν αρκετά «αναιμικοί», ενώ τα Windows 8 δεν είχαν σχεδιαστεί με γνώμονα τα tablet κάτω των 10 ιντσών. Τα μοντέλα όμως της νέας «γενιάς», όπως το «φρέσκο» Iconia W4 της Acer, είναι εξοπλισμένα με πιο πρόσφατους επεξεργαστές (τους Atom Bay Trail της Intel) που παρέχουν κατά πολύ ικανοποιητικότερες επιδόσεις. Επίσης, ενσωματώνουν τα Windows 8.1, την καινούργια έκδοση του λειτουργικού της Microsoft, με την οποία η αμερικανική εταιρεία επιδιώκει με αξιώσεις να διεκδικήσει μερίδιο και στις μικρές ταμπλέτες.

Το πρώτο 8'' μοντέλο που θα καταφθάσει στη χώρα μας θα είναι το Encore της Toshiba, το οποίο αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα, από 339 ευρώ για το μοντέλο με αποθηκευτικό χώρο 32 GB. Συμπτωματικά, το Encore ήταν επίσης το πρώτο που παρουσιάσθηκε επίσημα, δείχνοντας στην πράξη τις βελτιώσεις που φέρνουν τα Windows 8.1 για τις μικρές ταμπλέτες. Η κυριότερη είναι η δυνατότητα ταυτόχρονης προβολής δύο εφαρμογών στην οθόνη – μια λειτουργία που κάνει την πλατφόρμα της Microsoft να ξεχωρίζει τόσο από το Android όσο και από το λειτουργικό της Apple.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Toshiba, ο επεξεργαστής του Encore εξασφαλίζει στο tablet παρόμοια ταχύτητα με ένα συμβατικό, μεσαίο λάπτοπ, ενώ έρχεται με δύο κάμερες ανάλυσης 2 και 8 Megapixel και ενσωματώνει διπλό μικρόφωνο. Η μπαταρία του έχει διάρκεια «ζωής» 7 ώρες και, όπως και τα άλλα μοντέλα, δέχεται κάρτες μνήμης microSD.

Παρόμοια αυτονομία έχει το Miix 2 της Lenovo, το οποίο θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα τον ερχόμενο Ιανουάριο, με ενσωματωμένο αποθηκευτικό χώρο 64 GB και τιμή 399 ευρώ. Η συσκευή της Lenovo είναι η λεπτότερη και ελαφρύτερη από τις άλλες δύο ταμπλέτες, με πάχος και βάρος 7,8 χιλιοστά και 350 γραμμάρια αντίστοιχα. Οπως ισχύει και με τα υπόλοιπα tablet 8'', έτσι και η κινεζική εταιρεία προσφέρει με το - προϊόν της δωρεάν την έκδοση Office Home and Student 2013 της σουίτας της Microsoft.

Αν και η σουίτα δεν είναι βελτιστοποιημένη για χρήση με την αφή (όπως άλλωστε και όλα τα προγράμματα που αναπτύχθηκαν για παλιότερες παραλλαγές των Windows), μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί με τη βοήθεια γραφίδων, που συνοδεύουν προαιρετικά όλες τις ταμπλέτες, ή οποιουδήποτε πληκτρολογίου και ποντικιού, τα οποία θα συνδεθούν ασύρματα μέσω Bluetooth. Εξάλλου, στην πραγματικότητα οι δυνατότητες των τσιπ Atom Bay Trail της Intel που έχουν τα tablet είναι τόσο μεγάλες, που οι κατασκευαστές πρόσθεσαν επίσης μια θύρα micro HDMI, ώστε οι συσκευές να συνδέονται σε οποιοδήποτε εξωτερικό μόνιτορ, αναλαμβάνοντας τον ρόλο ενός κανονικού PC.

Το ίδιο ισχύει και με το Iconia W4 της Acer, το οποίο θα καταφθάσει στα ελληνικά καταστήματα μέσα στον Δεκέμβριο, σε τιμή η οποία δεν θα ξεπερνά τα 329 ευρώ. Σύμφωνα με την ταϊβανέζικη εταιρεία, το W4 έχει αυτονομία 8 ώρες, ενώ το προφίλ του είναι 10 χιλιοστά και το βάρος του 412 γραμμάρια. Οπως και η Toshiba, η Acer εξόπλισε τη βασική έκδοση του tablet με αποθηκευτικό χώρο 32 GB.

Επίσης, η μέτρια ποιοτικώς οθόνη του W3 έχει αντικατασταθεί με μια οθόνη ανάλυσης 1.280x800 pixel και πάνελ τύπου IPS, για να παρέχει μεγάλες γωνίες θέασης. Στο ίδιο μήκος κύματος με το Miix 2, το W4 διαθέτει επιπλέον δύο κάμερες, ανάλυσης 2 και 5 Megapixel.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos