Έγκριση μελέτης αποκατάστασης Πύργου Χειμάρρου από το Κ.Α.Σ.

21 Ιουλίου 2014 20:57

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε στις 8 Ιουλίου τη μελέτη αναστήλωσης του Πύργου Χειμάρρου, η οποία εκπονήθηκε από τον πολιτικό – μηχανικό δρ. Κωνσταντίνο Ζάμπα, με χρηματοδότηση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Αντιλαμβανόμενη τη σπουδαιότητα του

μνημείου της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και την ανάγκη προστασίας του, η Δημοτική Αρχή ανακίνησε και ανέδειξε το θέμα της αποκατάστασης και συνέβαλε έμπρακτα, εντάσσοντας στον προϋπολογισμό του Δήμου ποσό για την εκπόνηση της απαραίτητης μελέτης, ο οποία και εγκρίθηκε από το Κ.Α.Σ..

Επόμενο στάδιο είναι η αναζήτηση και ένταξη του έργου σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, ώστε να εξασφαλισθούν οι πόροι για την αναστήλωσή του, καθώς σύμφωνα με την παρουσίαση της μελέτης, το μνημείο εξωτερικά βρίσκεται σε καλή κατάσταση, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και εσωτερικά. Για τη διαφύλαξη του μνημείου απαιτείται περαιτέρω ενίσχυση, στερέωση και ανακατασκευή των ερειπωμένων τμημάτων, επανατοποθέτηση λιθόπλινθων από το διάσπαρτο υλικό που υπάρχει γύρω του και προστασία από βροχές και κεραυνούς.

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης εξήρε τις ενέργειες και το ενδιαφέρον του Ομότιμου Καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βασίλειου Λαμπρινουδάκη, η συμβολή του οποίου ήταν καθοριστική για τη θετική έκβαση της υπόθεσης.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Μανόλης Μαργαρίτης, «η οφειλόμενη φροντίδα σε ένα σπουδαίο μνημείο του τόπου μας είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη. Παρά τις αντιξοότητες και τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, επαναφέραμε, ως Δήμος, το θέμα της αποκατάστασης του μνημείου και μεριμνήσαμε για την εκπόνηση της απαραίτητης μελέτης, εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότησή της. Μετά την έγκριση της μελέτης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την ένταξη του έργου σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα και κατ' επέκταση την διαφύλαξη της ιστορίας μας».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos