×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

«Αναψε» ο εμφύλιος ξανά στην Ουκρανία

28 Μαϊος 2014 09:26

Όλοι όσοι ήλπιζαν πως οι προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου στην Ουκρανία θα απομάκρυναν την απειλή του εμφυλίου και θα σηματοδοτούσαν τη σταδιακή επιστροφή της χώρας σε συνθήκες σταθερότητας είδαν χθες τις ελπίδες τους να διαψεύδονται.

Μόλις λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης και με ακόμη νωπή την εκλογική νίκη-θρίαμβο του δισεκατομμυριούχου Πέτρο Ποροσένκο, η Ανατολική Ουκρανία βυθίστηκε εκ νέου στο χάος.

Δυνάμεις του ουκρανικού στρατού πραγματοποίησαν σαρωτική «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» και ανέκτησαν τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου του Ντονέτσκ, το οποίο είχαν καταλάβει φιλορώσοι αυτονομιστές το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα. Οι Ουκρανοί επιστράτευσαν μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και αλεξιπτωτιστές εξαπολύοντας την πιο δυναμική επίθεση που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα εναντίον των ανταρτών, δείγμα πως το Κίεβο στέλνει πλέον ένα σκληρό και αποφασιστικό μήνυμα στη Μόσχα. Από τις συγκρούσεις έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 50 αντάρτες, με κάποιες πηγές ωστόσο να προειδοποιούν πως ο αριθμός των νεκρών ίσως ξεπεράσει τους 100.

Ο ίδιος ο νέος πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο διακήρυξε πως θέλει να έχει καθαρίσει την Ανατολική Ουκρανία από τους «τρομοκράτες» σε διάστημα όχι μηνών αλλά... ωρών, ενώ το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του κατέστρεψαν και στρατόπεδο εκπαίδευσης αυτονομιστών στο Λουγκάνσκ.

Κορυφαία στελέχη της ουκρανικής κυβέρνησης τόνισαν μάλιστα πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν «μέχρι να μην έχει μείνει ούτε ένας τρομοκράτης» στη χώρα. Ο 48χρονος Ποροσέκνο, ο οποίος χθες δέχτηκε και συγχαρητήριο τηλεφώνημα από τον Μπαράκ Ομπάμα, προφανώς θεωρεί πως η σαρωτική του νίκη στην κάλπη της Κυριακής (με ποσοστό 54%, το ψηλότερο της μετασοβιετικής εποχής) νομιμοποιεί την ανάληψη δυναμικής δράσης εναντίον των ανταρτών και αναιρεί τα επιχειρήματα της Μόσχας περί «χούντας του Κιέβου». Η ενισχυμένη επιθετικότητα των Ουκρανών αποτελεί φυσικά «πρόκληση» για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έχει επανειλημμένως τονίσει πως διατηρεί το δικαίωμα να υπερασπίζεται τους ρωσόφωνους όπου γης. Ειδικά εάν ο αριθμός των νεκρών αυξηθεί, τότε η Μόσχα θα βρεθεί υπό την πίεση να... επέμβει στρατιωτικά πράγμα που έχει δείξει πως δεν επιθυμεί.

Μόσχα

Τόσο ο Πούτιν όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησαν χθες με δηλώσεις τους τον άμεσο τερματισμό της βίας στην Ανατολική Ουκρανία και κάλεσαν το Κίεβο να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις.

Παράλληλα, ωστόσο, ο Λαβρόφ σημείωσε πως δεν εξετάζεται ζήτημα επίσκεψης στη Ρωσία του Ποροσένκο. Υπενθυμίζεται πως αρχικά, πριν από το λουτρό αίματος στο Ντονέτσκ, η Μόσχα είχε παρουσιαστεί «έτοιμη για διάλογο» με τη νέα ηγεσία του Κιέβου. Ο Ποροσένκο έχει, άλλωστε, το προφίλ του πραγματιστή, δεν ανακινεί θέμα εισόδου της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ (πράγμα που ικανοποιεί τη Μόσχα) και παρουσιάζεται διατεθειμένος να αναγνωρίσει μεγαλύτερη αυτονομία στους ρωσόφωνους της Ανατολικής Ουκρανίας, αλλά με την προϋπόθεση πως αυτοί θα καταθέσουν πρώτα τα όπλα.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos