×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Το Ιράκ βουλιάζει στο χάος του εμφυλίου

11 Ιουνίου 2014 10:22

Επισήμως ο πόλεμος στο Ιράκ ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2011, με την αποχώρηση και των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών.

Τον Μάιο της ίδιας χρονιάς είχαμε άλλωστε και την εξόντωση του «αρχιτρομοκράτη» Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν, μια εξόντωση που είχε ερμηνευθεί από πολλούς (λανθασμένα) ως το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της ισλαμικής τρομοκρατίας. Ανεπισήμως ωστόσο, ο πόλεμος στο Ιράκ και οι σεχταριστικές συγκρούσεις μεταξύ σουνιτών-σιιτών δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή.

Ειδικά τους τελευταίους έξι μήνες η κατάσταση επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα σήμερα η χώρα να ζει τις πιο χαοτικές ημέρες μετά το 2007.

Η Μοσούλη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ και σημαντικό πέρασμα για τις εξαγωγές ιρακινού πετρελαίου, βρίσκεται από χθες στα χέρια φανατικών σουνιτών ανταρτών που μάχονται ενάντια στη σιιτική κυβέρνηση της Βαγδάτης και ελέγχουν ήδη μεγάλες εκτάσεις της χώρας (τις πόλεις Φαλούτζα και Ραμάντι στα δυτικά, και πλέον ολόκληρη την επαρχία Νινευή στα βόρεια όπου εντάσσεται και η Μοσούλη).

Εκατοντάδες αντάρτες της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Λεβάντε» (ΙΚΙΛ) προχώρησαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη στην άλωση της Μοσούλης, από την οποία έχουν ήδη τραπεί σε φυγή πάνω από 150.000 άνθρωποι.

Μέχρι χθες το μεσημέρι οι αντάρτες (που αποτελούν παρακλάδι της Αλ Κάιντα και θέλουν να δημιουργήσουν το δικό τους χαλιφάτο εκατέρωθεν των συνόρων Ιράκ και Συρίας) έλεγχαν τα πάντα στην πόλη: κυβερνητικά γραφεία, αστυνομικά τμήματα, στρατιωτικές βάσεις, το αεροδρόμιο, καθώς και τις φυλακές από τις οποίες λέγεται πως απελευθέρωσαν πάνω από 3.000 κρατουμένους. Για «πάρα πολύ σοβαρή κατάσταση» που χρήζει «δυναμικής, συντονισμένης απάντησης» έκανε χθες λόγο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι τζιχαντιστές, εκμεταλλευόμενοι και το χάος στη Συρία, έχουν τους τελευταίους μήνες πολλαπλασιάσει τα χτυπήματά τους. Τις τελευταίες ημέρες προχώρησαν στην απαγωγή 28 Τούρκων οδηγών στα βόρεια και πραγματοποίησαν εισβολή σε πανεπιστήμιο στα δυτικά, ενώ από τα τέλη του Δεκέμβρη ελέγχουν τις πόλεις Φαλούτζα, Ραμάντι... και επεκτείνονται, προκαλώντας τρόμο στη σιιτική κυβέρνηση, που αποδεικνύεται ανήμπορη να κρατήσει τη χώρα ενωμένη.

800 νεκροί τον Μάιο

Μόνο τον Μάιο, 800 άνθρωποι (απλοί πολίτες οι 600) έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ. Ο σιίτης πρωθυπουργός Μαλίκι (που κυβερνά από το 2006 και πλέον βρίσκεται στη διαδικασία σχηματισμού νέας κυβέρνησης) ζήτησε χθες από τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει το Ιράκ ενάντια στην τρομοκρατία (έχει ήδη «παραγγείλει» όπλα και πυρομαχικά από την Ουάσιγκτον) και κάλεσε το ιρακινό κοινοβούλιο να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι γνώστες ωστόσο υποστηρίζουν πως για τον εθνικό διχασμό φέρουν μεγάλη ευθύνη ο ίδιος ο Μαλίκι και το σιιτικό κατεστημένο, που φρόντισαν να αποκλείσουν από τη νομή της εξουσίας σουνίτες και Κούρδους. Οι φήμες μάλιστα πως ο Μαλίκι ετοιμάζει μεγάλο στρατιωτικό ντιλ με τη σιιτική Τεχεράνη έστειλαν πολλούς σουνίτες στα κεραμίδια. Την ενότητα βέβαια την υπονομεύουν με τον τρόπο τους και οι γείτονες: οι Σαουδάραβες στηρίζοντας το σουνιτικό αντάρτικο και η Τουρκία φλερτάροντας ενεργειακά με το Ιρακινό Κουρδιστάν.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos