×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ισλαμιστές αντάρτες απήγαγαν 80 Τούρκους και τον πρόξενο στη Μοσούλη

12 Ιουνίου 2014 07:52

Εκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησαν οι πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ ύστερα από αίτημα της Αγκυρας, με αφορμή την κατάληψη του τουρκικού προξενείου στη Μοσούλη

του βορείου Ιράκ από τους ισλαμιστές αντάρτες της οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, οι φανατικοί σουνίτες ισλαμιστές έχουν απαγάγει 80 Τούρκους υπήκοους, μεταξύ των οποίων ο Τούρκος πρόξενος, Εζτούρκ Γιλμάζ.

«Η Τουρκία ενημέρωσε τους συμμάχους σχετικά με την κατάσταση στην (ιρακινή πόλη) Μοσούλη και την απαγωγή των Τούρκων πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του γενικού πρόξενου», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στο πρακτορείο Reuters, και διευκρίνησε ότι σε αυτή τη φάση, η συνεδρίαση των πρεσβευτών των χωρών-μελών έγινε για ενημερωτικούς σκοπούς και όχι σύμφωνα με το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ, βάσει του οποίου κάθε κράτος-μέλος του Συμφώνου έχει το δικαίωμα να ζητήσει τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων με τους συμμάχους, όταν απειλείται η εδαφική ακεραιότητα ή η ασφάλειά του.

Με βάση του άρθρο 4 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου μπορεί να αποφασιστεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, η χρήση στρατιωτικών μέσων για την προστασία των χωρών-μελών.

«Οι σύμμαχοι παρακολουθούν στενά και με μεγάλη ανησυχία τα γεγονότα», δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις από τους αντάρτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) αποτελούν μια «σοβαρή απειλή για την ασφάλεια του Ιράκ και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Το ΝΑΤΟ δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής κανένα αίτημα για βοήθεια από τις ιρακινές αρχές σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Μοσούλη, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Οπως έκανε νωρίτερα γνωστό το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, 49 Τούρκοι πολίτες απήχθησαν από το προξενείο της Μοσούλης σήμερα και άλλοι 31 Τούρκοι οδηγοί φορτηγών απήχθησαν χθες Τρίτη από έναν σταθμό ανεφοδιασμού στην ίδια πόλη.

Μεταξύ των ομήρων που έχουν μεταφερθεί σε μια βάση των ανταρτών του της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ), πιστεύεται ότι βρίσκονται τουλάχιστον δύο παιδιά, όπως και ο πρόξενος Εζτούρκ Γιλμάζ.

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, τονίζοντας ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε αντίποινα στην περίπτωση που οι αντάρτες κάνουν κακό σε κάποιον από τους ομήρους, επισημαίνοντας ότι κανείς δεν θα πρέπει να «δοκιμάζει» την ισχύ της Τουρκίας.

«Αυτή τη στιγμή προχωρούμε σε μια ήρεμη διαχείριση της κρίσης, λαμβάνοντας υπόψη μας την ασφάλεια των πολιτών μας. Αυτό δεν πρέπει να παρανοηθεί. Αν κάποιος βλάψει τους πολίτες και το προσωπικό μας θα είναι αντιμέτωπος με τα πιο σκληρά αντίποινα», υπογράμμισε ο Νταβούτογλου μιλώντας στους δημοσιογράφους από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται. Οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν απευθείας από την τουρκική τηλεόραση.

Ο Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι το προξενείο δεν μπόρεσε να εκκενωθεί πριν την κατάληψη της Μοσούλης από το ΙΚΙΛ εξαιτίας των κινδύνων που θα αντιμετώπιζε το προσωπικό αν εγκατέλειπε το κτίριο.

Στην Αγκυρα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ με τους επικεφαλής του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας, καθώς και με υψηλόβαθμους διπλωμάτες για να εξετάσουν τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης.

Από την πλευρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης στο Ιράκ και δεσμεύτηκαν ότι θα παράσχουν «κάθε δυνατή βοήθεια» στην ιρακινή κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι τα διυλιστήρια πετρελαίου στην περιοχή Μπαϊτζί, τα μεγαλύτερα του Ιράκ, παραμένουν στον έλεγχο της ιρακινής κυβέρνησης, μετά τις αναφορές ότι τζιχαντιστές αντάρτες έθεσαν σήμερα υπό τον έλεγχό τους και την πόλη Τικρίτ, τη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει καμία επιβεβαίωση σχετικά με τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι οι μαχητές κατευθύνονται προς τη Βαγδάτη, αλλά σημείωσε πως «η κατάσταση είναι πολύ ρευστή.

Η Ψάκι είπε επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του και Ιρακινούς αξιωματούχους σχετικά με την επίθεση στο τουρκικό προξενείο στη Μοσούλη. «Είμαστε σε επαφή με τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και του Ιράκ και είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε κάθε απαραίτητη βοήθεια», κατέληξε.

Την άμεση απελευθέρωση των Τούρκων ομήρων διπλωματών ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν. «Σοκαρίστηκα όταν έμαθα ότι τρομοκράτες απήγαγαν τον γενικό πρόξενο της Τουρκίας και πολλούς διπλωμάτες, οι οποίοι εργάζονταν στη Μοσούλη», δήλωσε κατά διάρκεια συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη με θέμα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Δεν είναι δυνατόν να δικαιολογηθεί, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες ή για οποιοδήποτε λόγο μια τέτοια επίθεση σε διπλωμάτες και πολίτες», είπε ο Μπαν Κι-μουν και προέτρεψε την κυβέρνηση του Ιράκ και τη διεθνή κοινότητα να συνεργαστούν ώστε οι δράστες να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για την απελευθέρωση των ομήρων.

Βενιζέλος: Καταδικάζουμε την κατάληψη του τουρκικού προξενείου

«Προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία το κύμα βίας και αποσταθεροποίησης που πλήττει τη φίλη χώρα του Ιράκ» τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δήλωσή του σχετικά με την επίθεση των ισλαμιστών ανταρτών.

Και προσθέτει: «Καταδικάζουμε με τον πλέον απερίφραστο τρόπο την κατάληψη του τουρκικού Γενικού Προξενείου στη Μοσούλη και ευχόμαστε την ταχεία απελευθέρωση των ομήρων και τον άμεσο τερματισμό όλων των βίαιων δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στην υπονόμευση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας του ιρακινού λαού».

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos