Νέα αιματοχυσία στο Ιράκ - Ετοιμάζει αντεπίθεση ο στρατός

15 Ιουνίου 2014 12:56

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα βορειοδυτικά της Βαγδάτης όταν οβίδες έπληξαν ένα κέντρο στρατολόγησης εθελοντών που επιθυμούν να πολεμήσουν εναντίον των ισλαμιστών μαχητών κι ενώ ο ιρακινός στραγός έχει προαναγγείλει αντεπίθεση στο Βορρά.

Νέα αιματοχυσία στο Ιράκ - Ετοιμάζει αντεπίθεση ο στρατός

Μεταξύ των θυμάτων του βομβαρδισμού στο Χάλες, 5 χιλιόμετρα από τη Μπακούμπα, πρωτεύουσα της επαρχίας Ντιγιάλα είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και τρεις στρατιώτες.

Μετά την ανακοίνωση του ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι την Τετάρτη ότι θα δοθούν όπλα στους πολίτες που είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν εναντίον των ανταρτών χιλιάδες κάτοικοι έχουν δηλώσει εθελοντές.

Εξάλλου, τουλάχιστον έξι ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν από μια αεροπορική επιδρομή του ιρακινού στρατού εναντίον μιας οχηματοπομπής των Πεσμεργκά, των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας, 150 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη, όπως δήλωσαν ένας αξιωματούχος και ένας γιατρός.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν η επίθεση, που σημειώθηκε στη διάρκεια της νύχτας στην Χανάγκιν, είχε στόχο τα κουρδικά στρατεύματα ή αν επρόκειτο για λάθος.

Το ΙΚΙΛ έχει ήδη καταλάβει ολόκληρη την επαρχία Νινευή και την πρωτεύουσά της Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, την πόλη Τικρίτ και άλλες περιοχές των επαρχιών Σαλαχεντίν, Ντιγιάλα και Κιρκούκ.

Νέα αιματοχυσία στο Ιράκ - Ετοιμάζει αντεπίθεση ο στρατός

Στο μεταξύ, ο εξόριστος κυβερνήτης της Μοσούλης αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αεροπορικών επιδρομών από τις ΗΠΑ και την Τουρκία εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ). «Αεροπορικές επιδρομές μπορούν να εξαπολυθούν εναντίον των βάσεων των μαχητών του ΙΚΙΛ, όχι στις πόλεις αλλά στις μη κατοικημένες περιοχές», εξήγησε ο Άτιλ αλ Νουτζάιφι από το Ερμπίλ της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν όπου έχει καταφύγει.

Η σημερινή αιματοχυσία έρχεται να προστεθεί στα χθεσινά αιματηρά γεγονότα, κατά τα οποία τουλάχιστον 7 μέλη των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν μετά από αεροπορική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε στη βορειοανατολική επαρχεία Ντιγιάλα κι ενώ οι ιρακινές δυνάμεις προετοιμάζουν αντεπίθεση ενισχύοντας τις άμυνές τους στη Βαγδάτη.

Νέα αιματοχυσία στο Ιράκ - Ετοιμάζει αντεπίθεση ο στρατός

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε το Σάββατο ότι η αμερικανική βοήθεια προς το Ιράκ θα είναι ουσιαστική μόνο εφόσον οι ιρακινοί ηγέτες γεφυρώσουν το βαθύ χάσμα που τους χωρίζει.

Ο Κέρι συνομίλησε το Σάββατο με τον ιρακινό ομόλογό του, Χοσιάρ Ζεμπαρί, σύμφωνα με την ανακοίνωση. «(Ο Κέρι) Τόνισε στον υπουργό Εξωτερικών (του Ιράκ) ότι η αμερικανική βοήθεια θα είναι επιτυχής μόνο εάν οι ιρακινοί ηγέτες είναι πρόθυμοι να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους και να εφαρμόσουν μια συντονισμένη και αποτελεσματική προσέγγιση, βάσει της οποίας θα επέλθει εθνική ενότητα που είναι απαραίτητη προκειμένου αφενός να πάει η χώρα μπροστά και αφετέρου να αντιμετωπιστεί η απειλή της ΙΚΙΛ (Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε)».

Νέα αιματοχυσία στο Ιράκ - Ετοιμάζει αντεπίθεση ο στρατός

Ο Κέρι προέτρεψε επίσης τη Βαγδάτη να επικυρώσει τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών ώστε να σχηματιστεί, το συντομότερο δυνατόν, μια νέα κυβέρνηση.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush κατευθύνεται προς τον Κόλπο, ώστε η χώρα «να διαθέτει περισσότερη ευελιξία, αν κριθεί απαραίτητη μια στρατιωτική επιχείρηση για να προστατεύσουμε ζωές Αμερικανών πολιτών ή τα συμφέροντά μας στο Ιράκ».

Νέα αιματοχυσία στο Ιράκ - Ετοιμάζει αντεπίθεση ο στρατός

Ιράν: Όχι σε ξένη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ

Το Ιράν τάσσεται κατά «οποιασδήποτε ξένης στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ», δήλωσε η εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρζιέχ Αφχάμ, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Isna, μία ημέρα μετά την ανάπτυξη στον Κόλπο ενός αμερικανικού αεροπλανοφόρου.

«Το Ιράκ έχει την απαραίτητη δυνατότητα και την προετοιμασία για να πολεμήσει εναντίον της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού. Κάθε δράση που θα περιπλέξει την κατάσταση στο Ιράκ δεν είναι προς όφελος της χώρας αυτής και της περιοχής», δήλωσε η Αφχάμ, η οποία εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «ο λαός και η κυβέρνηση του Ιράκ (...) θα μπορέσουν να εξουδετερώσουν τη συνομωσία».

Η Τεχεράνη έχει δηλώσει έτοιμη να βοηθήσει τη Βαγδάτη να αντιμετωπίσει την προέλαση των ισλαμιστών, όμως χωρίς να επέμβει με στρατεύματα στο πεδίο, ενώ οι ιρακινές αρχές έχουν διαψεύσει επανειλημμένα τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν ιρανικά στρατεύματα στη χώρα.

Χθες ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας υπό όρους συνεργασίας της χώρας του με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των ισλαμιστών μαχητών.

ΟΗΕ: Αποτέλεσμα της διεθνούς αδράνειας η κατάσταση στο Ιράκ

Αποτέλεσμα της αδράνειας της διεθνούς κοινότητας μπροστά στην κρίση που πλήττει τη γειτονική Συρία από το 2011, χαρακτήρισε ο πρώην κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι την προέλαση των ισλαμιστών μαχητών στο Ιράκ, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Είναι ένας πολύ γνωστός κανόνας: μια σύγκρουση τέτοιου είδους (όπως αυτή στη Συρία) δεν μπορεί να παραμείνει περιορισμένη στα σύνορα μιας μόνο χώρας», δήλωσε ο Μπραχίμι, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του ειδικού απεσταλμένου τον Μάιο έπειτα από δύο χρόνια άκαρπων προσπαθειών διευθέτησης της κρίσης από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι.

Η διεθνής κοινότητα «δυστυχώς παραμέλησε το συριακό πρόβλημα και δεν βοήθησε στην επίλυσή του. Ιδού το αποτέλεσμα», είπε ο Μπραχίμι αναφερόμενος στην προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) στο Ιράκ.

Ο Μπραχίμι υπογράμμισε ότι είχε ενημερώσει ήδη από τον Νοέμβριο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τους συνομιλητές του για την ενίσχυση του ΙΚΙΛ, το οποίο είναι «δέκα φορές πιο ενεργό στο Ιράκ απ' ό,τι στη Συρία».

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos