×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ρωσία: Εκλεισε τη στρόφιγγα του αερίου προς την Ουκρανία

16 Ιουνίου 2014 11:31

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ουκρανία δεν αποπλήρωσε εμπροθέσμως (μέχρι τις 09.00 ώρα Ελλάδος) τουλάχιστον μέρος του χρέους της και κατά συνέπεια θα πρέπει πλέον να προκαταβάλλει το αντίτιμο για τις παραδόσεις φυσικού αερίου.

Ρωσία: Εκλεισε τη στρόφιγγα του αερίου προς την Ουκρανία

"Σήμερα από τις 10.00 ώρα Μόσχας, η Gazprom, σύμφωνα με το ισχύον συμβόλαιο, έθεσε τη Naftogaz στο σύστημα προπληρωμής για τις παραδόσεις φυσικού αερίου. Αρχής γενομένης από σήμερα, η ουκρανική εταιρεία θα λαμβάνει μόνο το ρωσικό φυσικό αέριο για το οποίο έχει πληρώσει", αναφέρεται στην ανακοίνωση της Gazprom.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνιζε οτι παραμένει πεπεισμένη ότι μία συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία για το φυσικό αέριο παραμένει εφικτή, παρά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων της τελευταίας στιγμής στο Κίεβο υπό τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Επιτροπή "είναι πεπεισμένη ότι η εξεύρεση λύσης είναι δυνατή και προς το συμφέρον και των δύο πλευρών", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες.

"Θα προσπαθήσουμε να συναντηθούμε το συντομότερο δυνατόν", δήλωσε νωρίτερα ευρωπαϊκή πηγή.

"Δεν καταλήξαμε σε συμφωνία και δεν είναι πολύ πιθανόν να ξανασυναντηθούμε, βρισκόμαστε ήδη στο αεροπλάνο" για την επιστροφή στη Μόσχα, είχε δηλώσει τη νύκτα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σεργκέι Κουπριάνοφ, εκπρόσωπος της ρωσικής Gazprom μετά την αποτυχία των συνομιλιών στο Κίεβο.

Η Gazprom έχει δώσει στην Ουκρανία διορία μέχρι τις 09.00 για την αποπληρωμή χρέους ύψους 1,95 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

"Εάν δεν καταβληθεί αυτό το ποσόν μέχρι τότε, δεν θα υπάρξει αποστολή φυσικού αερίου", δήλωσε ο Σεργκέι Κουπριάνοφ.

Οπως και στις κρίσεις του 2006 και του 2009, η διακοπή της τροφοδοσίας της Ουκρανίας απειλεί τη ροή του φυσικού αερίου και προς την Ευρώπη, αφού το ήμισυ της ποσότητας του φυσικού αερίου που τροφοδοτεί την Ευρώπη περνά από το ουκρανικό έδαφος.

"Ελπίζουμε ότι η οικονομία και η λογική θα υπερισχύσουν της πολιτικής", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου Naftogaz Αντριι Κομπόλεφ.

Το Κίεβο απέρριψε την αύξηση της τιμής που αποφάσισε η Μόσχα στα τέλη του Φεβρουαρίου, μετά την απομάκρυνση του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την ανάληψη της εξουσίας από φιλοδυτική κυβέρνηση στο Κίεβο.

Τότε η τιμή διαμορφώθηκε από 268 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα στα 485 δολάρια, στην υψηλότερη τιμή που διαμορφώνεται στην Ευρώπη. Στην τελευταία της πρσφορά, η Μόσχα πρότεινε τιμή 385 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε με χθεσινές του δηλώσεις την "αλαζονεία" του Κιέβου που απορρίπτει μία "λογική συμβιβαστική λύση", γεγονός που κατά τη γνώμη του εξηγείται από την ανάμειξη τρίτης πλευράς.

«Πιθανές ανωμαλίες» στην τροφοδοσία της ΕΕ με ρωσικό φυσικό αέριο

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την τροφοδοσία των ευρωπαίων καταναλωτών με φυσικό αέριο με πλήρη ροή και ότι η ουκρανική Naftogaz θα πρέπει να διασφαλίσει τη διέλευσή του από το ουκρανικό έδαφος.

Ωστόσο, η Gazprom προειδοποίησε τις Βρυξέλλες για "πιθανές ανωμαλίες" στην τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φυσικό αέριο, εάν η Ουκρανία παρακρατεί ποσότητες φυσικού αερίου από εκείνες που προορίζονται για την Ευρώπη και διέρχονται μέσω του ουκρανικού εδάφους.

Η ρωσική εταιρεία υπενθύμισε ότι η ουκρανική Naftogaz "είναι υποχρεωμένη να εγγυηθεί τη διέλευση" του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη βάσει του ισχύοντος συμβολαίου και στις προβλεπόμενες ποσότητες.

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώθηκε για πιθανές ανωμαλίες στη διέλευση του φυσικού αερίου στην περίπτωση που η Naftogaz θα παρακρατεί φυσικό αέριο από τις διερχόμενες ποσότητες", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Gazprom.

Περί το 15% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην Ευρώπη διέρχεται μέσω του ουκρανικού εδάφους. Κατά τους προηγούμενους πολέμους του φυσικού αερίου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, το 2006 και το 2009, η τροφοδοσία της Ευρώπης είχε διαταραχθεί.

Παράλληλα, η ρωσική εταιρεία ανακοίνωσε ότι προσέφυγε ενώπιον διαιτητικού δικαστηρίου της Στοκχόλμης για την αποπληρωμή του ουκρανικού χρέους ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στις 09.00 ώρα Ελλάδος, με την εκπνοή της προθεσμίας που είχε θέσει η Μόσχα, η Gazprom ανακοίνωσε ότι περνά σε σύστημα προπληρωμής για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ουκρανία, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανόν να διακόψει τις αποστολές προς το Κίεβο, αφού δεν έχει λάβει πληρωμή για τις παραδόσεις του Ιουνίου.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos