×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Φαβέλες - Βραζιλία: Η φτώχεια θέλει... Μουντιάλ

22 Ιουνίου 2014 12:37

Η λάμψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου σκέπασε για λίγο με... χρυσόσκονη τα βαθύτατα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα

που μαστίζουν τη Βραζιλία και είχαν βυθίσει τη χώρα σε αναταραχή λίγο πριν από την έναρξη του Μουντιάλ.

Σε μια χώρα όπου το ποδόσφαιρο είναι συνυφασμένο με την ίδια τη ζωή των κατοίκων από τα παιδικά τους χρόνια και η μπάλα είναι η απόλυτη «θεά», ένας ολόκληρος λαός έχει καθηλωθεί μπροστά στις τηλεοπτικές οθόνες. Ακόμη και στα δημόσια ουρητήρια έχουν τοποθετηθεί τηλεοράσεις, έτσι ώστε οι φίλαθλοι να μη χάνουν ούτε λεπτό από τους ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Οι φωτογραφίες όμως από τις παραγκουπόλεις, τις φαβέλες, όπου οι κάτοικοι παρακολουθούν με αγωνία την πορεία της εθνικής τους ομάδας, αποτυπώνουν ανάγλυφα το πρόβλημα της ανισότητας: από τη μια το ακριβότερο Μουντιάλ μέχρι σήμερα και από την άλλη η φτώχεια και η εξαθλίωση τεράστιας μερίδας του πληθυσμού.

Παρότι κάποιες από τις φαβέλες είναι πολύ κοντά στα γήπεδα όπου διεξάγονται οι αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, οι περισσότεροι κάτοικοι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν την ομάδα τους από κοντά, καθώς δεν έχουν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν εισιτήριο και να βρεθούν στη γιορτή του ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με το Forbes, η Βραζιλία είναι η πέμπτη χώρα στη λίστα με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους και την ίδια ώρα περίπου 31 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (δηλαδή με περίπου 1,25 δολάρια την ημέρα).

Στοιχεία

Κι όμως η εικόνα θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετική, καθώς η χώρα της Λατινικής Αμερικής είναι έβδομη στη λίστα με τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, με ΑΕΠ που ανέρχεται σε 2,533 τρισεκατομμύρια δολάρια και ρυθμό ανάπτυξης 2,8%.

Η αυξημένη εγκληματικότητα, η πορνεία, η τεράστια φτώχεια, τα σκάνδαλα διαφθοράς που πυροδότησαν τις διαδηλώσεις και τις ταραχές πριν ξεκινήσει το Μουντιάλ, που κόστισε 11,5 δισ. δολάρια, τώρα φαίνεται να έχουν μπει για λίγο στο περιθώριο.

Η «στρογγυλή θεά» κυριεύει τα πάντα και σκορπίζει χαμόγελα στις παραγκουπόλεις. Για πόσο όμως, αυτό είναι το ερώτημα. Η ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών πλησιάζει και το Παγκόσμιο Κύπελλο με τα πανάκριβα έργα υποδομής δεν αποτελεί μεγάλο ατού στην προεκλογική εκστρατεία της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ.

Ορισμένοι παρατηρητές εκτιμούν ότι σε περίπτωση που η εθνική τους ομάδα, η θρυλική Σελεσάο, σηκώσει το Κύπελλο, οι Βραζιλιάνοι θα συγχωρήσουν την κυβέρνηση για τα σκάνδαλα και την κακοδιαχείριση και θα ξεχάσουν τα προβλήματά τους για λίγο - τουλάχιστον μέχρι την επομένη των εκλογών.

Μια κακή επίδοση της Σελεσάο, όμως, θα μπορούσε να γίνει η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos