ΗΠΑ: Αντιαεροπορικός πύραυλος ρωσικής κατασκευής έπληξε το Μπόινγκ

18 Ιουλίου 2014 10:14

Αντιαεροπορικός πύραυλος, ρωσικής κατασκευής, έπληξε σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, το Μπόινγκ 777 των Μαλαισιανών αερογραμμών, το οποίο

εξερράγη στα 33.000 πόδια και συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία, με αποτέλεσμα τον θάνατο των 298 επιβαινόντων. Η Ουκρανία κατηγορεί τους αυτονομιστές για "τρομοκρατική επίθεση" και αξιωματούχοι του αμερικανικου στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας υποστηρίζουν ότι το αεροσκάφος κατεστράφη απο έναν ρωσικό πύραυλο, σύμφωνα με στοιχεία απο δορυφόρους που δείχνουν την τελική πορεία και την έκρηξη του πυραύλου αλλά όχι και την προέλευσή του.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο πύραυλος εδάφος-αέρος ήταν τύπου SA-11 ή SA-20, ρωσικής κατασκευής και οι δύο, οι οποίοι χρησιμοποιούνται τόσο απο τον Ουκρανικό και τον Ρωσικό στρατό, όσο και απο τους φιλορώσους αυτονομιστές. Γνωστός στα ρώσικα ως "Buk", ο πύραυλος SA-11 σχεδιάστηκε το 1970 είναι αυτοκινούμενος και μπορεί να κινηθεί στο πεδίο της μάχης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εντοπιστεί εύκολα. Οι πύραυλοι μπορούν να εκτοξευτούν σε ύψος μεγαλύτερο των 33.000 ποδιών (μερικοί και πάνω απο 70.000 πόδια) και μεταφέρουν μία κεφαλή μεγάλης εκρηκτικής διαμέτρου.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα "γρήγορα" και "χωρίς εμπόδια", στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, η χώρα του οποίου είχε 154 πολίτες της μέσα στο μοιραίο αεροπλάνο.

Η Ουάσινγκτον είναι έτοιμοι να παράσχει "άμεση βοήθεια υπέρ μιας διεθνούς έρευνας γρήγορης, πλήρους, αξιόπιστης και χωρίς εμπόδια" στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε ο Ομπάμα.

Γι' αυτό, οι ΗΠΑ καλούν "όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη --τη Ρωσία, τους φιλορώσους αυτονομιστές και την Ουκρανία-- σε άμεση κατάπαυση του πυρός".

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε πως φιλορώσοι αυτονομιστές υποσχέθηκαν να εξασφαλίσουν στους εργάτες των σωστικών συνεργείων και τους ερευνητές ασφαλή πρόσβαση στο σημείο της συντριβής.

Στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων με απεσταλμένους από την Ουκρανία, τη Ρωσία και τον ΟΑΣΕ, ανταρτικές οργανώσεις στο Ντονέτσκ συμφώνησαν να αποκλείσουν το σημείο της συντριβής και να επιτρέψουν στις αρχές να ετοιμαστούν για την περισυλλογή των θυμάτων.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές έδωσαν εγγυήσεις ασφαλείας στους ουκρανούς και τους διεθνείς αεροπορικούς ερευνητές, καθώς και στους παρατηρητές του ΟΑΣΕ και δεσμεύθηκαν επίσης να συνεργασθούν με τις ουκρανικές αρχές "σε όλα τα πρακτικά ζητήματα που θα προκύψουν κατά την πορεία της περισυλλογής των θυμάτων και της έρευνας", πρόσθεσε ο ΟΑΣΕ.

Νωρίτερα χθες ο πρόεδρος Ομπάμα είχε τηλεφωνήσει στον ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο και οι δύο άνδρες είχαν υπογραμμίσει πως "όλες οι αποδείξεις στον τόπο της συντριβής" πρέπει να παραμείνουν επιτόπου μέχρι οι διεθνείς ερευνητές "να είναι σε θέση να εξετάσουν όλες τις πλευρές αυτής της τραγωδίας".

Οι αρχές του Κιέβου και οι αντάρτες αλληλοκατηγορήθηκαν αμέσως για την προέλευση των πυρών που πιθανολογείται ότι προκάλεσαν την καταστροφή, χωρίς ωστόσο κανένα υλικό στοιχείο να επιτρέπει την απόδοση ευθυνών.

Ο Καναδάς υπέδειξε ως υπεύθυνη τη Ρωσία. "Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιός είναι υπεύθυνος γι' αυτή την επίθεση, αλλά συνεχίζουμε να καταδικάζουμε τις πράξεις στρατιωτικής επίθεσης που διεξάγονται από τη Ρωσία καθώς και την παράνομη κατοχή της Ουκρανίας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ.

Πολλοί από τους επιβάτες επρόκειτο να μεταβούν στην Αυστραλία, μέσω της Κουάλα Λουμπούρ, για να συμμετάσχουν σε ένα διεθνές συνέδριο για το AIDS το οποίο διεξάγεται κάθε δύο χρόνια, ανακοίνωσαν σήμερα οι οργανωτές. Φέτος το συνέδριο πραγματοποιείται στη Μελβούρνη και αρχίζει την Κυριακή.

Δημοσιεύματα πολλών μεγάλων αυστραλιανών εφημερίδων αναφέρουν σήμερα πως περίπου 100 από τους επιβάτες του μοιραίου αεροπλάνου ήταν επαγγελματίες ή ακτιβιστές που πήγαιναν στο συνέδριο για το AIDS.

Περισσότεροι από το ένα τρίτο των 283 επιβατών ήταν ερευνητές, γιατροί και ακτιβιστές, άπαντες εξειδικευμένοι στον τομέα του AIDS, σύμφωνα με τις εφημερίδες "The Australian" και "Sidney Morning Herald".

"Οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου πηγαίνουν στις οικογένειες αυτών που χάθηκαν τραγικά πάνω στην πτήση MH17. Πολλοί επιβάτες πήγαιναν στο συνέδριο AIDS2014 εδώ στη Μελβούρνη", έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Μισέλ Σιντίμπ, διευθυντής του UNAIDS, του προγράμματος που συντονίζει τη δράση των υπηρεσιών του ΟΗΕ στον αγώνα εναντίον της πανδημίας.

Μεταξύ αυτών ήταν ο ολλανδός ερευνητής Γεπ Λάνγκε, διεθνής φυσιογνωμία της μάχης εναντίον του AIDS.

Εκτός από τους 154 Ολλανδούς επιβάτες, το αεροπλάνο μετέφερε 43 Μαλαισιανούς (οι 15 από τους οποίους ήταν μέλη του πληρώματος), 27 Αυστραλούς, 12 Ινδονήσιους, 9 Βρετανούς, 4 Γερμανούς, 5 Βέλγους, 3 Φιλιππινέζους, έναν Καναδό, σύμφωνα με την τελευταία σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα το πρωί από την Malaysia Airlines.

Οι εθνικότητες των άλλων επιβατών εξακολουθούν να ερευνώνται. Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε χθες το βράδυ πως "πολλοί Γάλλοι μπορεί να βρίσκονταν" μέσα στο αεροπλάνο.

Στον τόπο της συντριβής, όπου κείτονται διασκορπισμένα πολλά πτώματα, δεν υπήρχε χθες το βράδυ κανένα ίχνος επιζώντων, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Κομμάτια της ατράκτου, ανάμεσα στα οποία η ουρά του αεροπλάνου με το λογότυπο της Malaysia Airlines, καθώς και αποσκευές ήταν διασκορπισμένες σε μια μεγάλη ζώνη γύρω από το χωριό Γρκάμποβε, στην περιοχή του Ντονέτσκ (ανατολική Ουκρανία).

Σύμφωνα με μηνύματα στους ιστότοπους των ανταρτών και με τηλεφωνικές επικοινωνίες που υπεκλάπησαν από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας, το αεροπλάνο μπορεί να κατερρίφθη κατά λάθος από τους αντάρτες, που το πέρασαν για ουκρανικό πολεμικό αεροπλάνο.

Αν ποτέ επιβεβαιωνόταν η υπόθεση αυτή, για την οποία το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη μέσα στο πλαίσιο ενός σφοδρού πολέμου προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, η θέση των αυτονομιστών και του συμμάχου τους, του Βλαντίμιρ Πούτιν, θα εξασθενούσε σημαντικά έναντι της διεθνούς κοινότητας.

Όμως για τον ρώσο πρόεδρο, η Ουκρανία είναι αυτή που "φέρει την ευθύνη αυτής της τρομερής τραγωδίας".

Οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές χρηματαγορές σημείωσαν χθες πτώση μετά την ανακοίνωση της συντριβής, η οποία σημειώθηκε ενώ ήταν νύκτα στην Ασία, καθώς οι επεινδυτές φοβούνται τις συνέπειες από την κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή αυτή και τις επιπτώσεις τους στην παγκόσμια οικονομία.

Σήμερα ήταν η σειρά των ασιατικών χρηματιστηρίων να σημειώσουν πτώση. Η μετοχή της Malaysia Airlines έπεσε κατά σχεδόν 20% στο χρηματιστήριο της Κουάλα Λουμπούρ. Είναι το δεύτερο αεροπλάνο που χάνει η εταιρεία αυτή μέσα σε τέσσερις μήνες, μετά την πτήση MH370 που εξαφανίσθηκε μυστηριωδώς στις 8 Μαρτίου ενώ πετούσε προς το Πεκίνο.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos