Διεθνής διερεύνηση για τα αίτια της τραγωδίας

19 Ιουλίου 2014 12:53
Ενός λεπτού σιγή τήρησαν χθες τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα θύματα από τη συντριβή του μαλαισιανού αεροσκάφους στην Ανατολική Ουκρανία, ζητώντας ταυτόχρονα
τη διενέργεια ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας. Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υιοθέτησε την εκδοχή ότι το Μπόινγκ κατερρίφθη από τους αυτονομιστές, με βοήθεια από τη Ρωσία. O Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε την μεργαλύτερη ισχύ να περιορίσει τη βία και επέλεξε να μην το κάνει, ανέφερε ο Ομπάμα. Από την πλευρά του ο Πούτιν επέρριψε τις ευθύνες στο Κίεβο και ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός. Στον τόπο της τραγωδίας έφτασε διεθνής ομάδα ερευνητών, ενώ σήμερα 62 εμπειρογνώμονες αναμένονται στο Κίεβο, μεταξύ των οποίων δύο ειδικοί ερευνητές στις αεροπορικές καταστροφές.

Σε καταλύτη ραγδαίων εξελίξεων στην ουκρανική σύγκρουση και στη σοβούσα αντιπαράθεση Ρωσίας- Δύσης εξελίσσεται η συντριβή του μαλαισιανού Μπόινγκ σε ελεγχόμενη από τους ρωσόφωνους αυτονομιστές περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας. Ενώ οι δύο πλευρές της σύγκρουσης συνέχισαν χθες να ανταλλάσσουν κατηγορίες, εκπρόσωποι των αυτονομιστών συμφώνησαν να παράσχουν ελεύθερη πρόσβαση σε διεθνή ομάδα ερευνητών, η οποία θα κληθεί να διαλευκάνει την υπόθεση. Αυτό ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία την Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ύστερα από τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους της Ρωσίας, της Ουκρανίας και των ανταρτών.

Δύο «μαύρα κουτιά»

Σωστικά συνεργεία, υποβοηθούμενα από αστυνομικούς και από ανθρακωρύχους που έσπευσαν εθελοντικά στον τόπο της καταστροφής, είχαν ανασύρει μέχρι χθες το απόγευμα από τα ερείπια τις σορούς 181 εκ των 298 επιβαινόντων του μοιραίου Μπόινγκ, μαζί με δύο «μαύρα κουτιά», τα οποία καταγράφουν όλες τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες του σκάφους. Εκπρόσωπος των ανταρτών δήλωσε αρχικά ότι τα μαύρα κουτιά θα παραδοθούν στη Μόσχα, γιατί οι ρωσόφωνοι δεν εμπιστεύονται τις αρχές του Κιέβου. Η τοποθέτηση αυτή απείλησε να προσθέσει άλλη μία εστία εντάσεων, αλλά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η χώρα του δεν ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο.

Αντίθετα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε αμερόληπτη και εξονυχιστική διεθνή έρευνα για τα αίτια του συμβάντος και κάλεσε τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα της ουκρανικής κρίσης να προχωρήσουν άμεσα σε κατάπαυση του πυρός και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την πολιτική επίλυση του προβλήματος. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, στον οποίο ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του. Η πλειονότητα των επιβατών της μοιραίας πτήσης Αμστερνταμ - Κουάλα Λουμπούρ ήταν Ολλανδοί.

Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά των αμοιβαίων κατηγοριών, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χθες ότι η Ουκρανία διαθέτει ρωσικής κατασκευής πυραύλους εδάφους αέρος τύπου Μπουκ, όπως εκείνος που, σύμφωνα με το Κίεβο, έπληξε το μαλαισιανό αεροσκάφος. Στη σχετική ανακοίνωση προστίθεται ότι την ημέρα της καταστροφής οι ρωσικές υπηρεσίες κατέγραψαν σήματα που πιστοποιούσαν ότι τα εν λόγω αντιαεροπορικά συστήματα των Ουκρανών ήταν ενεργά νότια του Ντονέτσκ, κοντά στην περιοχή όπου συνετρίβη το αεροπλάνο. Η ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια» έκανε χθες λόγο για «σχεδιασμένη προβοκάτσια του Κιέβου», ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο Russia 24 φιλοξενούσε θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με τις οποίες στόχος των δραστών ήταν ο ίδιος ο... Πούτιν: ο Ρώσος ηγέτης επέστρεφε αεροπορικά στη Μόσχα προερχόμενος από τη Λατινική Αμερική και το έμβλημα των μαλαισιανών αερογραμμών θα μπορούσε, σύμφωνα με την ευφάνταστη θεωρία, να εκληφθεί από μακριά ως ρωσική σημαία.

Από την πλευρά του, το ουκρανικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο ουκρανικός στρατός ουδέποτε χρησιμοποίησε πυραύλους εδάφους αέρος κατά των ανταρτών και ότι το μαλαισιανό αεροσκάφος ήταν εκτός εμβέλειας των συστοιχιών πυραύλων Μπουκ που διαθέτει η χώρα. Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι υποπτεύονται ότι οι ρωσόφωνοι αντάρτες απέκτησαν πυραύλους Μπουκ μετά την κατάληψη ουκρανικής στρατιωτικής βάσης. Ωστόσο ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Βιτάλι Γιαρέμα αμφισβήτησε αυτή την εκδοχή. Παρ' όλα αυτά, ο πρωθυπουργός της χώρας Αρσένι Γιατσένιουκ εμφανίστηκε κατηγορηματικός, δηλώνοντας: «Οι Ρώσοι το έκαναν. Πρόκειται για διεθνές έγκλημα το οποίο πρέπει να διερευνηθεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Το Σ.Α. του ΟΗΕ

Από την πλευρά της, η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι το τραγικό συμβάν «υπογραμμίζει την ανάγκη πολιτικής λύσης και πάνω απ' όλα τις ευθύνες της Ρωσίας για τις εξελίξεις στην Ουκρανία». Η Γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε τον Πούτιν να ασκήσει όλη του την επιρροή για να υπάρξει άμεσα κατάπαυση του πυρός. Υπέρ της άμεσης ανακωχής είχε ταχθεί νωρίτερα και ο Λευκός Οίκος διά του εκπροσώπου Τύπου Τζον Ερνεστ, ο οποίος τόνισε επίσης την ανάγκη για «πλήρη, αξιόπιστη και ανεξάρτητη διεθνή διερεύνηση» των αιτίων της τραγωδίας. Ιδιαίτερα αιχμηρός έναντι της Ρωσίας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Αμποτ, ο οποίος δήλωσε ότι «πρόκειται για έγκλημα και όχι για δυστύχημα». Χθες το βράδυ επρόκειτο να συνεδριάσει για το θέμα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos