Ξεπέρασαν τους 500 οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας

21 Ιουλίου 2014 10:00

Τουλάχιστον 502 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων οι 140 χθες, στην πιο αιματηρή ημέρα της ισραηλινής πολεμικής επιχείρησης.

Στις τάξεις του ισραηλινού στρατού, 13 στρατιώτες της ταξιαρχίας Γκολάνι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στη Λωρίδα της Γάζας, επί 18 ισραηλινών στρατιωτών συνολικά από την αρχή της επίθεσης. Για τον ισραηλινό στρατό, είναι ο βαρύτερος απολογισμός από το 2006.

Στη συνοικία Σετζάγια, ανατολικά της πόλης της Γάζας, που αποτέλεσε χθες στόχο του σφοδρότερου βομβαρδισμού από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 72 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με την υπηρεσία πρώτων βοηθειών Ασραφ αλ-Κούντρα.

Τουλάχιστον 9 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 7 παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στη Ράφα, στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Ασραφ αλ-Κούντρα.

Τα θύματα ανήκαν σε μία οικογένεια που διέμενε στην κατοικία που αποτέλεσε στόχο της επίθεσης.

Τα πτώματα 16 Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής χθες στο Χαν Γιούνες ανασύρθηκαν σήμερα από τα συντρίμμια του σπιτιού τους. Από το ίδιο βομβαρδισμένο σπίτι είχαν ανασυρθεί χθες 9 πτώματα.

Περισσότεροι από 250 Παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν κατά τους βομβαρδισμούς της Σετζάγια χθες, και 450 σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.

Αξιωματούχος της Χαμάς υπεύθυνος για τη δημόσια υγεία, ο Γιούσεφ Αμπού Ρεχ, απηύθυνε προειδοποίηση για επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή, εάν οι τραυματίες και οι νεκροί δεν μεταφερθούν επειγόντως.

Περισσότεροι από τους μισούς Παλαιστινίους που έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι.

Δύο ισραηλινοί πολίτες έχουν σκοτωθεί από την πτώση ρουκετών στο ισραηλινό έδαφος. Περίπου 81.000 Παλαιστίνιοι έχουν βρει καταφύγιο στα σχολεία που διαχειρίζεται η υπηρεσία του ΟΗΕ UNRWA.

Εκκληση για κατάπαυση του πυρός από το Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε τη «μεγάλη του ανησυχία» για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και επανέλαβε την έκκληση για «άμεση κατάπαυση των εχθροπαξιών».

Σε ανακοίνωση που αναγνώσθηκε από τον πρόεδρο του Συμβουλίου έπειτα από δίωρη, κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, τα 15 κράτη μέλη «ζητούν τον σεβασμό των διεθνών ανθρωπιστικών κανόνων, κυρίως ως προς την προστασία των αμάχων».

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων. Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας απηύθυναν έκκληση για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρεσβευτής της Ρουάντα Γιουτζίν Γκασάνα.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της Ιορδανίας, μετά τον θάνατο 60 Παλαιστινίων και 13 ισραηλινών στρατιωτών κατά τον βομβαρδισμό της συνοικίας Σετζάγια χθες.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας απηύθυναν έκκληση για σεβασμό των διεθνών ανθρωπιστικών κανόνων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την ασφάλεια των αμάχων», πρόσθεσε ο Γκασάνα. «Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επεσήμαναν την ανάγκη βελτίωσης της κατάστασης στον ανθρωπιστικό τομέα, και μέσω ανθρωπιστικών εκεχειριών».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, ο οποίος βρίσκεται στη Μέση Ανατολή προωθώντας κατάπαυση του πυρός, καταδίκασε τα γεγονότα της Σετζάγια ως «αποτρόπαιη πράξη» και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός.

Ο Μπαν βρισκόταν χθες στο Κατάρ και θα επισκεφθεί στη συνέχεια το Κάιρο, την Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα.

Στις 12 Ιουλίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας απηύθυνε έκκληση για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους και εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για την προστασία των αμάχων αμφοτέρων των πλευρών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, στενός σύμμαχος του Ισραήλ, συμφώνησε για την έκδοση της ανακοίνωσης, όταν η ομάδα των αραβικών χωρών απείλησε να προωθήσει σχετική απόφαση.

Πληροφορίες για απαγωγή ισραηλινού στρατιώτη - Διαψεύδει το Ισραήλ

Η ένοπλη πτέρυγα της ριζοσπαστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς υποστήριξε το βράδυ της Κυριακής ότι έπιασε αιχμάλωτο έναν ισραηλινό στρατιώτη, προκαλώντας πανηγυρισμούς στους δρόμους της πόλης της Γάζας, όπου εκατοντάδες πολίτες φώναζαν «Αλλάχ Ακμπάρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος).

Ωστόσο, ο πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Ρον Πρόσορ δήλωσε ότι δεν υπάρχει πληροφορία για κανέναν ισραηλινό στρατιώτη που να είναι αιχμάλωτος στα χέρια των παλαιστίνιων μαχητών, διαψεύδοντας επισήμως τη Χαμάς που μέσω τηλεοπτικής ανακοίνωσης στη Λωρίδα της Γάζας από την ένοπλη πτέρυγα της είχε αναφέρει νωρίτερα ότι είχε συλλάβει έναν ισραηλινό στρατιώτη κατά τη διάρκεια των μαχών στην περιοχή Σεγιάρι.

«Δεν υπάρχει κανένας ισραηλινός στρατιώτης που να πιάστηκε όμηρος και αυτές οι φήμες είναι αναληθείς» δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο Πρόσορ πριν από την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί αμάχων ζητούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) καλεί το Ισραήλ να «σταματήσει να βομβαρδίζει αμάχους που είναι παγιδευμένοι στη Γάζα και να σεβαστεί το ιατρικό προσωπικό και τις υπηρεσίες υγείας» αναφέρει σε ανακοίνωση της η διεθνής οργάνωση αρωγής.

«Από την αρχή της επίθεσης η πλειοψηφία των θανάτων στη Γάζα είναι άμαχοι (...) Στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, όπου είναι οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, οι περισσότεροι από τους τραυματίες που φτάνουν στον τομέα εκτάκτων περιστατικών είναι γυναίκες και παιδιά », ανέφερε η ανακοίνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Στους χώρους και στα δωμάτια των εκτάκτων περιστατικών οι μισοί από τους τραυματίες πέθαναν μέσα σε λίγα λεπτά από την άφιξή τους στο νοσοκομείο. Οι άλλοι χρειάζονται επείγουσα χειρουργική επέμβαση και τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς είναι παιδιά» σύμφωνα με τη μαρτυρία του συντονιστή της οργάνωσης στη Γάζα Νίκολας Παλάρους.

Από την αρχή της χερσαίας επίθεσης «ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται με μαθηματική ακρίβεια», αναφέρει επίσης η γαλλική Μη Κυβερνητική Οργάνωση. «Ενώ η επίσημη γραμμή υποστηρίζει ότι η χερσαία επίθεση γίνεται για να καταστραφούν τα τούνελ, στην πράξη βλέπουμε να βομβαρδίζουν αδιακρίτως και ότι εκείνοι που πεθαίνουν είναι άμαχοι», δήλωσε ο συντονιστής του προγράμματος των ΓΧΣ στη Γάζα.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos