«Πού να πάμε;» αναρωτιούνται οι Παλαιστίνιοι

22 Ιουλίου 2014 10:51

Καθώς τα θύματα αυξάνονταν από την ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, ο στρατός του Ισραήλ υπενθύμιζε στη διεθνή κοινή

γνώμη ότι είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους περιοχών που αποτελούσαν στόχο επίθεσης να τις εγκαταλείψουν. Η απάντηση των Παλαιστινίων όμως εδώ, στη Γάζα, ήταν ομόφωνη: Πού πρέπει να πάμε;

Σε σπίτια συγγενών

Τα καταφύγια των Ηνωμένων Εθνών είναι ήδη γεμάτα και κάποιοι Παλαιστίνιοι φοβούνται ότι δεν είναι ασφαλή. Ενα καταφύγιο βομβαρδίστηκε από το Ισραήλ σε προηγούμενη σύγκρουση. Πολλοί κάτοικοι της περιοχής της Γάζας αναζήτησαν προστασία σε συγγενείς,αλλά έχουν μεγάλες οικογένειες οι οποίες συνήθως αποτελούνται από τουλάχιστον δέκα μέλη. Πολλά σπίτια σε ασφαλείς περιοχές είναι ήδη κατάμεστα.

Το πιο σημαντικό ίσως είναι το γεγονός ότι η πλειονότητα των κατοίκων της Γάζας δεν μπορεί να φύγει από την περιοχή. Ζουν υπό περιορισμούς οι οποίοι κάνουν αυτή τη στενή παραθαλάσσια λωρίδα, την οποία τα Ηνωμένη Εθνη θεωρούν ότι είναι στην κατοχή του Ισραήλ, να διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη περιοχή.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου το 2010 χαρακτήρισε τη Γάζα «μια υπαίθρια φυλακή», προκαλώντας σφοδρές επικρίσεις από το Ισραήλ. Στην πραγματικότητα, η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων είναι παγιδευμένη και ανίκανη να αναζητήσει καταφύγιο στα διεθνή σύνορα διεκδικώντας ένα «στάτους» πρόσφυγα.

Η Γάζα είναι περικυκλωμένη από τσιμεντένιους τοίχους και φράχτες κατά μήκος των βορείων και ανατολικών συνόρων με το Ισραήλ και του νοτίου συνόρου με την Αίγυπτο. Ακόμα και σε άλλους καιρούς, οι κάτοικοι του Ισραήλ επιτρέπουν σε πολύ λίγους κατοίκους της Γάζας να εισέλθουν στο δικό τους έδαφος, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας, διότι εξτρεμιστές από τη Γάζα έχουν σκοτώσει κατά το παρελθόν Ισραηλινούς πολίτες.

Οι περιορισμοί στην πάροδο των χρόνων έχουν κοστίσει στους Παλαιστίνιους δουλειές, υποτροφίες και ταξίδια.

Ενώ τρία εκατομμύρια Σύροι εγκατέλειψαν τη χώρα τους κατά τη διάρκεια του πολέμου εκεί, ολοένα και περισσότεροι από τα 1,7 εκατομμύρια ανθρώπων έχουν μεταναστεύσει από τις άκρες της Λωρίδας και συρρέουν στο ήδη πυκνοκατοικημένο κέντρο της Γάζας.

Σε σχολείο του ΟΗΕ

Η οικογένεια Ατάρ, από τη Βόρεια Γάζα, στριμώχτηκε την Κυριακή σε μια αίθουσα ενός σχολείου των Ηνωμένων Εθνών. Αποτελείται από 27 μέλη, τα ρούχα τους κρέμονταν σε άγκιστρα που χρησιμοποιούν μαθητές για τις τσάντες τους. Ακόμα και εδώ, στο κέντρο της Γάζας, υπήρξαν αρκετές θανατηφόρες επιθέσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, συμπεριλαμβανομένης και μιας στην οποία σκοτώθηκαν τέσσερα παιδιά.

«Το πρόβλημα είναι ότι όταν προσπαθούμε να ξεφύγουμε από τους βομβαρδισμούς, οι βομβαρδισμοί συνεχίζουν να υπάρχουν γύρω μας», δήλωσε η 21χρονη Μαΐσα αλ Ατάρ. Το χάος έκανε κάποιους εξωτερικούς παρατηρητές να αναρωτιούνται γιατί οι άνθρωποι δεν έφυγαν νωρίτερα. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έδωσε κάθε ευκαιρία στους κατοίκους της Γάζας να αποφύγουν τους τραυματισμούς.

«Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να μένεις στο σπίτι όταν είσαι 100% σίγουρος ότι θα υπάρξει επίθεση. Βγες έξω για δύο ή τρεις μέρες, είναι καλύτερο από το να είσαι μέσα στο πεδίο μάχης», δήλωσε ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos