Ανοδος - σοκ για την ακροδεξιά

15 Σεπτεμβρίου 2014 10:28

Αποδοκιμάζοντας τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του απερχόμενου πρωθυπουργού, οι Σουηδοί πολίτες ψήφισαν χθες επιστροφή στη Σοσιαλδημοκρατία ύστερα

από οκτώ χρόνια κεντροδεξιάς κυβέρνησης, την ώρα που το «καυτό» ζήτημα του μεταναστευτικού εκτόξευσε σε επίπεδα-σοκ το ακροδεξιό κόμμα της χώρας.

Προβληματισμό και αβεβαιότητα εγείρει, ωστόσο, το γεγονός ότι οι Σοσιαλδημοκράτες, τους οποίους οι κάλπες ανέδειξαν πρώτη δύναμη με ποσοστό 31,2%, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, αδυνατούν να σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας και θα χρειαστεί να εισέλθουν σε δύσκολες διαπραγματεύσεις με το Αριστερό Κόμμα που συγκέντρωσε το 5,7% και να οδηγηθούν σε κυβέρνηση μειοψηφίας (κάτι όχι ασυνήθιστο για τη Σουηδία).

Τη στήριξή τους σε μία κεντροαριστερή κυβέρνηση υπό τον Στέφαν Λέβφεν θα δώσει το Πράσινο κόμμα (6,8%). Τελικά η Φεμινιστική Πρωτοβουλία δεν κατάφερε να λάβει το απαιτούμενο 4% για την είσοδό της στο κοινοβούλιο (τα exit polls εμφάνιζαν το κόμμα ακριβώς πάνω στο όριο), κάτι που αποτελεί πλήγμα για τον Κεντροαριστερό Συνασπισμό.

Συνασπισμός

Ενας κεντροαριστερός συνασπισμός των τριών αυτών κομμάτων θα συγκέντρωνε 43,7% απέναντι στην κεντροδεξιά τετρακομματική κυβερνητική συμμαχία του 39,3%.

Ο πιθανός επόμενος πρωθυπουργός, Στέφαν Λέβφεν, είναι ένθερμος υποστηρικτής της πολιτικής της «ανοιχτής πόρτας» στο ζήτημα του μεταναστευτικού. Δεν έχει διατελέσει ποτέ βουλευτής ούτε υπουργός, όμως έ

Ο πιθανός επόμενος πρωθυπουργός, Στέφαν Λέβφεν, είναι ένθερμος υποστηρικτής της πολιτικής της «ανοιχτής πόρτας» στο ζήτημα του μεταναστευτικού. Δεν έχει διατελέσει ποτέ βουλευτής ούτε υπουργός, όμως έχει ηγηθεί (2006-2012) του ισχυρού συνδικάτου IF Metall

Ανησυχία προκάλεσε και η επίδοση-ρεκόρ των ακροδεξιών Σουηδών Δημοκρατών του Τζίμι Οκεσον, που κατάφερε να υπερδιπλασιάσει το ποσοστό του στο 12,9% με την αντιμεταναστευτική ρητορική του και να αναδειχθεί σε τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας.

Και αυτό γιατί το μεταναστευτικό ζήτημα είχε κεντρική θέση κατά την προεκλογική εκστρατεία, αφού 80.000 είναι ο αριθμός των μεταναστών που θα ζητήσουν άσυλο στη Σουηδία -χορηγούνται αυτομάτως άδειες παραμονής στους Σύρους πρόσφυγες- και 7 δισεκατομμύρια δολάρια είναι το ποσό με το οποίο θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό μέσα στην επόμενη τετραετία.

Μεταναστευτικό

Οι Σουηδοί Δημοκράτες ζητούσαν μείωση του αριθμού των ατόμων που μεταναστεύουν στη χώρα κατά 90% στην προεκλογική εκστρατεία, η οποία σημαδεύτηκε από βίαιες ταραχές σε προάστιο της Στοκχόλμης όπου κατοικούν πολλοί μετανάστες.

Παρόλο που το ποσοστό της ακροδεξιάς καθιστά σχεδόν απίθανο τον σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας στη χώρα, όλα τα κόμματα έχουν αποκλείσει συνεργασία με το κόμμα του Οκεσον.

Ο πιθανός επόμενος πρωθυπουργός Στέφαν Λέβφεν είναι ένθερμος υποστηρικτής της πολιτικής της «ανοιχτής πόρτας» στο ζήτημα του μεταναστευτικού, ενώ είναι οπαδός της συναίνεσης και όχι της αντιπαράθεσης.

Δεν έχει διατελέσει ποτέ βουλευτής, ούτε υπουργός, όμως έχει ηγηθεί (2006-2012) του ισχυρού συνδικάτου IF Metall.

Το αποτέλεσμα της κάλπης είναι περισσότερο ψήφος αποδοκιμασίας στο Κόμμα Μετριοπαθών του Ράινφλεντ (οι Σοσιαλδημοκράτες αύξησαν το ποσοστό τους μόλις κατά 0,4%), το οποίο έπεσε από το 30,1% στο 23,2%, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα (όσο για τους εταίρους τους, 6,1% συγκέντρωσε το κόμμα του Κέντρου, 5,4% το Φιλελεύθερο Λαϊκό Κόμμα και 4,6% οι Χριστιανοδημοκράτες).

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ο πρώτος δεξιός στην ιστορία που κατόρθωσε να επανεκλεγεί στην ηγεσία της χώρας, υιοθέτησε μεταρρυθμίσεις που οδήγησαν σε περικοπές φόρων, παράλληλα όμως και στη μείωση των δαπανών κοινωνικής πρόνοιας, ενώ για το μεταναστευτικό ζήτημα τόνιζε ότι «το ουσιαστικό είναι να μειώσουμε το κόστος μετανάστευσης».

Οικονομία

Οι μεγάλες προκλήσεις για την επόμενη κυβέρνηση

Μεγάλες είναι οι προκλήσεις στην οικονομία για την επόμενη σουηδική κυβέρνηση και ακόμα μεγαλύτερες για μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Παρόλο που η σκανδιναβική χώρα έχει μία πολύ ισχυρή οικονομία και ανέκαμψε από την κρίση ταχύτερα από κάθε άλλη χώρα της Δυτικής Ευρώπης, βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο προβλήματα: μια ανεργία της τάξης του 8% (το ποσοστό είναι μεγαλύτερο μεταξύ των νέων και των μεταναστών) και μια πιθανή φούσκα των ακινήτων που απειλεί την οικονομική σταθερότητα.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι αναμένεται να επιστρέψουν στην εξουσία έπειτα από οκτώ χρόνια, σχεδιάζουν να δαπανήσουν 40 δισεκατομμύρια κορόνες (4,33 δισ. ευρώ) για τη βελτίωση της παιδείας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας που παραμελήθηκε κατά τις δύο θητείες του κεντροδεξιού Φρέντερικ Ράινφελντ. Θέλουν να αναιρέσουν το ένα τέταρτο των φοροελαφρύνσεων για να ενισχύσουν το κράτος πρόνοιας.

Οσο για το κόμμα της Αριστεράς, πιθανό κυβερνητικό εταίρο των Σοσιαλδημοκρατών, διαφωνεί σε βασικά σημεία με τους τελευταίους και τους Πρασίνους, τους «φυσικούς» εταίρους των Σοσιαλδημοκρατών: ζητά αυξήσεις στους μισθούς και στους φόρους στις επιχειρήσεις και τον αποκλεισμό των επιχειρήσεων από την παιδεία και την κοινωνική πρόνοια.

Σημειώνεται ότι η κεντροδεξιά κυβέρνηση μείωσε τους φόρους κατά 14 δισεκατομμύρια ευρώ, ψαλιδίζοντας ωστόσο παράλληλα τα επιδόματα και το κράτος πρόνοιας για το οποίο είναι διάσημη η Σουηδία, ενώ προχώρησε σε ιδιωτικοποιήσεις στον χώρο της παιδείας.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos