Το πρώτο αυτοκίνητο από 3D εκτυπωτή

16 Σεπτεμβρίου 2014 11:51

Ορόσημο μιας νέας εποχής για την αυτοκινητοβιομηχανία αποτελεί το Strati, το πρώτο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε με τη βοήθεια τρισδιάστατου εκτυπωτή.

Το Strati είναι το πρώτο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε με τη βοήθεια τρισδιάστατου εκτυπωτή. Ο σκελετός, το σασί, η κονσόλα και η οροφή του ηλεκτρικού διθέσιου κάμπριο αυτοκινήτου είναι εκτυπωμένα από ειδικό τρισδιάστατο εκτυπωτή βιομηχανικής παραγωγής

Οπως στην εποχή του Φορντ, έτσι και τώρα, σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, η καινοτομία προέρχεται από τις ΗΠΑ και έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον.

Το Strati συναρμολογήθηκε και παρουσιάστηκε από τους ανθρώπους της κατασκευάστριας εταιρείας Local Motors στην έκθεση καινοτομιών International Manufacturing Technology Show 2014 που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στο Σικάγο και η ανταπόκριση των μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως ήταν άμεση. Η εκτύπωση έγινε στο «μικροεργοστάσιο» που διατηρεί η εταιρεία στην Αριζόνα.

Συνολικά για την κατασκευή του, εκτύπωση και συναρμολόγηση, χρειάστηκαν μόλις 44 ώρες, καθώς το Strati αποτελείται μόλις από 40 διαφορετικά μέρη εν αντιθέσει με το αυτοκίνητο που έχουμε συνηθίσει, για την κατασκευή του οποίου απαιτούνται περίπου 20.000 διαφορετικά εξαρτήματα.

Το πρώτο αυτοκίνητο από 3D εκτυπωτή

Τest drive

Το Strati, που πέρασε με επιτυχία το πρώτο test drive, σύμφωνα με τα τεχνικά του χαρακτηριστικά είναι αυτοκίνητο για την πόλη, καθώς η μέγιστη ταχύτητα που φτάνει είναι τα 65 χιλιόμετρα την ώρα ενώ η μπαταρία του έχει αυτονομία περί τα 200 χιλιόμετρα. Το κόστος βέβαια ακόμη ξεκινάει από 13.600 ευρώ και φτάνει τα 22.600 ευρώ ανάλογα με τα εξαρτήματα, δηλαδή δεν είναι φθηνότερο από ένα συμβατικό αμάξι. Η μόνη διαφορά είναι ότι εξαιτίας των λιγότερων μερών από τα οποία αποτελείται υπάρχουν και λιγότερα προβλήματα.

Το πρώτο αυτοκίνητο από 3D εκτυπωτή

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Local Motors, Τζον Ρότζερς, ο σκελετός, το σασί, η κονσόλα και η οροφή του ηλεκτρικού διθέσιου κάμπριο αυτοκινήτου της αμερικανικής εταιρείας είναι εκτυπωμένα από τον ειδικό τρισδιάστατο εκτυπωτή βιομηχανικής παραγωγής που έχει κατασκευάσει η εταιρεία Cincinnati Inc διαστάσεων 1 x 1,5 x 3 μ. Ολα τα υπόλοιπα μέρη του αυτοκίνητου, δηλαδή ελαστικά, καθίσματα, τροχοί, μπαταρία, ηλεκτρικά συστήματα, αναρτήσεις, κινητήρας και παρμπρίζ, είναι κατασκευασμένα με τις συμβατικές μεθόδους.

Ο εν λόγω εκτυπωτής είναι το μυστικό πίσω από την επιτυχία του Strati. Ο εκτυπωτής της Cincinnati Inc κατασκευάστηκε με τη συνεργασία του Εθνικού Εργαστηρίου του Oak Ridge και είναι ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής έτοιμος για μαζική βιομηχανική παραγωγή. Συνολικά μπορεί να αποθέσει περίπου 20 κιλά από το ειδικό υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του Strati σε μόλις μία ώρα με αφάνταστη ακρίβεια.

Με αυτό τον εκτυπωτή κατάφερε να ελαχιστοποιήσει τον χρόνο παραγωγής. Σημειώνεται ότι στο παρελθόν έχουν συναρμολογηθεί κι άλλα αυτοκίνητα που τα κομμάτια τους έχουν εκτυπωθεί σε τρισδιάστατους εκτυπωτές, όμως αυτό είναι το πρώτο που έχει εκτυπωθεί ολόκληρο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos