Στα Σκόπια ένας νεκρός, ίσως από Εμπολα

10 Οκτωβρίου 2014 11:08

Ενας Βρετανός που εθεωρείτο ύποπτο κρούσμα για Εμπολα κατέληξε στα Σκόπια σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, ενώ ένας δεύτερος Βρετανός εμφανίζει

ύποπτα συμπτώματα. Χθες, η κατάσταση της Ισπανίδας νοσοκόμας που έχει προσβληθεί από τον ιό του αιμορραγικού πυρετού Εμπολα επιδεινώθηκε, ενώ τέσσερα ακόμη άτομα νοσηλεύονται προληπτικά σε απομόνωση στη Μαδρίτη. Την ίδια στιγμή, η ισπανική κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες για ολιγωρία και ελλιπή προετοιμασία για την αντιμετώπιση της κατάστασης και αποδίδει τη μόλυνση της ασθενούς σε ανθρώπινο λάθος.

Η κατάσταση της 44χρονης νοσηλεύτριας Τερέζα Ρομέρο επιδεινώθηκε, χωρίς ωστόσο να γίνουν γνωστά περισσότερα στοιχεία. Διεθνή κατακραυγή, πάντως, ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκάλεσε το γεγονός ότι το σκυλί της Ρομέρο και του συζύγου της, ο οποίος επίσης βρίσκεται υπό παρατήρηση στην απομόνωση, θανατώθηκε εξαιτίας του φόβου μετάδοσης του φονικού ιού. Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι της οικογένειας προκειμένου να διασώσουν το ημίαιμο που ακούει στο όνομα Εξκάλιμπερ, αλλά κάτι τέτοιο δεν στάθηκε δυνατό. Υπεύθυνοι του υπουργείου Υγείας πήραν το σκυλί με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν ταραχές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, εξαιτίας των οποίων τραυματίστηκαν δύο άνθρωποι. Η περιφερειακή κυβέρνηση εξασφάλισε δικαστική απόφαση να κάνει ευθανασία στο σκυλί, υποστηρίζοντας ότι υπήρχε κίνδυνος να μεταδώσει τον ιό Εμπολα χωρίς το ίδιο να εμφανίσει συμπτώματα. Ηλεκτρονικό αίτημα για τη μη θανάτωση του Εξκάλιμπερ συγκέντρωσε μέσα σε ελάχιστες ώρες 374.000 υπογραφές.

Συνολικά στην Ισπανία βρίσκονται σε καραντίνα επτά άτομα, αν και επί του παρόντος έχει ανιχνευτεί ο ιός μόνο στη Ρομέρο. Ανάμεσα σε αυτούς που βρίσκονται στην απομόνωση συγκαταλέγονται και οι δύο γιατροί που παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας της γυναίκας πριν γίνει η οριστική διάγνωση.

Οσον αφορά το «τις πταίει» για τη μόλυνση της Ρομέρο, ένα ερώτημα που απασχολεί και την Κομισιόν, ο εκπρόσωπος για θέματα Υγείας του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος απάντησε ότι «είναι προφανές πως η ίδια η ασθενής δεν τήρησε το προκαθορισμένο πρωτόκολλο». Ωστόσο, χθες ένας άλλος γιατρός που υπηρετούσε στην ίδια μονάδα με την άτυχη γυναίκα και ο οποίος βρίσκεται επίσης σε καραντίνα δήλωσε ότι τα γάντια που είχαν χορηγηθεί στην ομάδα ήταν υπερβολικά κοντά και κατά συνέπεια όχι τόσο προστατευτικά όσο θα έπρεπε να είναι. Ενας άλλος γιατρός του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται η Ρομέρο αποκάλυψε ότι του είπε πως άγγιξε το πρόσωπό της με τα γάντια της αφού είχε περιποιηθεί ασθενή με Εμπολα.

Μέχρι στιγμής ο Εμπολα έχει προκαλέσει τον θάνατο 4.000 ανθρώπων στη Δ. Αφρική, όπου σύμφωνα με τον ΠΟΥ η επιδημία δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ δρ Τόμας Φρίντεν, η μετάδοση του ιού του Εμπολα είναι πρωτόγνωρη. «Θα έλεγα ότι στα τριάντα χρόνια που εργάζομαι στη δημόσια υγεία η μόνη φορά που είδα κάτι παρόμοιο είναι με το έιτζ», δήλωσε σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον.

Επίσης, ένας ακόμη ασθενής που έχει προσβληθεί από Εμπολα διακομίστηκε για να νοσηλευτεί στη Γερμανία. Πρόκειται για Σουδανέζο γιατρό που εργαζόταν για τον ΟΗΕ στη Λιβερία και πρόκειται να νοσηλευτεί σε ειδικευμένο κέντρο της Λειψίας.

«Εχουμε λάβει όλα τα μέτρα που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας», δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης, ερωτώμενος για την προετοιμασία της χώρας μας έναντι του αιμορραγικού πυρετού Εμπολα. Ο υπουργός σημείωσε ότι δεν υπάρχει ζήτημα γενικότερης ανησυχίας αυτή τη στιγμή λόγω του ιού, προσθέτοντας ότι υπάρχει εγρήγορση συνολικά στον υγειονομικό χώρο.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos