Το Κομπάνι κινδυνεύει να γίνει νέα Σρεμπρένιτσα

11 Οκτωβρίου 2014 17:00

Εκκληση στην Τουρκία να εμποδίσει μια σφαγή χιλιάδων ανθρώπων στο Κομπάνι και την επανάληψη μιας «Σρεμπρένιτσα» έκανε ο ειδικός απεσταλμένος

του ΟΗΕ στη Συρία, την ώρα που οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν επεκτείνει τον έλεγχό τους στο 40% της κουρδικής πόλης στη συριακή μεθόριο.

Οι κάννες των τουρκικών αρμάτων είναι στραμμένες στο συριακό έδαφος. Σε απόσταση αναπνοής οι Κούρδοι μαχητές πολεμούν σώμα με σώμα με τους τζιχαντιστές για να αποτρέψουν την κατάληψη του Κομπάνι

Οι κάννες των τουρκικών αρμάτων είναι στραμμένες στο συριακό έδαφος. Σε απόσταση αναπνοής οι Κούρδοι μαχητές πολεμούν σώμα με σώμα με τους τζιχαντιστές για να αποτρέψουν την κατάληψη του Κομπάνι

«Εάν πέσει, οι 700 παγιδευμένοι και επιπλέον 12.000 άτομα, χωρίς να υπολογίζουμε τους μαχητές, πιθανότατα θα σφαγιαστούν», προειδοποίησε ο Στάφαν ντε Μιστούρα, υπενθυμίζοντας τη δολοφονία 8.000 μουσουλμάνων το 1995 στη βοσνιακή πόλη Σρεμπρένιτσα: «Θυμάστε τη Σρεμπρένιτσα; Εμείς τη θυμόμαστε. Δεν ξεχάσαμε ποτέ και δεν συγχωρήσαμε ποτέ τους εαυτούς μας».

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 700 άτομα βρίσκονται παγιδευμένα στο Κομπάνι και άλλα 12.000 δεν έχουν καταφέρει να περάσουν τα σύνορα με την Τουρκία. Σημειώνεται ότι από το μέσα Σεπτεμβρίου σχεδόν 500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέσα και γύρω από την πόλη και 300.000 έχουν εγκαταλείψει την περιοχή.

Οι τζιχαντιστές έχουν καταλάβει και το αρχηγείο του κουρδικού στρατού στο Κομπάνι και ελέγχουν το 40% της πόλης, ενώ βομβαρδίζουν το κέντρο της, που δεν έχει πέσει ακόμα.

ΗΠΑ και Αγκυρα συμφωνούν ότι οι αεροπορικές επιδρομές δεν είναι αρκετές για την ανάσχεση της επέλασης των τζιχαντιστών, όμως η Τουρκία είχε χαρακτηρίσει την Πέμπτη «ανεδαφικό» το ενδεχόμενο να αναλάβει μια μονομερή χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Πάντως χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η Τουρκία συμφώνησε να στηρίξει την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στη Συρία και σημείωσε ότι μια αμερικανική ομάδα στρατιωτικών θα επισκεφθεί την Αγκυρα την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει τον σχεδιασμό της βοήθειας αυτής με Τούρκους αξιωματούχους.

Διαδηλώσεις

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι διαδηλώσεις των Κούρδων σε 35 πόλεις της Τουρκίας που κατηγορούν την τουρκική κυβέρνηση ότι απορρίπτει το ενδεχόμενο να επέμβει στρατιωτικά προκειμένου να παράσχει βοήθεια στο Κομπάνι. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δηλώνει ότι έχουν διοργανωθεί από σκοτεινά κέντρα με στόχο να υπονομεύσουν την ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους, υποσχέθηκε χθες ότι θα τηρήσει την ειρήνη με τους Κούρδους έως την «τελευταία του πνοή». «Εχω εναποθέσει το πνεύμα μου και την καρδιά μου. Και θα συνεχίσω να μάχομαι έως την τελευταία μου πνοή διότι γνωρίζω ότι το έθνος με στηρίζει», δήλωσε στη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον χιλιάδων οπαδών του στην Τραπεζούντα. Από τις 7 Οκτωβρίου τουλάχιστον 33 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 351 έχουν τραυματιστεί (139 εξ αυτών των σωμάτων ασφαλείας) στις ταραχές και έχουν γίνει πάνω από 1.000 προσαγωγές. Τούρκοι στρατιώτες και άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί και έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας σε πέντε επαρχίες, μέτρα που δεν έχει δει ξανά η περιοχή τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Περίπου 15 εκατομμύρια Κούρδοι ζουν σήμερα στην Τουρκία.

Εν τω μεταξύ εντείνεται η ανησυχία στη Δύση για τρομοκρατικά χτυπήματα, με τις ΗΠΑ να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιθέσεις από το Ισλαμικό Κράτος σε χώρες που συμμετέχουν στη συμμαχία που πραγματοποιεί τις αεροπορικές επιδρομές και τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών να θέτει το ζήτημα της αναθεώρησης του συστήματος ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων που προβλέπει η συνθήκη Σένγκεν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απειλή.

Την ίδια ώρα οι φρικαλεότητες των τζιχαντιστών συνεχίζονται. Χθες εκτέλεσαν δημόσια στο βόρειο Ιράκ εννέα ανθρώπους με την κατηγορία ότι διατηρούσαν δεσμούς με σουνιτικές, αντιτζιχαντιστικές οργανώσεις.

ΝΑΤΟ

Ρήγματα στη συμμαχία από τη στάση της Τουρκίας

Νέα ρήγματα στους κόλπους του ΝΑΤΟ δημιουργεί η στάση της Τουρκίας απέναντι στο συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ Aσαντ.

Η Aγκυρα αρνείται να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που απειλούν να καταλάβουν το Κομπάνι αν δεν συμφωνήσει η Δύση στη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας και στο να προχωρήσει από κοινού με την Τουρκία σε κινήσεις για την ανατροπή του Aσαντ.

Γαλλία - Βρετανία

Το τουρκικό αίτημα έχει ενισχυθεί από την υποστήριξη που έχει από τη Γαλλία αλλά και από τη στάση της Βρετανίας, που έχει δηλώσει έτοιμη να εξετάσει τη συγκεκριμένη πρόταση.

Αντικρουόμενα είναι τα μηνύματα των Αμερικανών, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δηλώνει ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης ασφαλείας και το Πεντάγωνο και τον Λευκό Οίκο να το διαψεύδουν.

Η Μόσχα περιέπλεξε ακόμα περισσότερο τα πράγματα προειδοποιώντας εναντίον του ενδεχομένου ανατροπής του Aσαντ, τον οποίο η Τουρκία θεωρεί ως τον νούμερο ένα εχθρό στη Συρία, και της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, που θα ήταν «παράνομη» χωρίς τη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και όπου θα χρησιμοποιούσε βέτο.

Στόλτενμπεργκ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έχει εξηγήσει ότι η δημιουργία ζώνης ασφαλείας και ζώνης απαγόρευσης πτήσεων δεν έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και δήλωσε ότι «το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί μεγάλη απειλή», για αυτό «είναι σημαντικό όλη η διεθνής κοινότητα να παραμείνει ενωμένη σε αυτή τη μακροπρόθεσμη προσπάθεια».

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos