Τουρκικό ΥΠΕΞ: Στις 8 Ιανουαρίου διέφυγε στη Συρία η σύζυγος του Κουλιμπαλί

12 Ιανουαρίου 2015 17:29

Στις 8 Ιανουαρίου πέρασε από την Τουρκία στη Συρία η καταζητούμενη σύζυγος και κατηγορούμενη ως συνεργός του 32χρονου μακελάρη, Αμεντί Κουλιμπαλί, Χαγιάτ Μπουμεντιέν. Την ανακοίνωση έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οπως δήλωσε ο Τσαβούσογλου στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, η Μπουμεντιέν έφτασε στην Τουρκία από τη Μαδρίτη στις 2 Ιανουαρίου, πριν από τις επιθέσεις στη Γαλλία και διέμεινε σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης.

Εξάλλου, πρόσθεσε ότι οι τουρκικές αρχές έχουν εξακριβώσει ότι διέφυγε στη Συρία την Πέμπτη την ημέρα δηλαδή που ο σύζυγός της πραγματοποίησε την επίθεση στη Μονρούζ και μία μέρα μετά την τρομοκρατική ενέργεια στην εφημερίδα Charlie Hebdo.

«Εισήλθε στην Τουρκία στις 2 Ιανουαρίου προερχόμενη από τη Μαδρίτη. Υπάρχει οπτικό υλικό (που την εμφανίζει στο αεροδρόμιο). Στη συνέχεια κατέλυσε μαζί με ένα ακόμη άτομο σε ξενοδοχείο στο Καντίκιοϊ (περιοχή που βρίσκεται στον ασιατικό τομέα της Κωνσταντινούπολης). Έπειτα πέρασε στη Συρία στις 8 Ιανουαρίου», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου επισημαίνοντας ότι αυτό προκύπτει από τις τηλεφωνικές της συνομιλίες.

Σύμφωνα με πηγή ασφαλείας που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο το Σάββατο, η 26χρονη Μπουμεντιέν δεν χρησιμοποίησε ποτέ το εισιτήριο μετ' επιστροφής Μαδρίτη-Παρίσι που είχε στην κατοχή της.

Η γαλλική αστυνομία περιγράφει την Μπουμεντιέν ως «οπλισμένη και επικίνδυνη».

Όπως είπε ο Τσαβούσογλου, μόλις εντόπισε η Τουρκία τα ίχνη της Μπουμεντιέν ενημέρωσε τις γαλλικές αρχές.

Την Κυριακή ο Κουλιμπαλί ανέλαβε μέσω βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα την ευθύνη για την επίθεση στο προάστιο Μονρούζ του Παρισιού που στοίχισε τη ζωή σε μία αστυνομικό καθώς και στο εβραϊκό παντοπωλείο όπου σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι.

Οι μυστικές υπηρεσίες εξακρίβωσαν τη γνησιότητα του οπτικού υλικού και δήλωσαν ότι ο άνδρας που εμφανίζεται στο βίντεο κρατώντας ένα όπλο, να κάνει ασκήσεις και να μιλάει με φόντο ένα σύμβολο του Ισλαμικού Κράτους είναι πράγματι ο Κουλιμπαλί.

«Αυτό που κάνουμε είναι απολύτως νόμιμο, αν αναλογιστούμε τι κάνουν αυτοί», λέει μπροστά στην κάμερα ο Κουλιμπαλί επισημαίνοντας ότι «δεν μπορείς να επιτίθεσαι και να μην περιμένεις αντίποινα και στη συνέχεια παριστάνεις το θύμα σαν να μην καταλαβαίνεις τι συμβαίνει». «Καταφέραμε να συγχρονιστούμε προκειμένου να επιτεθούμε την ίδια χρονική στιγμή» συνέχισε ο άνδρας αφού αναφέρθηκε στην επίθεση εναντίον της εφημερίδας Σαρλί Εμπντό την Τετάρτη από τους αδελφούς Κουασί.

Ο Αμεντί Κουλιμπαλί κατέλαβε το παντοπωλείο απαιτώντας «ελευθερία» για τα «αδέλφια» του που προχώρησαν στην αιματοχυσία στην εφημερίδα Charlie Hebdo. Την ώρα εκείνη οι αδερφοί Κουασί είχαν παγιδευτεί σε τυπογραφείο κοντά στο αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκολ. Και οι τρεις σκοτώθηκαν σε παράλληλες επιδρομές των δυνάμεων ασφαλείας.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos