10.000 στρατιώτες για την ασφάλεια των Γάλλων

12 Ιανουαρίου 2015 17:26

Την ανάπτυξη 10.000 στρατιωτών στο έδαφος της Γαλλίας, με στόχο τον έλεγχο των «ευαίσθητων σημείων» και την ασφάλεια των πολιτών, αποφάσισε η γαλλική κυβέρνηση, έπειτα από έκτακτη σύσκεψη

που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στα Ηλύσια, κατόπιν των αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων της περασμένης εβδομάδας που στοίχισαν την ζωή σε 17 ανθρώπους, βυθίζοντας σε βαρύ πένθος την χώρα. Οι έρευνες των αρχών επικεντρώνονται στον τρόπο που σχεδιάστηκαν οι επιθέσεις, καθώς και στον εντοπισμό των συνεργών των τζιχαντιστών.

«Οι άνδρες θα αναπτυχθούν από αύριο. Είναι όσοι και οι γαλλικές δυνάμεις του εξωτερικού» ανακοίνωσε μετά την σύσκεψη στα Ηλύσια, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, σημειώνοντας ότι «είναι η πρώτη φορά» που υπάρχει τέτοια κινητοποίηση «αυτού του εύρους και σε αυτή την κλίμακα» επί γαλλικού εδάφους

«Στην Γαλλία δεν θα υπάρξει καταφύγιο για τους τρομοκράτες» δήλωσε από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, κάνοντας γνωστό ότι ορίστηκε αρμόδιος για την ασφάλεια της εβραϊκής κοινότητας, ο 50χρονος Πατρίς Λατρόν, ο οποίος θα έχει την γενική εποπτεία των 717 εβραϊκών σχολείων και χώρων λατρείας που από σήμερα προστατεύονται από 4.700 αστυνομικούς, μετά την αιματηρή ομηρία σε εβραϊκό σουπερμάρκετ στο Παρίσι.

Στο σημείο μετέβη το μεσημέρι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου συνοδευόμενος από πολλά μέλη της προσωπικής του ασφάλειας.

Κατά την σύντομη επίσκεψή του, ο Μπ. Νετανιάχου δεν μπήκε στο εσωτερικό του καταστήματος. Άφησε ένα κερί έξω από το σουπερμάρκετ και έκανε κάποιες δηλώσεις σε ισραηλινούς δημοσιογράφους, ενώ δεν μίλησε στα γαλλικά ΜΜΕ.

10.000 στρατιώτες για την ασφάλεια των Γάλλων

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας είχαν λάβει οι γαλλικές αρχές ενόψει της μετάβασης του Ισραηλινού πρωθυπουργού στο σημείο.

Εκδηλώσεις μνήμης

Η Γαλλία συνεχίζει να θρηνεί και αυτή την εβδομάδα, με τελετές μνήμης να έχουν προγραμματιστεί για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ θα αποτίσει φόρο τιμής στους τρεις αστυνομικούς που σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις στην εφημερίδα Charlie Hebdo και στο προάστιο Μονρούζ, ενώ αναμένεται να εκφωνήσει και λόγο κατά την διάρκεια τελετής που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, αύριο, στις 11.00 (τοπική ώρα).

10.000 στρατιώτες για την ασφάλεια των Γάλλων

Στη Συρία η 26χρονη καταζητούμενη

Εν τω μεταξύ, όπως επιβεβαίωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, η 26χρονη καταζητούμενη Χαγιάτ Μπουμεντιέν, σύντροφος του τρομοκράτη Αμεντί Κουλιμπαλί, δράστη της δολοφονίας της αστυνομικού στο Μονρούζ και της αιματηρής ομηρίας στο εβραϊκό σουπερμάρκετ στο Παρίσι, βρίσκενται όντως στην Συρία, όπου και μετέβη προερχόμενη από την Τουρκία, στις 8 Ιανουαρίου, την ημέρα της δολοφονίας της αστυνομικού.

Από το σαββατοκύριακο είχε γίνει γνωστό ότι η 26χρονη επιβιβάστηκε σε πτήση που αναχώρησε από την Μαδρίτη για την Κωνσταντινούπολη, στις 2 Ιανουαρίου.

«Μπήκε στην Τουρκία στις 2 Ιανουαρίου, προερχόμενη από την Μαδρίτη. Υπάρχουν εικόνες (που την δείχνουν στο αεροδρόμιο). Κατόπιν διέμεινε με ένα άλλο άτομο σε ξενοδοχείο του Kadiköy (περιοχή στην ασιατική πλευρά της Κων/λης). Στην συνέχεια πέρασε στην Συρία στις 8 Ιανουαρίου, όπως δείχνουν τα τηλεφωνικά της αρχεία» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταζητούμενη είχε εισιτήριο επιστροφής από την Μαδρίτη για το Παρίσι που είχε εκδοθεί για τις 9 Ιανουαρίου και το οποίο δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ.

Ο σύντροφός της, Α. Κουλιμπαλί, σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών κατά την ομηρία σε εβραϊκό σουπερμάρκετ στο Παρίσι.

Έρευνες για συνεργούς

Οι τρεις τζιχαντιστές- τα αδέρφια Κουασί που αιματοκύλησαν την εφημερίδα Charlie Hebdo και ο Κουλιμπαλί- μπορεί να έπεσαν νεκροί, αλλά «το κυνήγι συνεχίζεται» όπως διαβεβαιώνει ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, καθώς οι ερευνητές προσπαθούν να συμπληρώσουν το δύσκολο παζλ του πως έγινε η προετοιμασία των επιθέσεων και να εντοπίσουν τους πιθανούς συνεργούς των τρομοκρατών.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν οι Κουασί και ο Κουλιμπαλί αντάλλαξαν μέιλ, αν μίλησαν τηλεφωνικώς ή αν συναντήθηκαν κάπου πριν το μπαράζ των επιθέσεων, ούτε αν είχαν γνωστοποιήσει τις προθέσεις τους στο περιβάλλον τους.

Οι ερευνητές εστιάζουν επίσης στο βίντεο που ανέβηκε στο διαδίκτυο την Κυριακή το πρωί και στο οποίο ο Κουλιμπαλί αναλάμβανε την ευθύνη για τις επιθέσεις, με αναφορές στο «χαλιφάτο»:

«Επιτίθεστε στο χαλιφάτο, επιτίθεστε στο Ισλαμικό Κράτος, εξαπολύουμε και εμείς επίθεση εναντίον σας. Δεν μπορείτε να επιτίθεστε και να μην υπάρχουν επιπτώσεις...»

Οι αρχές επιχειρούν να εντοπίσουν εκείνους που ανέβασαν το επίμαχο βίντεο το οποίο φαίνεται να έχει υποστεί επεξεργασία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως γράφει η Monde.

Ιστορική πορεία

Στη γαλλική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε χθες ιστορικού μεγέθους πορεία στη μνήμη των θυμάτων και κατά της τρομοκρατίας κατά την οποία έδωσαν το «παρών» περίπου 1,6 εκατομμύρια πολίτες και 44 αρχηγοί κρατών από όλο τον κόσμο. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις, με την συμμετοχή σε όλη την Γαλλία να αγγίζει τα 3,7 εκατομμύρια.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό στο νέο φύλλο της «Charlie Hebdo» που κυκλοφορεί την Τετάρτη- το πρώτο μετά το μακελειό- θα υπάρχουν σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ, καθώς όπως δηλώνει η συντακτική ομάδα της εφημερίδας δεν θέλει να ενδώσει στον φόβο.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos