Εκκληση Ε.Ε. για συνεργασία με αραβικό κόσμο

20 Ιανουαρίου 2015 14:14

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης απηύθυναν χθες έκκληση για συμμαχία με κυβερνήσεις μουσουλμανικών χωρών προκειμένου να πολεμήσουν από κοινού την απειλή τρομοκρατικών

ενεργειών από ισλαμιστές. Η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ Αραμπί, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό ενεργειών ύστερα από τις φονικές επιθέσεις του Παρισιού.

Τα αδέλφια Κουασί, οι τζιχαντιστές που εισέβαλαν στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας «Σαρλί Εμπντό» δηλώνοντας ότι «εκδικούνται» για τον Μωάμεθ, ήταν γνωστοί στις γαλλικές αρχές, οι οποίες ωστόσο είχαν υποτιμήσει την επικινδυνότητά τους. Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό η συνεργασία του Αραβικού Συνδέσμου ή οποιουδήποτε μουσουλμανικού κράτους θα μπορούσε να είχε αποτρέψει αυτό που συνέβη. Ενδέχεται όμως να φανεί χρήσιμη σε άλλες, μελλοντικές περιπτώσεις.

«Η τρομοκρατία και οι τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν πάνω απ' όλα στόχους μουσουλμάνους και γι' αυτό χρειαζόμαστε μια συμμαχία», δήλωσε η Μογκερίνι στους δημοσιογράφους. Μουσουλμανικές χώρες όπως το Πακιστάν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και η Συρία υφίστανται το μεγαλύτερο βάρος των τρομοκρατικών επιθέσεων ισλαμιστών εξτρεμιστών.

«Πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας, πρώτα απ' όλα με τις αραβικές χώρες, αλλά και στο εσωτερικό μας. Η απειλή δεν είναι μόνο αυτή που αντιμετωπίσαμε στο Παρίσι, αλλά εξαπλώνεται και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου».

Η έκκληση της Μογκερίνι για «ενίσχυση της συνεργασίας στο εσωτερικό μας» προσκρούει στην πάγια διστακτικότητα των ευρωπαϊκών κρατών να ανοίξουν την πρόσβαση στα δίκτυα των μυστικών υπηρεσιών τους. Και αν αυτό είναι μια φορά δύσκολο μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων, καθίσταται ακόμη δυσκολότερο σε σχέση με τις μουσουλμανικές χώρες.

Ομως, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ είπε ότι οι επιθέσεις «άλλαξαν την Ευρώπη και τον κόσμο» και συζήτησε «την πιθανότητα να αυξηθούν οι ανταλλαγές με μουσουλμανικές χώρες».

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου τόνισε ότι «κάθε χώρα στον κόσμο υποφέρει από την τρομοκρατία». «Δεν πρόκειται μόνο για στρατιωτικό ζήτημα ή ζήτημα ασφαλείας. Αφορά και την πνευματική, την πολιτιστική, τη μιντιακή και τη θρησκευτική σφαίρα και εκεί επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας», είπε.

Πολλοί από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συναντήθηκαν χθες θα συναντηθούν εκ νέου μεθαύριο στο Λονδίνο, σε συνομιλίες υπό την αιγίδα της Βρετανίας και των ΗΠΑ, στις οποίες θα λάβουν μέρος και εκπρόσωποι αραβικών κρατών.

Η κ. Φεντερίκα Μογκερίνι ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν τρία προγράμματα συνεργασίας, με την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Υεμένη, την Αλγερία και τις χώρες του Περσικού. Επίσης είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επιτρέψει τη φύλαξη και κοινοποίηση των δεδομένων των επιβατών αεροπορικών πτήσεων.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τον αραβικό κόσμο, η κ. Μογκερίνι τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται περισσότερους ειδικούς στην αραβική γλώσσα. «Θέλω να βελτιωθεί άμεσα η επικοινωνία μας με τους αραβόφωνους πληθυσμούς τόσο στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και στον κόσμο. Πρέπει να μιλάμε αραβικά, να γράφουμε αραβικά και να ακούμε τα μηνύματα που έρχονται από τον αραβικό κόσμο», σημείωσε.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos