Ο Βαλς καταγγέλλει το γαλλικό «απαρτχάιντ»

21 Ιανουαρίου 2015 10:50

Μπορεί το «Je suis Charlie» να ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε μετά την εν ψυχρώ δολοφονία Γάλλων δημοσιογράφων από τζιχαντιστές και εν μέσω

κλίματος τρόμου στη χώρα, όμως το Παρίσι δείχνει ότι έχει πολύ περισσότερα μηνύματα να στείλει προς τον κόσμο και βλέπει τον ρατσισμό ως τον νούμερο ένα εχθρό για την κοινωνική συνοχή.

Στη διάρκεια της καθιερωμένης συνάντησής του με δημοσιογράφους για τη νέα χρονιά ο Βαλς ανέφερε ότι οι τελευταίες ημέρες έχουν φανερώσει πολλά «δεινά που μαστίζουν τη χώρα μας» και πολλές από τις προκλήσεις, με τις οποίες έρχεται η Γαλλία αντιμέτωπη.

«Η Γαλλία δεν μπορεί να κλειστεί σε ένα μοναδικό σύνθημα», είπε ο 52χρονος πρωθυπουργός αναφερόμενος στο «Je suis Charlie», τονίζοντας ότι «η Γαλλία φέρνει την ελευθερία της έκφρασης παντού, αλλά υπερασπίζεται επίσης και άλλες αξίες που πρεσβεύει: την ειρήνη, τον σεβασμό των πεποιθήσεων, τον διάλογο μεταξύ των θρησκειών».

Καταγγέλλοντας «ένα εδαφικό, εθνικό απαρτχάιντ που έχει επιβληθεί στη χώρα» ο πρωθυπουργός του Ολάντ εξέπληξε τους αναλυτές με την ισχύ και ευθύτητα των λόγων του. Μη προσπαθώντας να εξωραΐσει την κατάσταση, ο Βαλς αναφέρθηκε σε όλες τις εντάσεις που υποβόσκουν στη χώρα εδώ και πολύ καιρό και τις οποίες όλοι γνωρίζουν, υπενθυμίζοντας τις δυσκολίες ενσωμάτωσης των μεταναστών και τις ταραχές του 2005 στα παρισινά προάστια «των οποίων το στίγμα είναι πάντα παρόν».

Ο Βαλς καταγγέλλει το γαλλικό «απαρτχάιντ»

Θίγοντας τα ζητήματα των γκέτο και της υποβάθμισης των προαστίων ο Βαλς σημείωσε: «Ναι, είναι αλήθεια ότι αυτά είναι σκληρά λόγια, αλλά πρέπει να λέμε τα πράγματα ξεκάθαρα, έτσι ώστε αυτά να ακουστούν. Αυτά τα ζητήματα δεν τα ανακαλύπτουμε τώρα, τα γνωρίζουμε ήδη. Στις γειτονιές δεν υπάρχει παρά ένα πρόβλημα αστικής ανανέωσης και αν δεν γίνουν αλλαγές στη σύνθεση των πληθυσμών, κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε γκέτο».

Σε αυτήν την «κοινωνική μιζέρια», όπως είπε, «προστίθενται οι καθημερινές διακρίσεις, επειδή κάποιος δεν είναι από καλή οικογένεια, δεν έχει το σωστό χρώμα επιδερμίδας ή επειδή απλά είναι γυναίκα».

Κάνοντας αναφορά στο ξενοφοβικό κόμμα που σαρώνει στις δημοσκοπήσεις ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι «πρέπει να δώσουμε δημοκρατικές απαντήσεις, ειδάλλως οι Γάλλοι θα αναζητήσουν απαντήσεις στο Εθνικό Μέτωπο και στη Μαρίν Λεπέν, οι οποίες θα τους στιγματίσουν».

Πάντως, παρά τα όσα ανέμεναν οι αναλυτές, το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν δεν είναι προς στιγμήν αυτό που επωφελείται πολιτικά από το κλίμα τρόμου που επικρατεί στη Γαλλία μετά τις επιθέσεις τζιχαντιστών στην εφημερίδα «Charlie Hebdo» και το εβραϊκό παντοπωλείο. Η επιτυχημένη πολιτική απομόνωση της Λεπέν από την κυβέρνηση οδήγησε σε μια πρωτοφανή αύξηση της δημοτικότητας του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του Βαλς.

Η δημοτικότητα του μέχρι πρότινος αντιδημοφιλέστερου προέδρου στη γαλλική Ιστορία εκτοξεύτηκε κατά 21 μονάδες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, στο 40%. Σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Ifop, ποτέ στο παρελθόν δεν έχει καταγραφεί τόσο ραγδαία άνοδος δημοτικότητας.

Στην ίδια δημοσκόπηση ο πρωθυπουργός Βαλς κερδίζει 17 ποσοστιαίες μονάδες, με τη δημοτικότητά του να διαμορφώνεται στο 61%, υπερβαίνοντας το υψηλό σκορ που είχε καταγράψει τον Απρίλιο 2014 κατά την άνοδό του στον πρωθυπουργικό θώκο.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos