Παλμύρα: Οι τζιχαντιστές απειλούν τα αγάλματα

28 Μαϊος 2015 12:08

Τα αγάλματα της Παλμύρας σκοπεύουν να καταστρέψουν οι τζιχαντιστές επειδή είναι «ειδωλολατρικά», αλλά δεν θα πειράξουν τα υπόλοιπα μνημεία, σύμφωνα με όσα τουλάχιστον ισχυρίζονται οι ίδιοι με μήνυμά τους που μεταδόθηκε στον συριακό ραδιοφωνικό σταθμό Alwan (Χρώμα), που ιδρύθηκε το 2013 από αντιφρονούντες του καθεστώτος Ασαντ.


Αν επιβεβαιωθεί, πρόκειται για την πρώτη επίσημη στάση των τζιχαντιστών σε ό,τι αφορά την αρχαία πόλη, η οποία αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Εφορίας Αρχαιοτήτων της συριακής κυβέρνησης Μααμούν Αμπντουλκαρίμ διαβεβαίωσε ότι η ιστορική πόλη Παλμύρα δεν έχει υποστεί ζημιές. «Η ιστορική πόλη είναι καλά. Δεν υπάρχουν ζημιές μέχρι στιγμής», είπε ο Αμπντουλκαρίμ μιλώντας τηλεφωνικά από τη Δαμασκό στο πρακτορείο Ρόιτερ.
Παράλληλα αναρτήθηκε στο YouTube από υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους ένα μικρής χρονικής διάρκειας βίντεο που φέρεται να παρουσιάζει την Παλμύρα μετά την κατάληψή της. Το μεγαλύτερο μέρος του βίντεο αυτού δεν έχει ήχο. Φαίνονται, όμως, η αρχαία ακρόπολη, κίονες, διάφορα κτίρια και τοίχοι. Σε μια εικόνα διακρίνεται μαύρος καπνός να υψώνεται πίσω από τα αρχαία, αλλά δεν φαίνεται οι αρχαιότητες να έχουν υποστεί ζημιές.
Ωστόσο οι τζιχαντιστές δεν δίστασαν να διαπράξουν ωμότητες στην αρχαία πόλη, καθώς εκτέλεσαν περίπου 20 άνδρες σε δημόσια θέα μέσα σε αμφιθέατρό της με την κατηγορία ότι ήταν υποστηρικτές του καθεστώτος Ασαντ, σύμφωνα με το εδρεύον στη Βρετανία Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Οι άνδρες του Ισλαμικού Κράτους οδήγησαν τους άνδρες στο αμφιθέατρο και φώναξαν κόσμο για να παρακολουθήσει την εκτέλεσή τους, δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντουλραχμάν, επικαλούμενος πηγές εντός της πόλης.
Σφαγή αμάχων
Αφότου έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών η αρχαία Παλμύρα την περασμένη εβδομάδα έχουν έλθει αναφορές για σφαγή εκατοντάδων αμάχων από τους τζιχαντιστές.
Στο μεταξύ, η συριακή πολεμική αεροπορία σκότωσε τουλάχιστον 140 μέλη του Ισλαμικού Κράτους εξαπολύοντας πλήγματα σε μια στρατιωτική βάση την οποία ελέγχουν οι τζιχαντιστές, στα βόρεια της χώρας.
Τέλος, οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας εκδίωξαν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από 14 χριστιανικά ασσυριακά χωριά τα οποία είχαν υπό τον έλεγχό τους από τον περασμένο Φεβρουάριο, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση.
Στις 23 Φεβρουαρίου το ΙΚ εξαπέλυσε επίθεση στην περιοχή Χάντουρ, όπου υπάρχουν 35 ασσυριακά χριστιανικά χωριά και οι τζιχαντιστές κατέλαβαν τα 14 από αυτά, εκδιώκοντας περίπου 5.000 ανθρώπους. Το ΙΚ κρατά ακόμη ομήρους 210 Ασσύριους.
Στη Συρία ζουν περίπου 30.000 Ασσύριοι, μέλη μιας κοινότητας από τις πρώτες που ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό. Αποτελούν δηλαδή το 2,5% του 1,2 εκατομμυρίου χριστιανών κατοίκων της χώρας. Οι περισσότεροι από αυτούς κατοικούν στα 35 χωριά της επαρχίας Χασάκε. Τα χωριά αυτά σήμερα ελέγχονται από τις κουρδικές δυνάμεις και ορισμένα από το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

 

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos