Εκστρατεία εκφοβισμού του φιλοκουρδικού κόμματος

05 Ιουνίου 2015 09:49

Κλίμα έντασης επικρατεί στην Τουρκία λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές της Κυριακής, με το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) που αναμένεται να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στη νέα Βουλή, σε περίπτωση που καταφέρει να περάσει το όριο του 10%, να βρίσκεται στο στόχαστρο εκστρατείας βίας και εκφοβισμού είτε από τις Αρχές είτε από... αγνώστους.

Πιο συγκεκριμένα, ένα minibus που χρησιμοποιούσε το HDP για την προεκλογική εκστρατεία του δέχθηκε πυρά έξω από την πόλη Κάρλιοβα, κοντά στη βορειανατολική επαρχία Μπινγκιόλ, από μη ταυτοποιημένους δράστες, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο οδηγός του οχήματος.
Επιπλέον, η τουρκική αστυνομία προχώρησε σε 43 συλλήψεις στην επαρχία Σιρνάκ στα σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ, καθώς σύμφωνα με τις Αρχές οργάνωναν διαδήλωση την ημέρα των εκλογών.
Στο σχετικό ανακοινωθέν η αστυνομία αναφέρει ότι ψάχνει και άλλους 37 ανθρώπους για την ίδια υπόθεση. Σύμφωνα με μαρτυρίες που καταγράφει το «Ρόιτερ», κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για τις συλλήψεις ακούστηκαν και πυροβολισμοί.
Οι συλλήψεις αυτές έγιναν λίγες ώρες πριν από την ομιλία στο Σιρνάκ του ηγετικού στελέχους του HDP Φιγκέν Γιουξεκντάγκ και μία ημέρα μετά την ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.
Στο μεταξύ, σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν σε προεκλογική συγκέντρωση του HDP στο Ερζερούμ, καθώς χιλιάδες άνθρωποι που φώναζαν το σύνθημα «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» και κρατούσαν τουρκικές σημαίες προσπάθησαν να φτάσουν στην πλατεία όπου γινόταν η συγκέντρωση του HDP, με ομιλητή το ηγετικό στέλεχος του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς.
Συγκρούσεις
Οι αντιδιαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομία, η οποία προσπάθησε να τους απομακρύνει χρησιμοποιώντας αντλίες νερού και δακρυγόνα.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι αντιδιαδηλωτές έφτασαν πολύ κοντά στη συγκέντρωση των υποστηρικτών του φιλοκουρδικού κόμματος, σπάζοντας σε μερικά σημεία τον αστυνομικό κλοιό, ενώ ένα βανάκι που ήταν βαμμένο στα χρώματα του κόμματος πυρπολήθηκε και ο οδηγός του υπέστη εγκαύματα.
Τα περιστατικά βίας εναντίον των υποστηρικτών του HDP και των στελεχών του, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουν ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες. Συγκεκριμένα, τον Μάιο άγνωστοι τοποθέτησαν βόμβες σε δύο γραφεία του κόμματος σε τουρκικές πόλεις του Νότου, οι οποίες εξερράγησαν την ίδια στιγμή τραυματίζοντας έξι άτομα.
Το HDP κατηγορείται από τους εθνικιστές και τους συντηρητικούς ότι έχει δεσμούς με το PKK, όμως αυτό που φαίνεται να το βάζει στο στόχαστρο των επιθέσεων είναι το γεγονός ότι όλες οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι έχει τεράστιες πιθανότητες να μπει στη Βουλή.
Το HDP έχει κάνει σημαντικό άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά και έτσι έχει μεγαλώσει σημαντικά την εκλογική βάση του. Μια είσοδός του στη Βουλή θα αποτελούσε σημαντικό πλήγμα για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), καθώς εξανεμίζονται οι ελπίδες για μια ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή που θα επιτρέπει την αλλαγή του Συντάγματος και τη συγκέντρωση από τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεγαλύτερων εξουσιών.
ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Επίθεση εναντίον Γκιουλέν, PKK, Αρμενίων και... γκέι
Ο Γκιουλέν, το PKK, η αρμένικη διασπορά, οι ενώσεις των ομοφυλοφίλων και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν συνασπιστεί και απειλούν την ενότητα της Τουρκίας, ισχυρίστηκε σε προεκλογική συγκέντρωση των υποστηρικτών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μιλώντας με τόνο αποκάλυψης μιας συνωμοσίας, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε: «Η Πενσυλβάνια, το Καντίλ, το Γκεζί, οι Αρμένιοι της διασποράς, οι ενώσεις των ομοφυλόφιλων ενώθηκαν όλοι μαζί με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το κόμμα που αυτοαποκαλείται εθνικιστικό».
Οπως συμπλήρωσε: «Συνεχίζουν να τηρούν τον συνασπισμό της παλιάς Τουρκίας. Οπως όλα τους έτσι και οι ιδεολογίες τους είναι ψέματα. Το προδοτικό δίκτυο της Πενσυλβάνιας και οι έμποροι αίματος του Καντίλ έχουν γίνει σύντροφοι. Αυτοί που ούτε καν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα συγκλίνουν, τώρα έρχονται κοντά. Ο αγώνας μας θα συνεχίσει για πάντα εναντίον όσων θέλουν να διχάσουν και να διαλύσουν αυτή τη χώρα».
Πενσυλβάνια
Σημειώνεται εδώ ότι η Πενσυλβάνια είναι η αμερικανική πολιτεία στην οποία ζει ο Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος έχει στοχοποιήσει κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να τον ανατρέψει. Επίσης το Καντίλ είναι η κεντρική βάση του PKK το οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί ότι κρύβεται πίσω από το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το Γκεζί είναι το γνωστό πάρκο στην Κωνσταντινούπολη από το οποίο ξεκίνησαν οι ταραχώδεις διαδηλώσεις το 2013, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι το CHP και το εθνικιστικό κόμμα είναι το NMP.
Ο Ερντογάν στην ομιλία του δεν ξέχασε φυσικά και την υπόθεση με την Cumhuriyet, επαναλαμβάνοντας την κατηγορία ότι η εφημερίδα και ο διευθυντής της είναι κατάσκοποι, σε συνεργασία με τον Γκιουλέν επειδή έδωσαν ψεύτικα στοιχεία στη δημοσιότητα για μια απόρρητη επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών.

 

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos