Κοινό σχέδιο δράσης ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό

16 Οκτωβρίου 2015 11:51

Μπορεί ο στόχος να είναι κοινός, η προσέγγιση όμως είναι σίγουρα διαφορετική. Έτσι οι ευρωπαίοι ηγέτες, που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, πίεσαν μεν την Τουρκία, που έχει γίνει πύλη εισόδου προς την Ευρώπη για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, να βοηθήσει να σταματήσουν αυτές οι ροές μεταναστών, όμως η κάθε πλευρά αποφάσισε να επιβάλει τους όρους της.

Καταλήξαμε σε συμφωνία για το ακριβές περιεχόμενο αυτού του σχεδίου δράσης», ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έπειτα από το συμβούλιο των ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες.

 

Οι Ευρωπαίοι «χαιρέτισαν» ένα σχέδιο βασισμένο σε «αμοιβαίες δεσμεύσεις», σύμφωνα με τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής. Ωστόσο, το θέμα παραμένει στην ουσία ανοιχτό καθώς η πολιτική υποστήριξη στις διαπραγματεύσεις δεν σημαίνει ολοκλήρωση της διαδικασίας και στην πραγματικότητα οι πιο ευαίσθητες λεπτομέρειες της συμφωνίας μένει να εξεταστούν.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας έγινε μετά την επίσκεψη στην Άγκυρα δύο ευρωπαίων Επιτρόπων οι οποίοι πήγαν εκεί για να προτείνουν βοήθεια στην Τουρκία προκειμένου να υποδεχθεί περισσότερους πρόσφυγες και να της ζητήσουν σε αντάλλαγμα να δεχθεί «επανεισδοχές» παράτυπων μεταναστών που έρχονται (στην Ευρώπη) προερχόμενοι από την Τουρκία.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η Τουρκία απαιτεί βοήθεια τριών δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτή η πλευρά του σχεδίου θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης «τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε ο Γιούνκερ. Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το κατά πόσον μπορεί να συγκεντρωθεί αυτό το ποσό.

Προκειμένου να ανταποκριθεί στις τουρκικές απαιτήσεις, το «σχέδιο δράσης» ανοίγει την προοπτική μιας γρηγορότερης απ' ό,τι μέχρι σήμερα προβλεπόταν διαδικασίας, ώστε να διευκολυνθεί η χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ.

Η Άγκυρα θέλει επίσης να «ανοίξουν νέα κεφάλαια» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ και να θεωρηθεί «ασφαλής χώρα» (της οποίας οι πολίτες δεν θα μπορούν να θεωρηθούν a priori πρόσφυγες) από τους Ευρωπαίους.

«Δεν θα υπογράψουμε μια συμφωνία επανεισδοχής προτού εξασφαλίσουμε πρόοδο στο θέμα των θεωρήσεων διαβατηρίου στο χώρο Σένγκεν», προειδοποίησε χθες από την Τουρκία ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. Ωστόσο και μόνο η προοπτική μιας τέτοιας «φιλελευθεροποίησης των θεωρήσεων» πανικοβάλει ορισμένα κράτη μέλη. Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, προειδοποίησε ότι δεν είναι δυνατόν να δίνονται χωρίς όρους θεωρήσεις, σε άτομα «των οποίων δεν γνωρίζουμε ακριβώς την ταυτότητα».

Εξάλλου, οι Ευρωπαίοι θέλησαν να δείξουν καλή θέληση αποδεχόμενοι να συζητήσουν τη «ζώνη ασφαλείας» την οποία ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να δημιουργήσει πάνω από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.

Όμως «η παρουσία και η δραστηριότητα της Ρωσίας στη Συρία δείχνουν σε ποιο σημείο αυτή η ζώνη ασφαλείας θα είναι δύσκολη», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής Ντόναλντ Τουσκ, υπενθυμίζοντας πως «η Ρωσία είναι πολύ ξεκάθαρα εναντίον αυτής της ιδέας».

Ευκαιρίας δοθείσης, η σύνοδος κορυφής υπενθύμισε επίσης τη συνεργασία που θέλει να αποκαταστήσει με τις χώρες του «Δρόμου των Βαλκανίων» που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες και, πιο μακριά, με την Αφρική.

Το θέμα θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής στη Βαλέτα στην οποία θα συμμετάσχουν οι χώρες της ΕΕ και οι αφρικανικές χώρες στη Μάλτα στις 11 και 12 Νοεμβρίου.

Προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη βοήθεια προς τις χώρες τις οποίες θέλει να κάνει εταίρους, στην Αφρική αλλά και τις γειτονικές της Συρίας χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε ταμείο που αναμένεται να συγκεντρώσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. Όμως τα κράτη-μέλη καθυστερούν να καταβάλουν τον οβολό τους παρά τις υποσχέσεις τους, δήλωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στους ευρωπαίους ηγέτες.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos