Εικόνες βιβλικής καταστροφής και χάος στις ΗΠΑ

29 Δεκεμβρίου 2015 17:22

Τρελάθηκε για τα καλά ο καιρός στις ΗΠΑ. Τις ασυνήθιστα γλυκές για την εποχή μετεωρολογικές συνθήκες διαδέχθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν τις νοτιοδυτικές και μεσοδυτικές ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 43 άνθρωποι. Πλημμύρες, χιονοπτώσεις, αλλά και ανεμοστρόβιλοι ισοπέδωσαν κτίρια, παρέλυσαν το οδικό δίκτυο και προκάλεσαν χάος στις αεροπορικές μεταφορές με συνέπεια η μετακίνηση εκατομμυρίων ταξιδιωτών των γιορτινών ημερών να γίνεται μετ' εμποδίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανεμοστρόβιλοι είναι ένα σύνηθες καιρικό φαινόμενο κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι στις κεντρικές αμερικανικές πολιτείες, αλλά εμφανίζονται πολύ σπανιότερα τον χειμώνα.Τρεις αμερικανικές πολιτείες (Μιζούρι, Νέο Μεξικό και Οκλαχόμα) έχουν ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στο Μιζούρι, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον οκτώ άτομα λόγω της κακοκαιρίας, μέλη των σωστικών συνεργείων βοήθησαν στην εκκένωση των κατοίκων από πλημμυρισμένα σπίτια. Μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της πολιτείας καταστράφηκε, ενώ εκφράζονται φόβοι πως η συνεχιζόμενη βροχόπτωση θα εντείνει τα προβλήματα.

 

Στο Τέξας και ειδικότερα στην περιοχή του Ντάλας τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των ανεμοστρόβιλων που έπληξαν την περιοχή. Ανάμεσά τους ένας που κινούνταν με ταχύτητα 322 χιλιομέτρων/ώρα και έπληξε την πόλη Γκάρλαντ σκοτώνοντας οκτώ άτομα και παρασύροντας τα αυτοκίνητα στο οδικό δίκτυο σαν να ήταν παιδικά παιχνίδια. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της πόλης, η καταστροφή στην πόλη είναι ολοκληρωτική. Τρεις ακόμη θάνατοι αλλά και δεκάδες τραυματισμοί σημειώθηκαν στη μητροπολιτική περιοχή του Ντάλας, όπου κατοικούν επτά εκατομμύρια άνθρωποι. Εικόνες βιβλικής καταστροφής έρχονται και από το βόρειο Τέξας, όπου καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημίες 1.450 σπίτια, πυλώνες ηλεκτρικής ενέργεια έπεσαν και δεκάδες δένδρα ξεριζώθηκαν. Τουλάχιστον 17 χιλιάδες σπίτια στην πολιτεία έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Αμποτ, κήρυξε την περιοχή του Ντάλας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ταυτόχρονα ενημέρωσε τον κόσμο ότι πιθανώς τις επόμενες ημέρες να σημειωθούν έντονες χιονοπτώσεις στα δυτικά της πολιτείας.

Τρεις ανεμοστρόβιλοι έκαναν το πέρασμά τους από την πολιτεία του Αρκάνσας, αλλά παρέμενε άγνωστο μέχρι χθες αργά εάν υπήρχαν τραυματισμοί ή ζημιές. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, πάντως, εξέδωσε προειδοποιήσεις για ανεμοστρόβιλους τόσο για το Αρκάνσας όσο και για περιοχές του Τέξας, της Λουιζιάνας, της Οκλαχόμας και του Μισισιπή. Ταυτόχρονα, πυκνό χιόνι έπεφτε και σε Ουισκόνσιν, Αϊόβα, Νεμπράσκα, Μίσιγκαν και στο δυτικό Μιζούρι.

Ερμαιο ισχυρότατης χιονόπτωσης έπεσε η πολιτεία του Νέου Μεξικού, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σε πολλές περιοχές το χιόνι ξεπέρασε τα 60 εκατοστά, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ.

Πάγος και ισχυροί άνεμοι έπληξαν την Οκλαχόμα με αποτέλεσμα 54 χιλιάδες σπίτια να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο αριθμός των νοικοκυριών που έχουν μείνει στο σκοτάδι ξεπερνά τις εκατό χιλιάδες, ενώ και η Οκλαχόμα κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ιδιαίτερα δυσμενής ήταν η κατάσταση για τις αεροπορικές μεταφορές καθώς σημειώθηκαν 2.439 καθυστερήσεις και περισσότερες από 1.017 ακυρώσεις πτήσεων το Σαββατοκύριακο μετά τα Χριστούγεννα.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos