Το sms... appεβίωσε - WhatsΑpp,, Viber,, Messenger

16 Φεβρουαρίου 2016 09:53

Καθώς οι περισσότεροι χρήστες έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου, οι κολοσσοί τις Silicon Valley επενδύουν σε εφαρμογές ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων, όπως το WhatsΑpp, το Viber, το Messenger και το iMessage, που έχουν αντικαταστήσει για τα καλά τα SMS.

Και αυτές οι νέες υπηρεσίες μετατρέπονται με τη σειρά τους σε ολοκληρωμένες πλατφόρμες που με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης αναλαμβάνουν τον ρόλο των «ψηφιακών γραμματέων» κάνοντας τα πάντα για λογαριασμό των χρηστών.

 

Τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιάζονται τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι χρήστες μέσω των εν λόγω εφαρμογών: βιντεοκλήσεις, ανταλλαγή αρχείων, αποστολή θέσης είναι μερικές από τις πιο δημοφιλείς λειτουργίες που καθιστούν τα SMS απαρχαιωμένα, ενώ πρόσφατα στο Messenger του Facebook προστέθηκε ακόμα και η δυνατότητα να παίξει κανείς σκάκι σε περιβάλλον chat!

Ομως εκτός από την επικοινωνία με άλλους χρήστες, ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος έχει εξαγοράσει και τη δημοφιλή εφαρμογή WhatsΑpp, προσπαθεί να καθιερώσει την ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων για πολλές ακόμα υπηρεσίες.

Ηδη οι Αμερικανοί χρήστες μπορούν να καλέσουν ταξί της Uber μέσω του Messenger και αυτή είναι μόνο η αρχή. Μέσω τεχνητής νοημοσύνης η εφαρμογή του Facebook θα μπορεί με ένα απλό μήνυμα του χρήστη να απαντά σε ερωτήσεις, να κάνει online αγορές, κρατήσεις σε εστιατόρια και θεάματα και να στέλνει δώρα σε φίλους που γιορτάζουν, τα οποία μάλιστα η ίδια θα διαλέγει και θα στέλνει στη σωστή διεύθυνση!

Εν τω μεταξύ η δημοφιλέστερη εφαρμογή ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων στην Κίνα, το WeChat με 650 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες, παρέχει την υπηρεσία WeChat Pay, μέσω της οποίας πραγματοποιούνται πληρωμές και διαδικτυακές αγορές.

Χρήστες
Νούμερο 1 εφαρμογή instant messaging είναι το WhatsΑpp με 900 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες (μ.ε.χ.), ακολουθούμενη από το Messenger (800 εκατομμύρια μ.ε.χ.) και το Viber (700 εκατομμύρια μ.ε.χ.), ενώ ιδιαίτερα δημοφιλής είναι και η υπηρεσία iMessage που προσφέρεται στις φορητές συσκευές της Apple.

Το 2012 έκανε την εμφάνισή της στην Ελβετία η υπηρεσία Threema (3,5 εκατομμύρια χρήστες το 2015, κυρίως γερμανόφωνοι), η οποία υπόσχεται ασφαλή ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω κωδικοποίησής τους. Σε εργασιακά περιβάλλοντα φαίνεται ότι για την ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων καθιερώνεται η πλατφόρμα Slack, η οποία έχει αυτήν τη στιγμή 2 εκατομμύρια ενεργούς ημερήσιους χρήστες και χρησιμοποιείται ακόμα και μεταξύ των ερευνητών σε εργαστήρια της NASA. Μάλιστα η Slack επένδυσε πρόσφατα 80 εκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες για τη δημιουργία εφαρμογών που θα τρέχουν με τη βοήθεια bots (τεχνητή νοημοσύνη) -πάντα σε περιβάλλον chat- εκτελώντας διάφορες λειτουργίες: από την περίληψη των συζητήσεων που έχασε ένας υπάλληλος μέχρι την παρουσίαση του φακέλου ενός πελάτη.

Παρά την επικράτηση των άμεσων μηνυμάτων, τα SMS, τα οποία πλέον δεν αποφέρουν κέρδη δισεκατομμυρίων στις εταιρείες, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, θα συνεχίσουν να λειτουργούν σε κάθε κινητό, χωρίς σύνδεση στο Διαδίκτυο, μόνο με μια τηλεφωνική σύνδεση. Το πρώτο γραπτό μήνυμα (SMS) εστάλη το 1995 στη Γερμανία και για αρκετά χρόνια έκτοτε -μέχρι να κάνουν την εμφάνισή τους τα smartphones- ήταν η δημοφιλέστερη μορφή επικοινωνίας.

Ο αριθμός των SMS που αποστέλλονται παγκοσμίως έχει μειωθεί δραματικά, από τα 59 δισεκατομμύρια μηνύματα που πληκτρολογήθηκαν το 2012 σε μόλις 22,5 δισεκατομμύρια δύο χρόνια αργότερα. «Αυτοί που χρησιμοποιούν ακόμη τα SMS είναι κυρίως χρήστες μεγαλύτερης ηλικίας και εκείνοι που έχουν συνηθίσει. Νομίζω ότι αυτοί θα συνεχίσουν να στέλνουν SMS γιατί δεν θέλουν ή δεν μπορούν να συνηθίσουν σε κάτι άλλο», ανέφερε ο συντάκτης του περιοδικού υπολογιστών C't, Ντάνιελ Μπέργκερ.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos