Νέα επίθεση στην Αγκυρα, δεκάδες οι νεκροί

18 Φεβρουαρίου 2016 10:20

Τουλάχιστον 28 άνθρωποι, στρατιώτες και πολίτες, σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην τουρκική πρωτεύουσα, την ώρα που στρατιωτικά λεωφορεία, γεμάτα προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων, περίμεναν σε φανάρι κοντά στο Κοινοβούλιο, σε κυβερνητικά κτίρια και στο γενικό επιτελείο της Τουρκίας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, απέδωσε την έκρηξη σε τρομοκρατική ενέργεια και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ακύρωσε το ταξίδι του για τις Βρυξέλλες, αργά χθες το βράδυ, ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν. O κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι επρόκειτο για μία πολύ καλά σχεδιασμένη επίθεση, τονίζοντας ότι παραμένει άγνωστο ποιοι την πραγματοποιήσαν.

 

Από το γραφείο του κυβερνήτη ανακοινώθηκε ότι η επίθεση σημειώθηκε κοντά στο Κοινοβούλιο, ενώ τα συνεργεία των ασθενοφόρων αγωνίζονταν να σώσουν τραυματίες μέσα στο χάος. «Ακουσα μια φοβερή έκρηξη και είδα καπνό, ενώ μια πολύ δυνατή οσμή ήταν αισθητή παρόλο που βρισκόμασταν αρκετά τετράγωνα μακριά», είπε αυτόπτης μάρτυρας στο Ρόιτερς. Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών, για την επίθεση ευθύνεται κατά πάσα πιθανότητα το εκτός νόμου κουρδικό PKK. Η επίθεση έρχεται μετά την αντίστοιχη τον περασμένο Οκτώβριο, που είχε αποδοθεί στο ISIS, όταν δύο καμικάζι ανατινάχτηκαν στη διάρκεια διαδήλωσης του φιλοκουρδικού κόμματος και ακτιβιστών, στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πρωτεύουσας με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι.

Κούρδοι αντάρτες, ακραίες αριστερές ομάδες και εξτρεμιστές μουσουλμάνοι έχουν πραγματοποιήσει βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια. Κεντρική στρατηγική του εκτός νόμου κουρδικού PKK ήταν να επιτίθεται σε στρατιωτικούς στόχους στη διάρκεια της 30χρονης αιματηρής εκστρατείας του, αν και οι επιθέσεις αυτές διενεργούνταν συνήθως στις νοτιοανατολικές επαρχίες, όπου πλειοψηφεί το κουρδικό στοιχείο. Το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε πως οι Αρχές αποφάσισαν μιντιακό μπλακ άουτ μετά την επίθεση, ανάλογο με αυτό που είχε διαταχθεί και σε προηγούμενες επιθέσεις.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos