Κυπριακές εκλογές: Πρωτιά ΔΗΣΥ, η ακροδεξιά στη Βουλή

23 Μαϊος 2016 10:25

Απώλειες για τα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, οκτακομματική Βουλή, μεγάλη αποχή και είσοδο στη Βουλή με δύο βουλευτές του ΕΛΑΜ, «αδελφό» κόμμα της Χρυσής Αυγής, κατέγραψαν οι κάλπες στην Κύπρο, όπου πραγματοποιήθηκαν χθες οι βουλευτικές εκλογές, σχεδόν ενάμιση μήνα μετά την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο.


Πρώτο κόμμα αναδείχθηκε το δεξιό κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), πρόεδρος του οποίου είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου, με ποσοστό 30,6%, (κατά 3,7% μικρότερο από τις προηγούμενες εκλογές), δεύτερο το ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις με 25,67% (κατά 7,1% μικρότερο) και τρίτο το ΔΗΚΟ με ποσοστό 14,4%. Ακολουθούν ΕΔΕΚ με 6,1%, Συμμαχία Πολιτών με 6,01%, Κίνημα Αλληλεγγύη με 5,2%, Κίνημα Οικολόγων ? Συνεργασία Πολιτών με 4,8% και ΕΛΑΜ με 3,7%.

Η μεγάλη έκπληξη των εκλογών ήταν το ΕΛΑΜ, που κατάφερε να ξεπεράσει το όριο 3,6% του εκλογικού μέτρου για τη συμμετοχή στη δεύτερη κατανομή εδρών.

Ρεκόρ σημείωσε η αποχή, που για πρώτη φορά έφτασε στο 33,26%, η οποία και ωφέλησε τα μικρότερα κόμματα.

Σημαντικό χαρακτηρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα ο Αβέρωφ Νεοφύτου, λέγοντας ότι ο ΔΗΣΥ παραμένει πρώτο κόμμα. «Γνωρίζαμε ότι θα είχαμε πολιτικό κόστος, αλλά προκειμένου να σώσουμε τη χώρα λάβαμε τα αναγκαία επώδυνα μέτρα».

Σύγκληση οργάνων
Από την πλευρά του ο ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, δήλωσε πως το κόμμα «πήρε τα μηνύματα του κόσμου, τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα και δεν ικανοποιούν», ενώ τόνισε ότι θα συνέλθουν πολύ σύντομα τα συλλογικά όργανα του κόμματος για εκτιμήσεις, προσθέτοντας ότι πάντοτε είναι στη διάθεση των συλλογικών οργάνων ο ίδιος, και στο ΑΚΕΛ «κανείς δεν είναι αιχμάλωτος της καρέκλας».

Πρωτιά ΔΗΣΥ, η ακροδεξιά στη Βουλή

Το μέγεθος της αποχής πρέπει να προβληματίσει όλους μας, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ενώ η επικεφαλής του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους, χαρακτήρισε «ικανοποιητικά» τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών. Σήμερα θα αποφασιστεί το κατά πόσον θα παραμείνει στην Ευρωβουλή ή θα πάρει τη θέση της στα έδρανα του κυπριακού Κοινοβουλίου.

Τέλος, ο ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, δήλωσε πως ο «ρόλος του ΕΛΑΜ είναι να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός».

Γραπτή δήλωση εξέδωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για τη διαδικασία των βουλευτικών εκλογών, εκφράζοντας την ευαρέσκειά του για τον τρόπο οργάνωσης, αλλά και τον προβληματισμό του για το μεγάλο ποσοστό αποχής.

Κρίσιμες αποφάσεις
Στην ανακοίνωσή του τονίζει πως η «νέα Βουλή των Αντιπροσώπων θα κληθεί να λάβει κρίσιμες και σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Κύπρου». «Σε αυτό το πλαίσιο, ως θεματοφύλακας του Συντάγματος, θα τιμήσω τον θεσμικό μου ρόλο στη δημιουργία κλίματος ενότητας και συναίνεσης, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που έχουμε ενώπιόν μας, είτε αυτές αφορούν το εθνικό μας θέμα είτε τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την αποφασιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που ομάδες πολιτών εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν», διαβεβαίωσε ο Κύπριος Πρόεδρος. Η οικονομία και οι προοπτικές για ανάπτυξη που έχει η Κύπρος μετά το Μνημόνιο ήταν τα θέματα που μονοπώλησαν την προεκλογική περίοδο, βάζοντας σε δεύτερο πλάνο τη λύση του Κυπριακού.

Μετεκλογικά η Βουλή θα ασχοληθεί με αρκετά «καυτά» θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, με επίκεντρο την ανεργία, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και με ποιον τρόπο η οικονομική ανάπτυξη θα έχει ανταποδοτικότητα για τον πολίτη.

«Αγκάθι» το υψηλό δημόσιο χρέος
Η κατάσταση της οικονομίας

Η Κύπρος αναμένεται να έχει πρωτογενή πλεονάσματα και μικρό έλλειμμα τα επόμενα χρόνια που, σε συνδυασμό με τον ρυθμό ανάπτυξης, θα συμβάλουν σε μείωση του δημόσιου χρέους από το 109% που είναι σήμερα στο 91% το 2019. Το αξιόχρεό της παραμένει στην κατηγορία των «σκουπιδιών», τόσο λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους όσο και λόγω του ιδιαίτερα υψηλού ιδιωτικού χρέους. Τα σπουδαία για τις αξιολογήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μπροστά και θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό τον δανεισμό του κράτους, που στοχεύει για έξοδο στις αγορές προς το τέλος του έτους. Στις 15 Ιουλίου αναμένεται η αξιολόγηση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προχωρήσει σε συστάσεις προς την Κύπρο για μεταρρυθμίσεις σε δημόσιο και χρηματοοικονομικό τομέα. Μέχρι το τέλος του 2016 η Κύπρος θα πρέπει να εγκρίνει έναν δεσμευτικό μηχανισμό που περιέχει τον ρυθμό αύξησης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης πρέπει να εγκρίνει την οριζόντια μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και τον νόμο σχετικά με τη διακυβέρνηση των κρατικών οντοτήτων, καθώς και την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos