Τυφλό μίσος έσπειρε η αστυνομική βία - Ελεύθερος σκοπευτής σκόρπισε τον θάνατο

09 Ιουλίου 2016 16:00

Σε μια επίθεση που είχε ως στόχο «λευκούς ανθρώπους και κυρίως λευκούς αστυνομικούς» σκοτώθηκαν πέντε ένστολοι, τραυματίστηκαν οκτώ, εκ των οποίων οι δύο πολίτες, κατά τη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης κατά της αστυνομικής βίας στο Ντάλας.

Η διαδήλωση, μία από τις πολλές που έγιναν την Πέμπτη στις ΗΠΑ, μετά τα δύο νέα περιστατικά σε Λουιζιάνα και Μινεσότα θανάσιμης αστυνομικής βίας σε βάρος Αφροαμερικανών, κυλούσε ειρηνικά, όταν σκοπευτής (αρχικά γινόταν λόγος για περισσότερους σκοπευτές από έναν) άρχισε να πυροβολεί κατά του πλήθους. Εκτυλίχθηκαν σκηνές πανικού, με τους διαδηλωτές να τρέχουν δεξιά και αριστερά και να προσπαθούν να βρουν καταφύγιο. Οπως είπε αυτόπτης, «οι πυροβολισμοί άρχισαν να έρχονται από το πουθενά. Υπήρχε η εντύπωση ότι έριχναν εναντίον μας. Ηταν το απόλυτο χάος».

Σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις του αρχηγού της Αστυνομίας, Ντέιβιντ Μπράουν, προς το τέλος των κινητοποιήσεων δύο άνδρες «άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των αστυνομικών από ένα ψηλό σημείο».

Στη συνέχεια και για αρκετές ώρες η Αστυνομία διαπραγματευόταν με μεμονωμένο σκοπευτή που είχε οχυρωθεί σε υπόγειο γκαράζ και πολιορκούνταν από ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας, SWAT.

Η πολιορκία
Ο δράστης ισχυρίστηκε ότι έχει τοποθετήσει εκρηκτικά στο γκαράζ αλλά και στο κέντρο της πόλης, το οποίο και ερευνήθηκε εξονυχιστικά, χωρίς να βρεθούν εκρηκτικά. «Ελεγε στους διαπραγματευτές μας ότι το τέλος πλησίαζε και ότι θα σκότωνε και θα τραυμάτιζε και άλλους αστυνομικούς», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αρχηγός Μπράουν, ο οποίος προσέθεσε ότι ο δράστης τους είπε ότι είναι «συγχυσμένος με τους λευκούς πολίτες. Ο ύποπτος δήλωσε ότι ήθελε να σκοτώσει λευκούς πολίτες, ειδικά λευκούς αστυνομικούς», τόνισε ο διευθυντής της Αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τους ειδικούς διαπραγματευτές της Αστυνομίας, ο άνδρας επεσήμανε ότι δεν είναι ενταγμένος σε καμία οργάνωση, και ο Μπράουν, αλλάζοντας τις πρώτες του δηλώσεις περί δύο ενόπλων, δήλωσε πως ο άνδρας έδρασε μόνος. Εξάλλου Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ, υπό καθεστώς ανωνυμίας, σημείωσαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για διασυνδέσεις του με διεθνή κέντρα.

Τελικά όταν οι διαπραγματευτές κατάλαβαν ότι ήταν αδύνατον να τον πείσουν να παραδοθεί, τον σκότωσαν με ρομπότ με εκρηκτικό μηχανισμό, ενώ συνελήφθησαν τρεις ύποπτοι, ανάμεσά τους και μία γυναίκα, οι οποίοι, σύμφωνα με τις Αρχές, «δεν συνεργάζονται». Επίσης, η Αστυνομία αρνήθηκε να αποκαλύψει τόσο τα στοιχεία των συλληφθέντων όσο και του άνδρα στο γκαράζ, «επειδή συνεχίζονται οι έρευνες», αν και το πρακτορείο Associated ανέφερε πως δράστης ήταν ο 25χρονος Μάικα Τζόνσον.

«Το μόνο που ξέρω», διεμήνυσε ο Μπράουν, κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου, «είναι ότι πρέπει να πάψει ο διχασμός μεταξύ της Αστυνομίας και των πολιτών», ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο δήμαρχος του Ντάλας, Μάικ Ρόουλινγκς, επεσήμαναν ότι οι διαμαρτυρίες ήταν ειρηνικές μέχρι την «παγίδα» ενάντια στους αστυνομικούς.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι πρόκειται για μια «άγρια, υπολογισμένη και ποταπή επίθεση», για την οποία «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία».

Ματαίωση
Εξάλλου, οι δύο υποψήφιοι στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ, ματαίωσαν τις προεκλογικές συναντήσεις τους μετά την τραγωδία στο Ντάλας. Η Χίλαρι Κλίντον θα επισκεπτόταν την Πενσιλβάνια μαζί με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν. «Λόγω των τραγικών γεγονότων στο Ντάλας η εκδήλωση (...) με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν αναβλήθηκε», διευκρίνισε η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον.

Η ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε επίσης τη ματαίωση της προγραμματισμένης επίσκεψής του στο Μαϊάμι «λόγω των τραγικών γεγονότων στο Ντάλας».

Με τα πυρά εναντίον των αστυνομικών στο Ντάλας -το χειρότερο περιστατικό κατά αστυνομικών από την 11η Σεπτεμβρίου- το κλίμα επιδεινώνεται ραγδαία, σε επίπεδα χειρότερα ακόμη και από τις ταραχές στο Φέργκιουσον, όπου είχε αρχίσει να διαμορφώνεται το κίνημα «Οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία», κάτι που φαίνεται να αναγνωρίζει και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικάνος Πολ Ράιαν, ο οποίος μίλησε «για έναν μεγάλο μήνα για τις ΗΠΑ»: «Κάθε μέλος της Βουλής, Ρεπουμπλικάνος και Δημοκρατικός, θέλει έναν κόσμο όπου όλοι θα αισθάνονται ασφαλείς, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός τους, όμως αυτές τις ημέρες κανένας δεν αισθάνεται έτσι».

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos