Ο γιος του Οσάμα στο τιμόνι της Αλ Κάιντα

11 Ιουλίου 2016 11:10

Την ώρα που το Ισλαμικό Κράτος εμφανίζεται ως η δυναμικότερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση μεταξύ των ριζοσπαστικοποιημένων μουσουλμάνων, κερδίζοντας την κόντρα για χρηματοδότηση και στρατολογήσεις, η Αλ Κάιντα φαίνεται να ποντάρει σε έναν από τους γιους του ιδρυτή της.


Ο Χαμζά μπιν Λάντεν, γιος του Οσάμα, προωθείται από τους ηγέτες της τρομοκρατικής οργάνωσης ως το φρέσκο πρόσωπο που θα εμπνεύσει τους εξτρεμιστές και θα αυξήσει την επιρροή της.

Ο 25χρονος γιος του Οσάμα μπιν Λάντεν, τον οποίο παρουσίασε επισήμως πέρυσι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, ορκίστηκε σε ηχογραφημένο μήνυμα ότι θα πάρει εκδίκηση από τις ΗΠΑ για τον θάνατο του πατέρα του.

«Θα συνεχίσουμε να σας χτυπάμε και να σας βάζουμε στο στόχαστρό μας στη χώρα σας και στο εξωτερικό ως απάντηση για την καταπίεση σε βάρος των λαών σε Παλαιστίνη, Αφγανιστάν, Συρία, Ιράκ, Υεμένη, Σομαλία και στα υπόλοιπα μουσουλμανικά κράτη που δεν επέζησαν της καταπίεσής σας», ανέφερε ο Χαμζά σε ένα εικοσάλεπτο μήνυμά του με τίτλο «Είμαστε όλοι Οσάμα». «Οσο για την εκδίκηση από το ισλαμικό έθνος για τον σεΐχη Οσάμα, ας του δείξει ο Αλλάχ έλεος, δεν είναι εκδίκηση για τον Οσάμα ως άνθρωπο, αλλά για εκείνους που πολέμησαν για το Ισλάμ».

Ο Χαμζά θεωρείται ότι προσφέρει μια πιο νεανική φωνή στην οργάνωση, οι γηραιοί ηγέτες της οποίας αδυνατούν να κερδίσουν τους ριζοσπαστικοποιημένους μουσουλμάνους ανά τον κόσμο που γοητεύονται όλο και περισσότερο από τη ρητορική και τη δράση του ISIS, που χρησιμοποιεί σύγχρονα μέσα προπαγάνδας.

«Ο Χαμζά δίνει ένα νέο πρόσωπο στην Αλ Κάιντα, που μάλιστα συνδέεται απευθείας με τον ιδρυτή της οργάνωσης. Είναι ένας ευφραδής και επικίνδυνος εχθρός», ανέφερε ο Μπρους Ρίντελ του Brookings Institution.

Εξάλλου ο Οσάμα μπιν Λάντεν τον προόριζε για διάδοχό του μετά τον θάνατο του μεγαλύτερου αδελφού του Χαμζά, Σαάντ, σε μια αμερικανική αεροπορική επιδρομή το 2009. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις επιστολές που βρέθηκαν στο κρησφύγετο του Οσάμα στην πακιστανική πόλη Αμποταμπάντ μετά την επιχείρηση «Τζερόνιμο», τον Μάιο του 2011, που οδήγησε στον θάνατό του.

Οι επιστολές
Οι επιστολές αναφέρουν ακόμη την επιθυμία του ιδρυτή της οργάνωσης να σπουδάσει ο Χαμζά στο Κατάρ και αποκάλυψαν ότι ο ίδιος δεν βρισκόταν στο Αμποταμπάντ, όπου έμενε και η μητέρα του, Καϊριάχ Σαμπάρ, μία από τις τρεις γυναίκες του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Επίσης πριν σκοτωθεί οι βοηθοί του έκαναν προσπάθειες να τον φέρουν ξανά σε επαφή με τον γιο του, το οποίο είχε να δει από 13 ετών. Σύμφωνα με το Brookings, ο ανερχόμενος ηγέτης της οργάνωσης ήταν στο πλευρό του πατέρα του στο Αφγανιστάν πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και πέρασε ένα διάστημα μαζί του στο Πακιστάν, όπου αναγκάστηκε να καταφύγει η ηγεσία της οργάνωσης μετά την αμερικανική εισβολή.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos