Ελπίδες για τέλος της πολιτικής παράλυσης στην Ισπανία

04 Οκτωβρίου 2016 11:40

Μετά από εννέα μήνες με υπηρεσιακή κυβέρνηση, η παραίτηση του προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών Σάντσεθ γεννά ελπίδες για πολιτική επανεκκίνηση ενώ η ΕΕ αναμένει το νέο σχέδιο προϋπολογισμού της Μαδρίτης στις 15 Οκτωβρίου.


Πολλοί Ισπανοί πέρασαν το περασμένο Σάββατο παρακολουθώντας τις δραματικές στιγμές που οδήγησαν στην παραίτηση του προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ. Στη συνάντηση της κεντρικής ομοσπονδιακής επιτροπής του κόμματος υπήρξαν προσβολές, διαμαρτυρίες, ακόμη και δάκρυα. Και στο τέλος η παραίτηση του επικεφαλής. Ωστόσο, οι πραγματικά ενδιαφέρουσες εξελίξεις αναμένονται από εδώ και πέρα.
Θα εγκαταλείψει το PSOE τη μέχρι τώρα άκαμπτη άρνησή του να δώσει ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP), γραμμή που ακολουθούσε μέχρι πρότινος ο Πέδρο Σάντσεθ; Θα αρθούν τα εμπόδια για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά από εννέα μήνες πολιτικής παράλυσης στην Ισπανία; Πρόκειται για μια δραματική μάχη με τον χρόνο, διότι εάν δεν προκύψει έως τις 31 Οκτωβρίου νέος πρωθυπουργός, ο βασιλιάς Φίλιππος Ε' θα πρέπει να προκηρύξει την τρίτη εκλογική αναμέτρηση σε διάστημα ενός χρόνου.

Αβέβαιη η άρση της κυβερνητικής παράλυσης
Η αποχώρηση του Σάντσεθ από το «τιμόνι» του PSOE ήρθε μετά από πιέσεις των επικριτών του όχι τόσο για την ανένδοτη στάση του κατά του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι όσο για τα χειρότερα εκλογικά αποτελέσματα στην ιστορία των Σοσιαλδημοκρατών. Επομένως το να δώσει το PSOE τη συγκατάθεσή του σε μια ακόμη πρωθυπουργική θητεία του Ραχόι είναι κάθε άλλο παρά βέβαιο.
Μέχρι να ληφθεί η σχετική απόφαση πάντως πρέπει να μεσολαβήσουν αρκετά. Το προσωρινό προεδρείο του PSOE πρέπει να συγκαλέσει νέα συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής, η οποία με τη σειρά της θα καθορίσει ημερομηνία για την πραγματοποίηση κομματικού συνεδρίου. Στο συνέδριο θα ληφθούν αποφάσεις για τα εκκρεμή ζητήματα, μεταξύ άλλων και για το ζήτημα της παρεμπόδισης σχηματισμού κυβέρνησης. Η εφημερίδα El Mundo ρίχνει πάντως τον πήχη των προσδοκιών, επισημαίνοντας ότι «η μεγάλη πλειοψηφία της κομματικής βάσης εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ του ‘όχι' (σ.σ. στον Ραχόι)».

Συνεχίζεται το κύμα φυγής των Ισπανών
Η πολιτική παράλυση που διαρκεί εδώ και εννέα μήνες στην Ισπανία είναι πάντως απειλητική. Οι ζητούμενες μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας που καλείται να εφαρμόσει η χώρα υπό την απειλή επιβολής κυρώσεων από τις Βρυξέλλες, δεν μπορούν να δρομολογηθούν χωρίς λειτουργική κυβέρνηση. Την ίδια ώρα η Ισπανία καλείται να υποβάλει έως τις 15 Οκτωβρίου σαφές σχέδιο προϋπολογισμού για το 2017. Η απειλή αναζωπύρωσης της κρίσης με εστία αυτή τη φορά τη Μαδρίτη, πρωτεύουσα της τέταρτης σε ισχύ οικονομίας στην ευρωζώνη, είναι υπαρκτή.

Ο διακεκριμένος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Χόρχε ντε Εστεμπάν κατακεραυνώνει το πολιτικό σύστημα, κάνοντας λόγο για μια «κυριαρχία των ανόητων». Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η ανακοίνωση της πρόθεσης των κυβερνώντων στην Καταλονία για απόσχιση από την Ισπανία έως το φθινόπωρο του 2017 προκαλεί πρόσθετη αναταραχή. Η χώρα δείχνει να χρειάζεται μια πολιτική ηγεσία με γερά θεμέλια. Μπορεί άραγε μια κυβέρνηση μειοψηφίας να δώσει λύση στα προβλήματα; Η φοιτήτρια Καλών Τεχνών Άννα είναι, όπως και οι περισσότεροι συμπατριώτες της, απαισιόδοξη. Όπως λέει, «δεν υπάρχει ελπίδα, θα φύγω, όπως και η αδερφή μου για το Λονδίνο». Πέρσι γύρισαν την πλάτη στη χώρα τους περίπου 100.000 Ισπανοί. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό από το ξέσπασμα της κρίσης το 2008.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos