Φιάσκο το δημοψήφισμα του Ορμπαν για το Προσφυγικό

03 Οκτωβρίου 2016 10:47

Ακυρο κρίθηκε το δημοψήφισμα στην Ουγγαρία λόγω της χαμηλής προσέλευσης των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων -ψήφισε το 39,8%-, με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν να δέχεται ψυχρολουσία, παρά το εντυπωσιακό 98,2% που ψήφισε κατά του ευρωπαϊκού σχεδίου μετεγκατάστασης προσφύγων στις χώρες της ΕΕ.


Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, πάντως, ο Ορμπαν, μη θέλοντας να παραδεχθεί το «φιάσκο», όπως έσπευσαν να χαρακτηρίσουν το αποτέλεσμα πολιτικοί του αντίπαλοι αλλά και αναλυτές, δήλωσε ότι σκοπεύει να καταθέσει σχετική τροπολογία προκειμένου να καταστεί νόμος το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα προς τις Βρυξέλλες ότι «δεν θα μπορούν να επιβάλουν τη βούλησή τους στην Ουγγαρία».

«Δεκατρία χρόνια αφ' ότου η ευρεία πλειοψηφία των Ούγγρων ψήφισε σε ένα δημοψήφισμα υπέρ της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σήμερα οι Ούγγροι πολίτες έκαναν τις φωνές τους να ακουστούν ξανά σε ένα ευρωπαϊκό ζήτημα», τόνισε ο επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης.

Νωρίτερα, και ενώ διαφαινόταν ότι η συμμετοχή θα είναι κάτω από 50% -ποσοστό που απαιτείται για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα-, είχε δηλώσει πως αν και «σαφώς προτιμάει ένα έγκυρο από ένα άκυρο δημοψήφισμα», το συντριπτικό «όχι» στο ευρωπαϊκό σχέδιο του επιτρέπει να μεταβεί στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να ξεκινήσει συνομιλίες για να «διασφαλίσει ότι η Ουγγαρία δεν θα υποχρεωθεί να αποδεχθεί ανθρώπους με τους οποίους δεν θέλει να ζει μαζί».
«Είναι μια δύσκολη κατάσταση, γιατί τουλάχιστον τρία εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν και αυτό το ποσοστό των ανθρώπων θα μπορούσε να θεωρηθεί μια τεράστια επιτυχία», επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, οι οποίοι προσθέτουν ότι το αποτέλεσμα θα μπορούσε να θεωρηθεί και «ήττα», γιατί ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε θέσει τον πήχη πολύ ψηλά.

Πράγματι για μήνες το κυβερνών κόμμα είχε πραγματοποιήσει μια πολύ επιθετική εκστρατεία, με διαφημίσεις και τοκ σόου, δαπανώντας εκατομμύρια. Ακόμα και τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, προβάλλονταν αδιάκοπα διαφημιστικά μηνύματα κατά τη διάρκεια των ημιχρόνων των ματς. Ηδη, εξάλλου, το ακροδεξιό κόμμα Jobbik ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα ήταν ένα «φιάσκο» και κάλεσε τον Ορμπαν να παραιτηθεί.
Η ΕΕ, που είχε φροντίσει να υπενθυμίσει πως το δημοψήφισμα αυτό δεν θα έχει κανέναν νομικό αντίκτυπο στις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, έχει πλέον στα χέρια της και «όπλο» το άκυρο δημοψήφισμα.
Επικίνδυνα παιχνίδια

Εξάλλου και πριν κλείσουν οι κάλπες ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, είχε κατηγορήσει τον Ούγγρο πρωθυπουργό για «επικίνδυνα παιχνίδια», λέγοντας πως «παίζει με μια θεμελιώδη αρχή της ΕΕ: αμφισβητεί το βάσιμο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, στην οποία η ίδια η Ουγγαρία έχει συνεισφέρει».

Ο Μάρτιν Σουλτς κάλεσε τους ηγέτες άλλων χωρών να απευθυνθούν στον Ορμπαν και «να πουν στον συνάδελφό τους: δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος», εκτιμά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos