Κίνα: Εκτοξεύεται αύριο το διαστημόπλοιο Shenzhou-11

16 Οκτωβρίου 2016 15:15

Η Κίνα θα στείλει αύριο Δευτέρα δύο αστροναύτες με το διαστημικό σκάφος Shenzou-11 στο δεύτερο εργαστήριό της στο διάστημα, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Νέα Κίνα.


Οι αστροναύτες Τζινγκ Χαϊπένγκ και Τσεν Ντονγκ θα αναχωρήσουν αύριο από τη βάση εκτόξευσης της Τζιουτσουάν, στην έρημο Γκόμπι (βορειοδυτικά).
Θα φθάσουν μέσα σε 48 ώρες στο δεύτερο κινεζικό διαστημικό εργαστήριο, το Tiangong-2, που αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία σε έξι χρόνια ενός κατοικημένου σταθμού στο διάστημα.
Θα μείνουν εκεί 30 ημέρες προτού επιστρέψουν στη Γη, προσθέτει το Νέα Κίνα.

Οι δύο "ταϊκοναύτες", όπως αποκαλούν οι Κινέζοι τους αστροναύτες τους, θα πραγματοποιήσουν πειράματα στους τομείς της ιατρικής, της βιολογίας, της φυσικής, των ηλιακών καταιγίδων και επιδιορθώσεις εξοπλισμού.
Η κατάκτηση του διαστήματος, την οποία που συντονίζει το γενικό επιτελείο στρατού, θεωρείται στην Κίνα ως σύμβολο της νέας ισχύος της χώρας υπό την αιγίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος. Το Πεκίνο έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε διαστημικά προγράμματα στην προσπάθεια να φθάσει στον τομέα αυτόν την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Κίνα θέλει να δημιουργήσει το 2022 έναν κατοικημένο διαστημικό σταθμό την ώρα που ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) θα έχει σταματήσει να λειτουργεί.
Παράλληλα, το Πεκίνο θέλει να στείλει έναν άνθρωπο στη Σελήνη. Τον Δεκέμβριο του 2013, η Κίνα κατάφερε να προσεληνώσει το διαστημικό σκάφος Chang'e-3 και στη συνέχεια να αποβιβάσει στην επιφάνεια της Σελήνης ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα με την επωνυμία "Κουνέλι από νεφρίτη", αποστολή που χαρακτηρίστηκε "απόλυτη επιτυχία".

Το σεληνιακό σκάφος αντιμετώπισε ωστόσο κάποιο μηχανικό πρόβλημα με αποτέλεσμα να πέσει σε μακρές φάσεις κώματος.
Το Πεκίνο φιλοδοξεί να στείλει ένα διαστημόπλοιο γύρω από τον Άρη το 2020 και στη συνέχεια να αναπτύξει ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα πάνω στον κόκκινο πλανήτη.
Τι είπαν οι αστροναύτες στους δημοσιογράφους
Οι αστροναύτες της διαστημικής αποστολής Shenzhou-11, Τζινγκ Χάιπενγκ και Τσεν Ντονγκ, συναντήθηκαν σήμερα με τους δημοσιογράφους. Οι δύο αστροναύτες είχαν καλή διάθεση κι απάντησαν σε αρκετές ερωτήσεις που τους απηύθυναν οι δημοσιογράφοι.

“Παρά το γεγονός ότι η δουλειά μας, είναι μια πρόκληση, εμπεριέχει ρίσκο και κίνδυνο, δεν υπάρχει κάτι άλλο, που θα ήθελα να κάνω στη ζωή μου,” δήλωσε ο 50χρονος Τζινγκ, κυβερνήτης της αποστολής. Πρόκειται για την τρίτη διαστημική αποστολή στην οποία λαμβάνει μέρος, μετά τη συμμετοχή του, στη Shenzhou-7, το Σεπτέμβριο του 2008 και στη Shenzhou-9, το Μάρτιο του 2012. “Για την αποστολή αυτή, έχουμε αναβαθμίσει τις ικανότητες μας ν' αντιμετωπίζουμε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, χορήγησης πρώτων βοηθειών, αλλά και για τη διεξαγωγή διαστημικών πειραμάτων,” δήλωσε ο Τζινγκ.
Γεννημένος στην κινεζική επαρχία Χενάν, το 1978, ο Τσεν θα συμμετέχει για πρώτη φορά σε διαστημική αποστολή. “Θα αξιοποιήσω κάθε λεπτό στο διάστημα και θα καταγράφω όλες τις εμπειρίες μου, στο ημερολόγιο μου,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσεν.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos