Αρχισε η επιχείρηση ανάκτησης της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος

17 Οκτωβρίου 2016 10:33

Η ιρακινή κυβέρνηση και οι κουρδικές δυνάμεις έχοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους τόσο από αέρος όσο και από ξηράς άρχισαν τη Δευτέρα συντονισμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις με στόχο την ανάκτηση της Μοσούλης από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.


Αυτοκινητοπομπές Ιρακινών, Κουρδικών και Αμερικανικών δυνάμεων άρχισαν να κινούνται νωρίς το πρωί στα ανατολικά της Μοσούλης ενώ πραγματοποιούνταν ταυτόχρονα αεροπορικές επιδρομές από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είπε χθες ότι είναι περήφανη που στέκεται δίπλα στους συμμάχους της, αφότου ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι ανακοίνωσε την έναρξη μιας επιχείρησης για την ανάκτηση της Μοσούλης, πρωτεύουσας του λεγόμενου χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

«Ο πρωθυπουργός Αμπάντι εξέδωσε διαταγές να ξεκινήσουν μεγάλες επιχειρήσεις να απελευθερωθεί η Μοσούλη μετά από δύο χρόνια σκοταδισμού υπό τους τρομοκράτες της ISIL» (όπως είναι επίσης γνωστό το Ισλαμικό Κράτος), είπε σε μήνυμα στο Twitter ο Μπρετ Μακ Γκούρκ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη συμμαχία εναντίον του ΙΚ.

«Κάθε επιτυχία στις ηρωικές ιρακινές δυνάμεις, τους Κούρδους Πεσμεργκά, και τους εθελοντές της Νινευή. Είμαστε περήφανοι που είμαστε μαζί σας στην ιστορική αυτή επιχείρηση», είπε ο Μακ Γκούρκ.

Στην επιχείρηση ανάκτησης της Μοσούλης συμμετέχουν σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές από την Αγκυρα και 1.500 άνδρες των ιρακινών δυνάμεων που έχουν εκπαιδευτεί στην Τουρκία.

Η δεύτερη σε πληθυσμό, μετά τη Βαγδάτη, πόλη του Ιράκ έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών το καλοκαίρι του 2014 ενώ η εκστρατεία του ιρακινού στρατού των Αμερικανών και των συμμάχων τους για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από τη Μοσούλη εξελίσσεται σε νέα, μείζονα εστία εντάσεων στις ήδη προβληματικές σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας.

Η Τουρκία έχει καταστήσει σαφές ότι εννοεί να συμμετάσχει στην εν λόγω εκστρατεία, ακόμη κι αν ουδείς την προσκαλέσει. Ηδη, περί τους 2.000 στρατιώτες της βρίσκονται στη γύρω περιοχή, κυρίως στην αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, με έδρα τη στρατιωτική βάση στην Μπασίκα, όπου εκπαιδεύουν σουνίτες μαχητές. Ο σιίτης Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι χαρακτηρίζει τα τουρκικά στρατεύματα «δύναμη κατοχής» και ζητεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει την αποχώρησή τους, προειδοποιώντας ότι η παρουσία τους απειλεί να προκαλέσει «περιφερειακό πόλεμο».

Η στάση αυτή του Αμπάντι έχει προκαλέσει θύελλα οργής στην Αγκυρα η οποία στρέφεται κυρίως εναντίον της Ουάσιγκτον καθώς η Τουρκία θεωρεί ότι ο Αμπάντι δεν θα μπορούσε να λειτουργεί κατ' αυτόν τον τρόπο χωρίς την ενθάρρυνση των ΗΠΑ.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos