Πεσμεργκά και ιρακινός στρατός ενώνουν δυνάμεις

21 Οκτωβρίου 2016 12:02

Οι σχέσεις ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης και στην αυτόνομη κουρδική περιοχή του βορείου Ιράκ δεν ήταν ποτέ ανέφελες.


Χθες, όμως, επίλεκτες δυνάμεις του ιρακινού στρατού και Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά διεξήγαγαν κοινές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της εκστρατείας για την απελευθέρωση της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τα χαράματα της Δευτέρας.

Η κοινή επιχείρηση άρχισε γύρω στις 6 τα χαράματα, σε ένα γεωγραφικό τόξο που εκτείνεται γύρω στα 20 χιλιόμετρα βόρεια και ανατολικά της Μοσούλης. Με αεροπορική κάλυψη των Αμερικανών και των συμμάχων τους, όπως και μονάδων πυροβολικού του ιρακινού στρατού, οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και οι Πεσμεργκά κατάφεραν να εκπορθήσουν τους τζιχαντιστές από 10 χωριά. Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στο χριστιανικό χωριό Μπαρτέλα, οι κάτοικοι του οποίου το είχαν εγκαταλείψει προ διετίας, κατά την προέλαση του ISIS. Οι τζιχαντιστές με επιθέσεις αυτοκτονίας, ελεύθερους σκοπευτές και εκρηκτικούς μηχανισμούς επιχείρησαν ν’ ανακόψουν την προέλαση των εχθρών τους. Επειτα από συγκρούσεις αρκετών ωρών, οι ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις κατέλαβαν την Μπαρτέλα, εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές.

Λίγο αργότερα, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι εμφανιζόταν αισιόδοξος για την εξέλιξη της εκστρατείας, υποστηρίζοντας ότι οι άνδρες του «προωθούνται προς την πόλη (τη Μοσούλη) ταχύτερα απ’ ό,τι προέβλεπε ο προγραμματισμός μας». Ο κ. Αμπάντι διαβεβαίωσε ότι ο στρατός του θα προστατεύσει τους αμάχους που θα φύγουν από τη Μοσούλη λόγω των συγκρούσεων που αναμένεται να ξεσπάσουν με τους τζιχαντιστές και ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων του πληθυσμού της πόλης θα γίνουν σεβαστά.

Στις δηλώσεις αυτές προέβη ο Ιρακινός πρωθυπουργός μέσω τηλεδιάσκεψης με τους εκπροσώπους μεγάλων και περιφερειακών δυνάμεων που συγκεντρώθηκαν χθες στο Παρίσι για να συζητήσουν την εξέλιξη της στρατιωτικής εκστρατείας εναντίον του ISIS και την «επόμενη μέρα» μετά την προσδοκώμενη απελευθέρωση της Μοσούλης. Η διοίκηση της δεύτερης σε μέγεθος πόλης του Ιράκ και ευρύτερα της επαρχίας Νινευή στην οποία ανήκει, αποτελεί ακανθώδες πρόβλημα, καθώς η περιοχή φιλοξενεί ένα μεγάλο αμάλγαμα κοινοτήτων –σουνιτών και σιιτών Αράβων, Τουρκμενίων, Γιαζίντι, χριστιανών, Ασσυρίων– με τους σουνίτες Αραβες να αποτελούν, πάντως, τη μεγάλη πλειονότητα. Εκφράζονται φόβοι ότι η εκδίωξη του ISIS, της πιο εξτρεμιστικής εκδοχής του σουνιτικού ισλάμ, ενδέχεται να συνοδευθεί από ενέργειες αιματηρής αντεκδίκησης από μέλη μειονοτήτων που υπέστησαν διωγμούς από τους τζιχαντιστές.

Εξάλλου, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου να αναδιπλωθούν οι τζιχαντιστές από τη Μοσούλη στη Ράκα, άτυπη πρωτεύουσα του «χαλιφάτου» που έχουν ανακηρύξει στη Συρία. Ο Γάλλος ηγέτης δήλωσε ότι η χώρα του διαθέτει ενδείξεις που πιστοποιούν ότι η μετακίνηση των τζιχαντιστών έχει ήδη ξεκινήσει και κάλεσε όλες τις δυνάμεις που πολεμούν εναντίον του ISIS να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο. Η τοποθέτηση του κ. Ολάντ έρχεται μία ημέρα έπειτα από ανάλογη προειδοποίηση της συριακής κυβέρνησης, η οποία υποστήριξε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη παρόμοιο σχέδιο μεταφοράς των τζιχαντιστών από το βόρειο Ιράκ στην ανατολική Συρία, με ανοχή αν όχι και ενθάρρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στη διάρκεια της διάσκεψης του Παρισιού, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό προειδοποίησε ότι το προσφυγικό κύμα που θα δημιουργήσει η μάχη της Μοσούλης θα είναι της τάξεως των εκατοντάδων χιλιάδων, ίσως και του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων και ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μη δραπετεύσουν μαχητές του ISIS υποδυόμενοι τους πρόσφυγες.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos