Ο ιρακινός στρατός εδραιώνεται γύρω από τη Μοσούλη

03 Νοεμβρίου 2016 14:01

Την οδική σύνδεση ανάμεσα στη Μοσούλη και στη Ράκα, τις δύο πόλεις που ελέγχονται από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ανακοίνωσαν ότι απέκοψαν σιίτες πολιτοφύλακες, καθώς ο ιρακινός στρατός εδραιώνει τις θέσεις του γύρω από τη Μοσούλη. Ανθρωπιστικές οργανώσεις απηύθυναν χθες εκκλήσεις για δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου, ώστε να απομακρυνθούν από την πόλη τα 600.000 παιδιά που εκτιμάται ότι ζουν εκεί.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε να διαμορφωθεί μία ακόμη κατάσταση τύπου Χαλεπίου, ενώ υπάρχει ακόμη η ευκαιρία να φυγαδεύσουμε τα παιδιά μακριά από την εμπόλεμη ζώνη» δήλωσε ο επικεφαλής του ιρακινού γραφείου της οργάνωσης Save the Children. Στο Χαλέπι της Συρίας, περίπου 250.000 άνθρωποι βρίσκονται υπό πολιορκία τους τελευταίους τρεις μήνες.

Η πρόταση των ανθρωπιστικών οργανώσεων είναι εύλογη ενόψει μιας τόσο κρίσιμης μάχης σε ένα τόσο μεγάλο αστικό κέντρο, αλλά άτοπη με δεδομένο ότι οι τζιχαντιστές που ελέγχουν τη Μοσούλη δεν θα υπήρχε η παραμικρή περίπτωση να συμφωνήσουν στην απομάκρυνση των ευάλωτων πληθυσμών. Με την εξαίρεση όσων έφυγαν από την πόλη το 2014, τους πρώτους μήνες της κυριαρχίας του Ισλαμικού Κράτους, οι υπόλοιποι κάτοικοι της πόλης απαγορεύεται αυστηρά να την εγκαταλείψουν.

Περιγραφή εκ των έσω

Ενας από τους τυχερούς που έφυγαν λίγο μετά την κατάληψη της πόλης, ο Χαλές Τζουμά, περιέγραψε χθες στην εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε» την ατμόσφαιρα στο εσωτερικό, όπως του τη μετέφερε η οικογένειά του. «Πριν από λίγες μέρες, το Ι.Κ. ανακοίνωσε ότι όποιος συλληφθεί με κινητό τηλέφωνο, κάρτα SIM ή δορυφορικό δέκτη θα εκτελείται. Η μητέρα μου είπε ότι αυτή ήταν η τελευταία φορά που μου τηλεφωνεί.

Ως τώρα, σε κάποια σημεία της πόλης συνέχιζε να λειτουργεί το δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας και ο κόσμος πήγαινε εκεί κρυφά για να τηλεφωνήσει», γράφει ο Τζουμά. «Επειδή είναι εντελώς αδύνατο να διασταυρωθούν οι πληροφορίες που προέρχονται από την πόλη, υπάρχει όλο και μεγαλύτερη παραπληροφόρηση. Οι μόνες εικόνες που διαθέτουμε είναι αυτές που μεταδίδει το ίδιο το Ισλαμικό Κράτος».

Περιγράφοντας τη ζωή τα τελευταία δύο χρόνια, ο Τζουμά σημείωσε ότι τα σχολεία ήταν κλειστά, αλλά ότι έρχονταν τακτικά προμήθειες τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης από τη Συρία. Η χθεσινή ανακοίνωση του Τζααφάρ αλ Χουσεϊνί, επικεφαλής των Ταξιαρχιών Χεζμπολάχ, ότι η οργάνωσή του πήρε τον έλεγχο του αυτοκινητοδρόμου που συνδέει τη Μοσούλη με τη Ράκα της Συρίας, μπορεί ωστόσο να έχει καθοριστική επίδραση στον ανεφοδιασμό της πόλης.

Εξάλλου, ο ιρακινός στρατός, που προχθές κατέλαβε την περιοχή Γκογκτζαλί στα ανατολικά περίχωρα της Μοσούλης, ανακοίνωσε χθες ότι οι άνδρες του ελέγχουν ένα προς ένα τα σπίτια και ότι στη διάρκεια των επιχειρήσεων αυτών σκότωσαν οκτώ τζιχαντιστές. Παράλληλα, η παρουσία του στρατού έχει ανοίξει πέρασμα στη γειτονική συνοικία Αλ Σαμάχ, απ’ όπου εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν χθες κρατώντας λευκές σημαίες. Ολες οι γυναίκες ήταν ντυμένες με νικάμπ και όλοι οι άνδρες είχαν γένια.

Εν τω μεταξύ, στόχο «την εξάλειψη της απειλής από το Νταές (Ισλαμικό Κράτος) αλλά και την εξομάλυνση της κατάστασης στο Χαλέπι» είχαν οι συνομιλίες του αρχηγού του τουρκικού γενικού επιτελείου, στρατηγού Χουλουσί Ακάρ, καθώς και του επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών με Ρώσους ομολόγους τους την Τρίτη στη Μόσχα, όπως ανακοίνωσε χθες η Αγκυρα.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos