Το Νόμπελ Ειρήνης στον Ντένις Μουκουέγκε και την Νάντια Μουράντ

05 Οκτωβρίου 2018 12:16

Ο γυναικολόγος Ντένις Μουκουέγκε από το Κονγκό και η γιαζίντι Νάντια Μουράντ τιμώνται με το Νόμπελ Ειρήνης 2018.

To φετινό Νόμπελ Ειρήνης τίμησε τους αγώνες κατά της σεξουαλικής βίας στο πρόσωπο του γυναικολόγου Ντένις Μουκουέγκε από τον Κονγκό, ο οποίος είχει επανειλημμένως προταθεί και στο παρελθόν και τη νεαρή Γιαζίντι Νάντια Μουράντ, πρώην σεξουαλική σκλάβα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η 25χρονη Κούρδισσα Γιαζίντι Nάντια Μουράντ είχε συλληφθεί το 2014 από τζιχαντιστές του ISIS από το χωριό της στην περιοχή Σινιτζάρ του βόρειου Ιράκ, που σκότωσαν τη μητέρα της και έξι αδέλφια της -συνολικά 44 από τους συγγενείς. Την έκαναν σκλάβα του σεξ, τη βασάνισαν και τη βίασαν πολλές φορές όσον καιρό ήταν αιχμάλωτη, αλλά δεν μπόρεσαν να λυγίσουν το πνεύμα της. Το 2015 κατάφερε να διαφύγει στη Γερμανία και να κάνει μια νέα αρχή. Τον Σεπτέμβριο του 2016 έγινε η πρώτη πρέσβειρα καλής θέλησης του UNODC (Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος) για την αξιοπρέπεια των επιζώντων από εμπορία ανθρώπων και συμμετείχε σε παγκόσμιες και τοπικές πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης σχετικά με τη δεινή θέση αναρίθμητων θυμάτων εμπορίας. Τον Οκτώβριο του 2016 το Συμβούλιο της Ευρώπης την τίμησε με το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Βάτσλαβ Χάβελ».

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos